Osmo Soininvaara (vihr.) suomii rankasti hallituksen yhteistyö- ja päätöksentekokyvyn heikkoutta. Eniten hän moittii sote-ratkaisua, jota hän pitää niin huonona, että hänen mielestään vihreiden ei olisi pitänyt hyväksyä sitä missään tapauksessa, silläkään uhalla, vaikka se johtaisi hallituksesta lähtemiseen.

Soininvaara esiintyi keskiviikkona Ylen A-studiossa. Häneltä kysyttiin, voisiko sote nousta uudelleen hallituskysymykseksi, jos sitä ei muuteta hänen toivomallaan tavalla.

– Hallitus on ollut huono saamaan päätöksiä aikaan. Sote oli vaikea, eikä kuntauudistuskaan kovin hyvin etene. Ei tämä hallitus niin vahva ole, että sen pystyssä pysymiseksi kannattaisi mitä tahansa tehdä, Soininvaara pyöritteli.

Hänen mukaansa hankaluudet eivät johdu puolueiden runsaudesta, vaan siitä, että kaksi suurinta puoluetta eivät tule toimeen keskenään.

– Ne sabotoivat koko ajan toistensa uudistuksia, Soininvaara totesi.

Sote vesitettiin keskisuurissa kunnissa

Soininvaara kertoo soten olevan hänelle ehkä muita läheisempi ja tärkeämpi, kun hän on entinen peruspalveluministeri. Hallituksen tarkoitus oli poistaa hankaluuksia aiheuttava raja perus- ja erikoisterveydenhuollon väliltä antamalla hoito sote-alueiden vastuulle.

– Sote-alueille piti tulla erikoisterveydenhuolto ja suuren kunnan perusterveydenhuolto ja pienten kuntien perusterveydenhuolto. Mutta nyt keskisuuret kunnat järjestävätkin perusterveydenhuollon itse! Sen jälkeen rakenne on rikki, Soininvaara moittii.

– Tämä on hölmö esitys, hän painottaa.

Hän uskoo kuitenkin, että esitys voi vielä parantua Soininvaaran esittämien toiveiden mukaisesti. Miksi sotesta sitten tuli tällainen sekasikiö?

SDP:n kyläpolitikointi kaatoi paremman esityksen

– Painetta tuli enemmän SDP:n puolelta. Alkoi kyläpolitikointi ja tämän ja tuon kunnan yksittäisten etujen varjelu Tämän seurauksena järjestelmästä uhkaa tulla kovin heikko, Soininvaara pelkää.

Toinen heikkous ja suuri pettymyksen aihe oli, että kokoomus esti kaksikanavaisen rahoitustavan poistamisen. Sen, että osa rahoituksesta tulee valtiolta, osa kunnista.

– Meidän olisi kannattanut mennä Ruotsin järjestelmään, jossa se joka vastaaterveydenhuollosta, vastaa myös yksittäisen hoidon kustannuksista, sairausvakuutuksista ja sairaspäivärahojen vakuuttamisesta.

– Nyt Suomessa kunta maksaa potilaalle 500 euron leikkauksen jota potilas odottaa puoli vuotta. Kela maksaa tuona aikana tuhansia euroja sairauspäivärahoja. Kulujen säästämiseksi kannattaisi maksaa siitä, että potilas leikattaisiin heti. Tällaiset järjestelmän kaikkien tunnustamat heikkoudet, joita järjestelmässä on, pitäisi pystyä korjaamaan, Soininvaara toteaa.

ps verkkotoimitus