

HEIMO KONTTINEN
Suomalaista viljelijää kuritetaan byrokratialla – ”Keskusta hoitanut maanviljelijöiden asioita todella kehnosti”
Kärsämäkeläinen maanviljelijä Mika Pietikäinen on pettynyt keskustan toimiin maanviljelijöiden ja byrokratian purkutalkoiden puolesta.
Maanviljelijän elämä tämän päivän Suomessa on hyvin haasteellista ja epävarmaa. Seuraavaa vuotta ei koskaan voi tietää varmuudella, eikä investointisuunnitelmia tehtäessä sitäkään, voiko investointeja käytännössä toteuttaa.
Kärsämäkeläinen maanviljelijä Mika Pietikäinen (kuvassa) pitää alkutuotannon osalta suurimpana ongelmana sitä, että yhtenäinen EU-tason politiikka puuttuu.
– Pitäisi löytää yhtenäinen linja, että suomalainen maanviljelijä olisi edes samalla viivalla muiden EU-maiden viljelijöiden kanssa. Suomalaisella viljelijällä on eri säännöt kuin vaikka saksalaisella.
– Esimerkiksi sikatalous on Suomessa vaikeuksissa johtuen siitä, että eläinsuojelukysymyksissä käytännöt vaihtelevat maasta toiseen. Kun muissa EU-maissa on hännänpureskeluongelma ratkaistu leikkaamalla hännät pois, lähtee suomalainen eläinsuojelulaki siitä, että häntiin ei kosketa, Pietikäinen kertoo.
Eläinsuojelulain pitäisi olla samassa linjassa muiden EU-maiden kanssa, jotta EU-alueen sisällä ei olisi niin suuria eroavaisuuksia. Yhtenäinen linja pitäisi löytyä myös tukipolitiikassa.
Tuet kohdennettava oikein
Koska Suomi on osa järjestelmää, jossa tukipolitiikka on olennainen osa maataloutta, pitäisi tuet pystyä kohdentamaan oikein ja oikeille tiloille.
– Esimerkiksi jos meidän tilallamme haluttaisiin kasvattaa nautojen määrää nykyisestä, se ei tämänhetkisellä tukipolitiikalla olisi mahdollista. Tuet pitäisi kohdentaa oikein, aktiiviviljelijöille ja aktiivisille sekä kehittyville tiloille. Se olisi tehokkain tapa laskea tuotantokustannuksia, jotka Suomessa ovat Euroopan korkeimmat, sanoo Pietikäinen.
Missä keskustan purkutalkoot?
Tärkeää olisi Pietikäisen mukaan myös toteuttaa varsinkin keskustan paljon hehkuttamat byrokratian purkutalkoot, joista käytännössä ei ole ollut vielä tietoakaan. Maanviljelijöiltä ja muilta maaseudun pienyrittäjiltä pitäisi saada turha sääntely ja tuotantoa rajoittavat tekijät pois.
– Ja mikäli pysymme EU:ssa, pitäisi saada yhteiset pelisäännöt muiden EU-maiden kanssa. Tilarajoitteet ja -velvoitteet ovat aivan liian raskaita, eikä se ole kustannustehokkuutta ajatellen järkevää. Samat pelisäännöt pitäisi saada myös Suomen sisälle etelästä pohjoiseen. Maatilojen alueellisesta eriarvoisuudesta tulisi pyrkiä pois, Pietikäinen pohtii.
Vain perussuomalaiset viljelijöiden asialla
Keskusta on hoitanut maanviljelijöiden asioita Pietikäisen mielestä todella kehnosti.
– Nykypäivän keskustassa on ihmisiä, joilla on vahvoja poliittisia asenteita ja mielipiteitä politiikan kaikilta laidoilta, mutta maanviljelijöiden asioiden hoitamiseksi ei yhtenäistä tahtotilaa pääse syntymään.
– Perussuomalaiset on tällä hetkellä ainoa puolue, joka puhuu alkutuotannon asemasta ja on nostanut sen keskusteluun yhtenä teollisuudenhaarana. Tämä on mielestäni äärimmäisen hyvä asia, jota kannattaisi hyödyntää myös tulevissa kuntavaaleissa, Pietikäinen toteaa.
Lypsylehmistä lihakarjaan
Pietikäisellä itsellään on hoidettavana noin kolmensadan naudan lihatila, johon kuuluu noin kaksisataa hehtaaria peltoa. Hänellä oli ennen noin seitsemänkymmenen lehmän lypsykarjatila, mutta taloudellisten syiden pakottamana hän joutui vaihtamaan tuotantosuuntaa viime vuoden vaihteessa.
– Meillä oli siitä onnellinen tilanne, että pystyimme vielä tekemään ratkaisuja elinkeinon jatkamiseksi. Monella muulla ei tällaista mahdollisuutta ole, sanoo Pietikäinen.
Maalaisjärkinen politiikka vetoaa viljelijöihin
Maatila- ja koneurakointiympäristössä syntynyt ja varttunut Pietikäinen on omien sanojensa mukaan niin ”perusmaalainen” kuin olla voi. Hän on Kärsämäen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, opetuslautakunnan jäsen, Säästöpankki Optian toimikunnan jäsen ja MTK:n paikallisyhdistyksen johtokunnan jäsen.
Perussuomalaisiin Pietikäinen liittyi virallisesti 2000-luvun lopulla, mutta sydämeltään perussuomalainen hän on ollut paljon kauemmin, oikeastaan aina siitä lähtien, kun Timo Soini nosti puolueen suomalaisten tietoisuuteen 90-luvun loppupuolella.
– Syynä tähän on perussuomalaisten maalaisjärkinen politiikka. Meitä maanviljelijöitä on perussuomalaisten kannattajissa valtavan paljon, mutta ympäristön paine keskustavaltaisissa kunnissa antaa tilanteesta vääristyneen kuvan. Monet antavat ympäristön vaikuttaa liian paljon omiin valintoihinsa, Pietikäinen pohtii.
MIKA MÄNNISTÖ
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hongisto maataloustukien kohtuuttomasta myöhästymisestä: ”Tämä on täydellinen munaus – näillä ihmisillä on hätä”

Maanviljelijän terveiset päättäjille: Normeissa riittää purkamista

Mattila mukana traktorimarssilla: ”Viljelijöiden suuttumus on oikeutettua”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää