

LEHTIKUVA
Sote-puhe meni opposition huutamiseksi – Juvonen: ”Yksityinen toimija ei ole mikään mörkö”
Keskustelu sote-uudistuksesta ajautui yhä opposition katkeraksi huuteluksi. SDP ja vasemmistoliitto tuntuivat yhä kaipaavan viime vaalikaudella moneen kertaan perustuslain vastaiseksi todettua suurkuntamallia. He kaipasivat jälleen myös parlamentaarista työryhmää, jollainen teki perustuslain vastaiseksi todetun mallin viime kaudella.
Huutelu tähtäsi ilmeisesti julkisuuden saamiseen lähestyviä vaaleja silmällä pitäen, vaikkei soten kaatamisessa olisi mitään järkeä.
Perussuomalaisille eivät opposition vaatimukset käyneet, kuten kertoi Toimi Kankaanniemi.
– Maakuntamalli on ainoa oikea mahdollisuus hoitaa tämä riittävän laajoilla harteilla. SDP yrittää vielä ”inhimillinen sote”-mallissaan rakentavan malliaan kuntien pohjalle ja se ei mene läpi perustuslaista, jos kunnilla on riittävän iso alue. Ja jos kunnilla on vastuu muttei valtaa, se kaatuu perustuslakiin, kuten nähtiin kaksi vuotta sitten tässä salissa ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, Kankaanniemi totesi.
– Tässä mallissa saadaan hallinto selkeäksi ja demokratia sinne mukaan, kun valtuutetut eivät edusta kuntia vaan maakuntien asukkaita. Näin tilanne paranee merkittävästi, Kankaanniemi vakuutti.
Antti Rinne (sd.) esitti yhä paluuta parlamentaariseen malliin. Antti Lindtman (sd.) vaati sotea ilman ”pakkoyhtiöittämistä”.
Elomaa: Välttämätön päätös
Arja Juvonen (ps.) sanoi sote-uudistuksen tuovan työmahdollisuuksia naisille. Kuntasektorilla on 80 prosenttia henkilöstöstä naisia. Hän ihmetteli myös, miksi epäillään yksityistä hoitoa huonoksi.
– Minua loukkaa, kun asetetaan vastakkain julkinen ja yksityinen toimija. Olen työskennellyt molemmille. Yksityinen toimija ei ole mikään mörkö. Se tarjoaa hyvää työpaikkaa ja siellä on hyvä myös tehdä työtä ja se vastaa siihen tarpeeseen, joka Suomessa nyt on. Tarvitsemme toimijoita, koska ihmiset sairastavat ja jokainen ikääntyy, Juvonen painotti.
Perussuomalaisten Ritva Elomaa totesi hallituksen tehneen välttämättömän päätöksen, jollaista aikaisemmat hallitukset eivät kyenneet tekemään. Se aikoo viedä soten läpi vuonna 2019.
Tarkoitus on, että ihmiset saavat hoitoa nykyistä sujuvammin, eikä järjestelmä kuormita taloutta yhtä pahasti kuin nyt. Kansalaisten yhdenvertaisuudesta pidetään kiinni, eikä varallisuus saa muodostua ehdoksi palvelun saanniksi. Julkinen palvelu edellä, mitä yksityisellä täydennetään.
– Niin olen ymmärtänyt, Elomaa sanoi.
Saarakkala: Verotuskin voidaan saada
Vesa-Matti Saarakkala (ps.) sanoi ymmärtäneensä, etteivät kaikki oppositiopuolueet ole tyytyväisiä maakuntamalliin. Se on kuitenkin perustuslain mukainen ja sitä voidaan vielä parantaa
– Se on hyvin lähellä sitä, minkä viime vaalikaudella perustuslakivaliokunta antoi askelmerkeiksi toteuttaa. Silloinkaan ei valiokunta vaaleja tähän edellyttänyt, mutta sekin tässä on. Verotusoikeus olisi hyvä lisä, mutta sitä ei tällä aikataululla pystytä tähän valmistelemaan, mutta olen ymmärtänyt, että valtaosa suhtautuu siihen myönteisesti ja siihen voidaan palata, kunhan ensin päästään alkuun, Saarakkala totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.