

SU
Ulkoministeri Soini: “Suomi ei tällä hetkellä ole hakemassa Naton jäsenyyttä”
VIDEOHAASTATTELU | Ulkoministeri Timo Soini (ps.) pitää neljän asiantuntijan tänään julkistamaa Nato-selvitystä erittäin hyvänä asiantuntijaselvityksenä, joka antaa hyviä eväitä hallituksen mietinnän pohjaksi. Mutta hallitus muodostaa asiasta oman kantansa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä, joka julkaistaan kesäkuussa. Soini painotti, että Suomi ei tällä hetkellä ole hakemassa Naton jäsenyyttä.
Riippumattoman Nato-selvityksen tekivät ruotsalainen Mats Bergqvist, ranskalainen Francois Heisbourg ja suomalaiset René Nyberg ja Teija Tiilikainen. Ruotsi tekee vastaavan selvityksen alkusyksyyn mennessä.
Nato-jäsenyyttä ei olla hakemassa
– Haluan ehdottomasti sanoa sen, että Suomi ei tällä hetkellä ole hakemassa Naton jäsenyyttä. Sellaista ei ole valmisteilla. Mutta ylläpidämme myös mahdollisuutta, että jos sellainen tarve tulisi, näin voitaisiin myös tehdä. Tämä on neljän asiantuntijan arvio. Ulkopoliittinen johto on heidät valinnut.
– Mutta toivon, että myös perussuomalaiset lukisivat tätä raporttia. Tämä on saatavissa myös suomen kielellä. Toivon siitä myös palautetta. Minulla on ihan levollinen olo ulko- ja turvallisuuspolitiikassa: meillä on hyvä presidentti ja puolustus- ja ulkoministerit. Tämä tilanne on perussuomalaisten kannalta varsin hyvä, Soini sanoi.
Soini korostaa, että perussuomalaiset vaikuttavat hallituksessa ja ottavat vakavasti turvallisuuspolitiikan ja isänmaan asiat. Silloin tarvitaan myös tällaisia raportteja.
– Meillä pitää olla kaikki mahdollinen tieto käytössä, kun näitä asioita teemme, Soini korosti.
Kansalaiskeskustelu on erittäin tärkeää
Soini pitää erittäin tärkeänä, että kansalaiskeskustelua käydään. Perussuomalaisissa ei ole koskaan suitsittu jäseniltä sen enempää EU- kuin ulko- ja turvallisuuspoliittisiakaan mielipiteitä. Perussuomalaiset on realistinen, totuuteen pyrkivä puolue. Me haluamme tuottaa kaiken tiedon, mitä meidän turvallisuuteemme koskee, Soini korosti.
– Olen erityisen iloinen ja ylpeä, että Suomi on yleisen asevelvollisuuden maa. Oli aivan erinomainen uutinen, että nämä korkeat ammattilaiset pitivät sitä hyvänä järjestelmänä, joka piti pintansa myös silloin, kun moni Euroopan maa ajoi oman asevelvollisuutensa alas. Suomi ei sitä tehnyt ja se oli oikea linja, Soini kiitti.
Ei Nato-rummutusta
Nato-keskustelu on ryöpsähtänyt jo käyntiin Ruotsissa. Näin käynee myös Suomessa nyt julkaistun selvityksen myötä, kun ulko- ja turvallisuuspoliittinen selontekokin on tulossa eduskunnan käsittelyyn kesäkuun aikana. Asia tupsahtaa julkisuuteen myös median aloitteesta. Onko nyt menossa Nato-rummutus?
– Ei tässä mitään Nato-rummutusta ole, mutta maailma on muuttunut paljon vuoden 2007 jälkeen, jolloin edellinen selvitys on tehty, Soini sanoo.
Hän viittaa Krimin tapaukseen ja Ukrainan kriisiin.
– Kyllä tällaiset asiat ovat niin isoja, että ne aiheuttavat monenlaista puntarointia, Soini toteaa.
Hän sanoo kokevansa ulkoministerinä, että Suomen pitää jatkuvasti tuottaa ja hakea kaikkea tietoa, joita näistä asioista voidaan hakea.
– Mutta Suomi ei ole hakemassa mihinkään. Minä toivon asiallista ja aktiivista keskustelua. Tiedän, että perussuomalaisten kannattajissa on molempia näkemyksiä ja kaikki ovat oikeita, koska tämä on mielipidekysymys, Soini aprikoi.
Selvityksessä selvä liittymisen henki
Selvityksen tiivistelmässä sanotaan selvin sanoin, että jos Suomi päättäisi liittyä Natoon, ratkaisemattomia käytännön tason ongelmia olisi varsin vähän. Syynä tähän ovat sekä Suomen demokraattiset saavutukset että yleinen näkemys Suomesta maana, joka suhtautuu sotilaallisiin kysymyksiin vakavasti, kuten sen alueellinen puolustusjärjestelmä osoittaa.
Suomi ja Ruotsi liittyvät tässä asiassa toisiinsa: molemmat maat joutuisivat huonoon asemaan, jos toinen liittyisi Natoon yksin. Siksi molempien pitäisi tehdä samanlainen ratkaisu yhtä aikaa, jotta toinen ei kärsisi.
Naton vaikeaa turvata Baltiaa
Naton on myös vaikeaa turvata Baltian maita, jos Ruotsi ja Suomi pysyvät Naton ulkopuolella. Heisbourgin mukaan tämä on Natolle selvä asia, mistä ei kannettu huolta vielä viisi vuotta sitten.
Selvityksessä pidettiin selvänä, että Venäjä reagoisi Suomen liittymiseen Natoon. Venäjä pyrkisi estämään Suomen tai Ruotsin liittymisen Natoon, mutta todellista käytännön vaaraa tuskin ilmenisi, koska Suomi ei ole Venäjälle samalla tavalla sisäpiiriin luettu lähialue kuin Georgia tai Ukraina, joissa on taisteltu asein.
Selvityksessä luonnehditaan Suomea maaksi, joka on niin lähellä Natoa kuin olla voi olematta sen jäsen. Heisbourgin mukaan Suomella on vähemmän ongelmia Nato-asioissa kuin sen nykyisillä jäsenmailla: Nato olisi onnellinen, jos sen jäsenmaat olisivat yhtä yhteensopivia kuin Suomi. Myös Suomen rahoitus on käytännössä lähellä virallista 2 prosentin BKT-osuutta – noin 1,8 prosenttia, kun esimerkiksi Rajavartiolaitoksen rahoitus ja toimintakyky huomioidaan. Kahden prosentin ehdon täyttävät Natossa vain Baltian maat, Puola ja Kreikka.
Vaikka hyppäys Natoon olisikin pieni, samalla se olisi kuitenkin suuri olomuodon muutos. Heisenbourg vertaa sitä nolla-asteisen veden jäätymiseen jääksi. Aine pysyy samana, mutta sen olomuoto muuttuu merkittävästi.
Heisbourg kehui vielä erikseen Suomea maana, joka suhtautuu niin vakavasti oman maansa puolustamiseen ja turvallisuuteen. Hän sanoi sen ranskalaisena, millä maalla on omat kovat historialliset kokemuksensa.
Katso Soinin haastattelu oheisesta videoikkunasta.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini: Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta käydään hyvä keskustelu
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Islamia yo-kirjoituksiin esittäneen opetushallituksen pääjohtaja on vasemmistoliiton aktiivi ja vasemmistoministerien entinen poliittinen avustaja

