Keskustelu sote-uudistuksesta ajautui yhä opposition katkeraksi huuteluksi. SDP ja vasemmistoliitto tuntuivat yhä kaipaavan viime vaalikaudella moneen kertaan perustuslain vastaiseksi todettua suurkuntamallia. He kaipasivat jälleen myös parlamentaarista työryhmää, jollainen teki perustuslain vastaiseksi todetun mallin viime kaudella.

Huutelu tähtäsi ilmeisesti julkisuuden saamiseen lähestyviä vaaleja silmällä pitäen, vaikkei soten kaatamisessa olisi mitään järkeä.

Perussuomalaisille eivät opposition vaatimukset käyneet, kuten kertoi Toimi Kankaanniemi.

– Maakuntamalli on ainoa oikea mahdollisuus hoitaa tämä riittävän laajoilla harteilla. SDP yrittää vielä ”inhimillinen sote”-mallissaan rakentavan malliaan kuntien pohjalle ja se ei mene läpi perustuslaista, jos kunnilla on riittävän iso alue. Ja jos kunnilla on vastuu muttei valtaa, se kaatuu perustuslakiin, kuten nähtiin kaksi vuotta sitten tässä salissa ja perustuslakivaliokunnan käsittelyssä, Kankaanniemi totesi.

– Tässä mallissa saadaan hallinto selkeäksi ja demokratia sinne mukaan, kun valtuutetut eivät edusta kuntia vaan maakuntien asukkaita. Näin tilanne paranee merkittävästi, Kankaanniemi vakuutti.

Antti Rinne (sd.) esitti yhä paluuta parlamentaariseen malliin. Antti Lindtman (sd.) vaati sotea ilman ”pakkoyhtiöittämistä”.

Elomaa: Välttämätön päätös

Arja Juvonen (ps.) sanoi sote-uudistuksen tuovan työmahdollisuuksia naisille. Kuntasektorilla on 80 prosenttia henkilöstöstä naisia. Hän ihmetteli myös, miksi epäillään yksityistä hoitoa huonoksi.

– Minua loukkaa, kun asetetaan vastakkain julkinen ja yksityinen toimija. Olen työskennellyt molemmille. Yksityinen toimija ei ole mikään mörkö. Se tarjoaa hyvää työpaikkaa ja siellä on hyvä myös tehdä työtä ja se vastaa siihen tarpeeseen, joka Suomessa nyt on. Tarvitsemme toimijoita, koska ihmiset sairastavat ja jokainen ikääntyy, Juvonen painotti.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa totesi hallituksen tehneen välttämättömän päätöksen, jollaista aikaisemmat hallitukset eivät kyenneet tekemään. Se aikoo viedä soten läpi vuonna 2019.

Tarkoitus on, että ihmiset saavat hoitoa nykyistä sujuvammin, eikä järjestelmä kuormita taloutta yhtä pahasti kuin nyt. Kansalaisten yhdenvertaisuudesta pidetään kiinni, eikä varallisuus saa muodostua ehdoksi palvelun saanniksi. Julkinen palvelu edellä, mitä yksityisellä täydennetään.

– Niin olen ymmärtänyt, Elomaa sanoi.

Saarakkala: Verotuskin voidaan saada

Vesa-Matti Saarakkala (ps.) sanoi ymmärtäneensä, etteivät kaikki oppositiopuolueet ole tyytyväisiä maakuntamalliin. Se on kuitenkin perustuslain mukainen ja sitä voidaan vielä parantaa

– Se on hyvin lähellä sitä, minkä viime vaalikaudella perustuslakivaliokunta antoi askelmerkeiksi toteuttaa. Silloinkaan ei valiokunta vaaleja tähän edellyttänyt, mutta sekin tässä on. Verotusoikeus olisi hyvä lisä, mutta sitä ei tällä aikataululla pystytä tähän valmistelemaan, mutta olen ymmärtänyt, että valtaosa suhtautuu siihen myönteisesti ja siihen voidaan palata, kunhan ensin päästään alkuun, Saarakkala totesi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit