Poliisi tiedotti eilen, että kielteisen turvapaikkapäätösten saaneita on maassa jo noin 10 000 henkeä, joista 7 000 on valittanut päätöksestään. Valituskierre voi käytännössä olla loputon, mikäli henkilö muuttaa hakemuksen perusteita. Perussuomalaiset eivät voi hyväksyä tilannetta.

– Suuri osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista joko valittaa saamastaan päätöksestä tai jättää uusia ja uusia hakemuksia. Tämä kuormittaa rajusti Maahanmuuttovirastoa ja hallinto-oikeuksia. Kaiken kukkuraksi valtio palkkaa kustannuksista piittaamatta avustajat hakemuksia laatimaan, kansanedustaja Sami Savio ihmettelee.

Kielteisen päätöksen saaneet säilöön

Perussuomalaiset ovat tehneet lakialoitteen jo aikaisemmin, jossa esitetään, että kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt otettaisiin välittömästi säilöön palautusta varten.

– Esityksellämme on vahva kansan tuki. TNS-gallupin kyselyn mukaan 59 % haluaa ottaa heidät säilöön heti kielteisen päätöksen jälkeen. Vain 18 prosenttia vastaajista antaisi heidän kulkea vapaasti. Eikö hallitus kuuntele kansaa? kansanedustaja Jani Mäkelä kysyy.

Valituskierre on loputon

Kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan mahdollinen valitus menee ensin hallinto-oikeuteen ja sieltä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tämän jälkeen useat jättävät uuden hakemuksen uusin perustein. Peruste on usein homoseksuaalisuus tai kristityksi kääntyminen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri jätti valituskierteen estämisestä kirjallisen kysymyksen helmikuussa. Hän ei pidä selityksiä uskottavina.

– Ensinnäkään en usko, että Maahanmuuttoviraston 21 päivän valitusaika riittää seksuaalisen suuntautumisen muuttumiseen, kun kyseessä on muutenkin ihmisen ominaisuus eikä päähänpisto.

– Ministeri Kai Mykkänen (kok.) käytännössä vastasi, ettei aio tehdä ongelmalle mitään. Hän meni EU:n selän taakse piiloon sanomalla, että valmistelutyön ollessa kesken, ei ole perusteltua pohtia kansallisesti erikseen uusintahakemuksia koskevan ulkomaalaislain sääntelyn uudistamista, Meri kertoo.

Tehokkuutta palautuksiin

Arvioiden mukaan Suomessa on luvatta 10 000 henkilöä. Heistä monien taustaa ei pystytä täysin varmasti todentamaan. Perussuomalaiset vaativat tehokasta ja kurinalaista palautusjärjestelmää.

– Palautusten logistiikkaa tulee nyt pikaisesti parantaa ja säästää niihin meneviä veronmaksajien varoja. Tähän asti palautuksia on tehty pääosin reittilennoilla turistien keskuudessa. Siinä ei ole järkeä, kansanedustaja Ville Tavio huomauttaa.

Häirikköpalautettavat rautoihin

Hänen mukaansa palautukset varsinkin Irakiin tulisi aloittaa tilauslennoilla ja varmistaa niiden tehokkuus.

– Palautuslennoilla minkäänlaista häirintää ei tule suvaita, vaan häirikköpalautettavat on laitettava rautoihin ja palautuksia vastustavat mielenosoittajat ohjata mölyämään omille paikoilleen riittävän kauas niin, ettei häiriöitä synny lentokentällä, Tavio kuittaa.

SUOMEN UUTISET