Yle lopetti kuin seinään jatkouutiset Venäjää myötäilevästä kansanedustaja Kimmo Kiljusesta – PS-valtuutettu vaatinut somessa jo 76 päivää putkeen Ylen toimitusta tekemään työnsä
Yleisradion hyytävä hiljaisuus SDP-kansanedustaja Kimmo Kiljusen skandaalilausunnoista suomenvenäläisille on herättänyt talven mittaan huomiota sosiaalisessa mediassa. Perussuomalaisten joensuulainen valtuutettu Outi Mara kyllästyi odottelemaan Yleisradion toimia, ja hän on joulukuusta saakka jakanut X-tilillään kuvakaappausta Kimmo Kiljusta koskevasta jutusta vaatien Yleltä perusteellisempaa aiheen käsittelyä.

Putin pelkää Ukrainan rintamalta kotiin palaavia sotilaita – taisteluiden traumatisoimat sotilaat voivat haastaa virallisen totuuden sodasta
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja tapahtumat karkasivat hyökkääjän käsistä. Nyt ollaan tilanteessa, josta oikeudenmukainen ulospääsy vaikuttaa lähes mahdottomalta. Yksinvaltaiselle Venäjälle myös rauha on enemmän uhka kuin mahdollisuus. Sadat tuhannet rintamalta palaavat rikkinäiset sotilaat haastavat virallisen propagandan ja ovat siten yhteiskunnallinen aikapommi.

Antikainen: Islamia ei tule sisällyttää ylioppilaskirjoituksiin – suomalaisen kristillisyyteen pohjatuvan kulttuurin on oltava ensisijaista
Opetushallituksen työryhmä ehdottaa, että islamin uskonto tulisi ottaa mukaan ylioppilaskirjoituksiin. Työryhmän mukaan islamin tulisi olla yhtenä vaihtoehtona reaaliaineiden kokeissa. Nykyisin abiturientit voivat kirjoittaa vain evankelisluterilaisen tai ortodoksisen uskonnon.

Maahanmuuttoministeri piipahti ongelmalähiössä – pukeutui luodinkestäviin liiveihin
Ruotsin maahanmuuttoministeri lähti niin sanotusti kentälle ja suunnisti ongelmalähiöön. Matka sujui ongelmitta poliisin kyydissä ja samalla hallituksen edustaja sai ensiarvoisen tärkeätä palautetta uuden lainsäädännön vaikutuksista virkavallan arkityöhön. Ministeri julkaisi somessa postauksen reissustaan - ja taas kerran maton alle lakaistu todellisuus pamahti kaikkien silmille.

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Hallitus aikoo lakkauttaa suojeluaseman lähtömaassaan lomailevilta – Vigelius: “Jos lomailee Irakissa, ei tarvitse suojelua Suomessa”
Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen, jossa kiristetään ulkomaalaislakia turvapaikanhakijoiden ja suojelua saaneiden osalta. Jatkossa muun muassa lähtömaassa lomailu johtaisi lähtökohtaisesti ulkomaalaisen suojeluaseman lakkauttamiseen.

Suden suojelustatus alenee täysin rauhoitetusta suojelluksi lajiksi – helpottaa kannanhoidollista metsästystä
Euroopan villieläinten suojelusta vastaava komitea hyväksyi viime vuoden joulukuussa ehdotuksen suden suojelustatuksen alentamisesta täysin rauhoitetusta suojelluksi lajiksi. Susien kannanhoidollista metsästystä helpottava asetus astuu voimaan huomenna.

Ruotsalainen ICA-ketju juhlistaa kansanmurhaa “joelta merelle” -taateleilla – Israelin valtio pyyhitty pois kartalta ja korvattu Palestiinalla
ICA-kauppaketjun taatelilaatikoissa lukee "Free Palestine". Pakkaus on kuvitettu palestiinalaislipuilla ja Kalliomoskeijan kuvalla, jonka vieressä olevan kartan tarkoitus on kuvata "joelta merelle" ulottuvaa Palestiinaa, josta Israel on pyyhitty pois.

Trump puhui kongressille rajaturvallisuudesta, woken päättymisestä, transurheilusta, tulleista – republikaanit mielissään, demokraatit harmissaan, protestoinut demokraattiedustaja poistettiin salista
Donald Trump lupasi kongressissa pitämässään linjapuheessa rauhaa Ukrainaan, veronalennuksia ja työpaikkoja amerikkalaisille ja teollisuusyritysten paluuta Yhdysvaltoihin. Hän iloitsi siitä, että laiton siirtolaisuus on saatu kuriin, woke-ideologia on poistettu valtionhallinnosta ja kouluista ja että miehet eivät enää pääse urheilemaan naisten sarjoihin.