

LEHTIKUVA
Soini: Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta käydään hyvä keskustelu
Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta asemasta käydään lähiaikoina hyvä ja perusteellinen keskustelu. Osana kokonaisuutta on myös Suomen suhde Natoon. Näin arvioi ulkoministeri Timo Soini torstaina eduskunnan kyselytunnilla.
Entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) muistutti, että perjantaina julkistetaan neljän asiantuntijan selvitys mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Wallin kysyi, millä tavalla eduskunta saadaan mukaan tähän keskusteluun.
Soini kiitti Wallinia hyvästä kysymyksestä. Hallitusohjelmassa päätettiin, että Natosta teetetään arvio. Se ei ole hallituksen, vaan asiantuntijoiden näkemys. Asiantuntijat valittiin isosta ryhmästä. Valinnassa oli mukana ulkopoliittinen johto.
– Turvallisuuspoliittinen ympäristö on haasteellinen ja siksi on hyvä käydä kiihkotta läpi kaikki nämä asiat. Uskon, että tämä raportti saa aikaan tämän keskustelun ja siitä on hyötyä isänmaalle kaikin puolin, Soini uskoi.
Suomen keskustelu kiinnostaa laajemminkin
Wallin kertoi myös Ruotsissa käytävän varsin vilkasta Nato-keskustelua varsinkin sen jälkeen, kun neljä oppositiossa olevaa porvaripuoluetta ilmoittivat yhdessä kannattavansa Natoa.
– Siellä seurataan myös Suomen Nato-raporttia ja siitä käytävää keskustelua hyvinkin tarkkaan. Tärkeintä Suomessa on kuitenkin, että omasta keskustelusta tulee hyvä ja että siitä jää jotakin käteen. Mitä hallitus toivoo tulevasta keskustelusta jäävän käteen? Wallin kysyi.
Ruotsin ja Suomen yhteistyö olennaista
Soini painotti vastauksissaan ennen kaikkea Suomen ja Ruotsin yhteistyön jatkamisen ja syventämisen suurta merkitystä.
– On erittäin arvokasta, että Suomi ja Ruotsi tiivistävät yhteistyötään. Siitä hyötyvät molemmat. Se on erinomainen pitkä linja ja sillä on Suomen kansan laaja tuki kaikissa mittauksissa, Soini vastasi.
– Myös Ruotsissa on Nato-keskustelu ryöpsähtänyt. On erittäin mielenkiintoista seurata, miten tämä asia Ruotsissa menee. On kuitenkin täysin selvää, että Suomi ja Ruotsi itse päättävät, mihin ovat menossa, jos ovat ylipäätään minnekään liittoutumassa. On hyvin tärkeää, että Ruotsin ja Suomen yhteistyö – riippumatta siitä, liittyykö siihen Nato vai ei – menee eteenpäin.
Nato-kantaa epäröivien osuus kasvanut
Carl Haglund (r.) sanoi, että on hyvä yhtyä näihin järkeviin arvioihin, jotka Soini esitti. Hän penäsi kuitenkin vielä, järjestääkö hallitus aiheesta keskustelua.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi, että pian tulee monta mahdollisuutta ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun, ja myös ajankohtaiskeskustelu on mahdollista järjestää.
Maanpuolustuksen suunnittelukunnan puheenjohtaja Sofia Vikman (kok.) sanoi, että järjestön teettämän tutkimuksen mukaan Nato-kantaansa epäröivien osuus on noussut viime aikana, joten Nato-kannan pohjaksi tarvitaan lisää tietoa, jotta kansalaiset voivat muodosta tosiasioihin perustavan näkemyksen.
UTP-selonteko tulee kesäkuussa eduskuntaan
Erkki Tuomioja (sd.) muistutti, että Nato-selvitys on vain yksi osa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, joka tulee kesäkuussa eduskuntaan. Siksi on hyvä, että kaikki asiat tuodaan avoimina pöydälle.
Tuomioja korosti, ettei tämä ole pelkästään Nato-kysymys, vaan kyse on laajemmasta kokonaisuudesta, miten asemoimme itsemme maailmaan ja huolehdimme turvallisuudestamme. Hän kysyi, pitääkö aikataulu niin, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko tulisi eduskuntaan kesäkuussa.
– Kyllä aikataulu pitää. Hallitus tuo ulko ja turvallisuuspoliittisen selonteon kesäkuussa. Tämä, minkä Tuomioja sanoi, pitää paikkansa: tarvitsemme kokonaisvaltaisen keskustelun. Nato-arvio on asiantuntija-arvio. Hallitus antaa selonteon, josta keskustellaan täällä, ja josta ulkoasiainvaliokunta antaa mietinnön. Samoin hallitus tuo keskusteluun sisäisen turvallisuuden selonteon ja puolustusselonteon, Soini kertoi.
– Maailma on nykyään niin monimutkainen, ettei näitä voi kaikkia voi ryhtyä erottelemaan, vaan ne menevät limittäin ja lomittain. Esimerkiksi sisäinen turvallisuus, terrorismi ja tiedustelu. Tässä yhteydessä tehdään kokonaisvaltainen selvitys ja selonteko. Toivon, että tästä asiasta keskustellaan. Meillä on ollut aina erinomainen linja siitä, että on vain yksi ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja.
Turvallisuuspoliittinen asema monipuolistunut
Pekka Haavisto (vihr.) kysyi vielä, miten paljon Eurooppa ja Pohjoismaat ovat Soinin mielestä muuttuneet vuoden aikana turvallisuusyhteisöinä.
– Meillä on varmaan enemmän vaihtoehtoja pöydällä kuin aikaisemmin, Haavisto otaksui.
Soini vastasi, että kyllä näin on: EU on myös turvallisuusyhteisö.
– On täysin selvää, että Pariisin ja Belgian terrori-iskut aktivoivat Lissabonin sopimusta. Tämä on laukaissut sen, että mekin tässä salissa päätimme Peshmerga-joukkojen koulutuksen vahvistamista Erbilissä.
– Pohjoismaat, joiden ulkoministerit tulevat maanantaina tänne, käyvät turvallisuuspoliittista keskustelua läpi. Se on siinäkin mielessä hyödyllistä, että siellä on sekä Nato-maita että sotilasliittoon kuulumattomat Suomi ja Ruotsi, Soini totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lakiesitys etenee: Suomelle valmius antaa ja vastaanottaa apua avunantolausekkeen perusteella
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.