Suomen Uutisten toimittaja selvitti Stop Deportations -ryhmässä esitettyjä rajuja väitteitä palautuslennon tapahtumista. Väitteissä oli puutteellisuuksia ja pahoja virheitä, mutta ryhmä ei kelpuuttanut lisätietoja sivuilleen vaan esti näiden julkaisun. Stop Deportations jätti lukijansa tahallaan virheellisen tiedon varaan. Seuraavassa koko vyyhdin kulku toimittajan itsensä kertomana.

Vihreiden listoilla sitoutumattomana ehdokkaana kunnallisvaaleissa ollut Sunniva Drake twiittaa 20. helmikuuta:

”Parhaillaan Vantaan lentokentällä Turkish airlinen lentokoneessa pakkopalautettavaa kuristetaan ja lyödään 4 poliisin toimesta. Näin raportoi tuttavani lentokoneesta matkalla Turkkiin. Kaikki matkustajat ovat hiljaa ja kuuluu vain uhrin itkua.”

Twiitti kerää vajaat sata jakoa. Facebookissa se jaetaan Stop Deportations-ryhmän sivuille, missä se kerää satamäärin reaktioita ja jakoja. Rasismin ja muukalaispelon vastaisessa Rasmus-ryhmässä se kerää yli 100 reaktiota. Keskusteluissa ollaan tuohtuneita ja ihmetellään Suomen kamalaa ihmisoikeustilannetta.

Asiaa twitterissä penkovat verkkokeskustelijat huomaavat pian, että kyseisenä ajankohtana Turkish Airlinella ei ollut lentoja.Kun tästä huomautetaan Sunniva Drakelle, hänen tarinansa muuttuu. Drake twiittaa päivitetyn tiedon, että kyseessä olisi ollut Ukrainan lentoyhtiön kello 16:10 lento Helsingistä Kiovaan.

Sunniva Draken twitter-viestejä.

Lähetän sähköpostia Ukrainan lentoyhtiön viestintäjohtaja Vitalii Kotovichille. Kysyn, pitävätkö netissä leviävät huhut paikkaansa.

Kotovich toteaa ensin, ettei mitään välikohtausta ollut, mutta kojkaa hetken päästä virheensä. Hän vahvistaa, että lennolla oli kolme poliisia saattamassa maasta karkotettavaa henkilöä, mutta mitään välikohtausta ei ollut. Kotovich myös kertoo, että heidän tietojensa mukaan kyseessä oli Suomessa laittomasti oleskelleen henkilön maastapoisto.

Toimittajan ja Ukrainan lentoyhtiön välinen sähköpostikeskustelu.

Postaan nämä tiedot StopDeportations:n Facebook-ryhmään. Hetken päästä kommenttini poistetaan ja kommentointini estetään. Näin käy myös kaikille muille, jotka kehtaavat kyseenalaistaa tarinaa tai postaavat ryhmään lentoyhtiön ilmoituksen. Myös twitterissä minut blokataan.

StopDeportations-ryhmän ylläpitäjä kirjoittaa, että ”Twiittaaja on pitkäaikainen trollaaja ja yksikään lentoyhtiö ei ole tähän mennessä myöntänyt kuljettavansa pakkopalautettuja. Miksi pahasti korruptoituneen Ukrainan lentoyhtiö olisi yhtään rehellisempi?”

Useat kommentoijat uskovat myös poliisin valehtelevan asiasta. Jostain syystä yksikään muu lennolla ollut matkustaja ei ole sanonut sanaakaan tapahtuneesta, eikä kuvaa tai videota löydy.

Mitä selvemmäksi alkaa tulla, että tarina on keksitty, sen enemmän somessa aletaan valittaa äärioikeiston trollauksesta. Vain kourallinen turvapaikanhakijoiden puolesta puhujista epäilee tarinaa ääneen tai sanoo suoraan, että keksittyjä juttuja ei olisi hyvä levittää.

Sisä-Suomen Poliisilaitoksen komisario Ari Luoto vahvistaa Suomen Uutisille, että lennolla ei kuvatunlaista poliisiväkivaltaa ole tapahtunut. Luoto kertoo, että maasta poistettavalla oli ollut äänenkäyttöä ja huutelun tapaista, varmasti myös itkuisuuttakin, mutta se on inhimillistäkin syistä ymmärrettävää. Luoto ihmettelee myös, että jos poliisi oikeasti olisi pahoinpidellyt maasta poistettavaa, joku muu – lentohenkilökunta tai matkustajat – olisi varmasti jotain ilmoittanut asiasta.

+++

Pöly ei ollut ehtinyt laskeutua tämän ensimmäisen kertomuksen ympärillä, kun jo pukkaa uutta tapausta. Hanna Repo kirjoittaa Facebookissa Refugee Hospitality Club -ryhmään pakkopalautuksesta dramaattisen tarinan. Se kerää satoja jakoja.

Hanna Repo on oman ilmoituksensa mukaan ollut asiasta yhteydessä Helsingin Sanomiin, Yleen, MTV:lle , Iltasanomiin ja Iltalehteen. MTV tekee asiasta jutun, jossa ylikomisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisilaitokselta sanoo suoraan: ”Tällaista ei ole tapahtunut”.

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Vasemmistonuoret avasivat 20. helmikuuta Kukaan ei ole laiton -kampanjan, jonka tavoitteena on ”tukea turvapaikanhakijoita ja vastustaa pakkopalautuksia”. Ehkä epäinhimillisistä maastapoistoista tapahtuvan tarinaniskennän alkaminen samalla hetkellä on vain sattumaa. Tarinaniskijöiden omissa viitekehyksissä nämä jutut menevät varmasti läpi, tai ainakin ruokkivat maastapoistamisen vastaista henkeä.

Suomen Punainen Risti myönsi viime vuonna Ennakkoluuloton edelläkävijä-tunnustuksen Drakelle rasisminvastaisella viikolla. Suomen PEN puolestaan myönsi sananvapauspalkinnon ”rohkealle ihmisoikeusaktivistille ja feministille”.

Rohkeaa ja ennakkoluulotonta, totisesti. Voi hyvä ArvoPohja sentään. Jos jakaisin härskiyden ja sekopäisyyden osalta pisteitä, StopDeportations olisi selvästi kärkisijalla, Refugee Hospitality Club kakkosena ja Rasmus kolmantena. Rasmuksen ryhmässä sentään osattiin esittää relevantteja epäilyjä ja tarinan vastaista näyttöä ei lähdetty sensuroimaan paniikissa.

En pidätä hengitystäni odottaessani järjestöjen tai joukkoviestimien alkavan penkoa suvaitsevaiskuplan informaatiosotaa ja harhauttamista. Syytä olisi. Heidän propagandansa sotkee tilannekuvan täysin ja ruokkii ääri-ilmiöitä. Toteutuessaan heidän tavoitteensa tulisivat Suomelle tavattoman kalliiksi.

Lisäys 23.2.2018 klo 19:23 – lisätty ensimmäinen Ukrainan lentoyhtiön viestintäjohtajalle Vitalii Kotovichille lähetetty sähköposti.

JUHANI HUOPAINEN