Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattila on vahvasti mukana maanviljelijöiden perjantaisessa traktorimarssissa. Mattilan mielestä viljelijöiden suuttumus asioidensa huonosta hoidosta on oikeutettua. Moni viljelijä on joutunut ahdinkoon pankkinsa kanssa, kun tukien viivästyminen on lykännyt myös lainojen maksua.

Maanviljelijöiden ja heidän taustajärjestöjensä yhdessä järjestämään traktorimarssiin odotetaan runsasta osanottoa ympäri maata: satoja traktoreita ja tuhansia osallistujia. Kaukaisimmat osallistujat ovat lähteneet matkaan jo aikoja sitten. Poliisi ohjaa marssijat pääkaupunkiin sovittuja reittejä pitkin. Marssijat kokoontuvat Senaatintorille kello 11-15.

Tukia ei maksettu kuukausiin

Viljelijät ovat hermostuneet siitä, ettei maaseutuvirasto ole pystynyt maksamaan EU-tukia maanviljelijöille moneen kuukauteen. Vika johtuu EU:sta, eivätkä suomalaiset viranomaiset ole kyenneet hoputtamaan tukien maksamista. Maanviljelijöiden tuloista jopa puolet voi tulla nykyään maataloustuista.

Maanviljelijät ovat näin joutuneet tilanteeseen, joka muistetaan lähinnä 1990-luvun Venäjältä: työtä tehdään, mutta palkkaa ei makseta.

– Minusta tämä on oikeutettu marssi! Meidän täytyy kuulla myös viljelijöiden kanta tähän asiaan. Maaseutuvirasto ei ole pystynyt hoitamaan ainoaa asiaansa ja viljelijät ovat odottaneet tukiaan kahdeksan kuukautta. Missä muussa maassa tällainen hyväksyttäisiin? Mattila hämmästelee.

– Se on osa maanviljelijän maataloustuloa, mutta sitä ei makseta, Mattila moittii.

Kyse on arvostuksesta

Viljelijän osa on Mattilalle tuttu: hän on kasvanut pienviljelijän perheessä Yli-Iissä ja nykyisin hän asuu maatalousvaltaisella Muhoksella Oulun kupeessa. Hän on toiminut eduskunnassa maa- ja metsätalousvaliokunnassa viime kaudella varsinaisena ja tällä kaudella varajäsenenä. Hän pelkää, että viljelijät väsyvät ahdistavassa tilanteessa.

– Suomalainen maataloustuotanto on korkealaatuista ja puhdasta. Suomalainen maataloustuottaja tekee sitä korkealla moraalilla ja valvotusti. Mutta väsyy sitä riskikin! Kyse on myös arvostuksesta, Mattila korostaa.

Viljelijä on rahavirtojen välikappale

Mattilan mielestä maatalouden EU-byrokratia on liian monimutkaista. Se, ettei tukia edes makseta kaikesta valvonnasta huolimatta on kaiken huippu. Hän korostaa, ettei viljelijä ole syyllinen nykyiseen järjestelmään, jossa tukia maksetaan – tai nyt siis ei makseta.

– Maatalousyrittäjä on tukiensa kanssa välikappale. Tuki kiertää kaupalle, teollisuuteen ja byrokratiaan. Jos viljelijä ei pysty maksamaan velkojaan ja koneitaan, niin jokin on tässä järjestelmässä pielessä, Mattila moittii.

– Maatalouden tulorakenne pitäisi miettiä uudestaan jollakin muulla tavalla – tai sitten vaihtoehto on, että maataloutta ei olisi. Silloin menisi elintarvikeomavaraisuus pahasti miinukselle.

Mattila menee perjantaiaamuna Hämeenlinnan suunnalle vastaan sovittua viljelijää, joka lähti matkaan Yli-Iistä jo neljältä torstaiaamuna.

– Jos joku on neljältä lähtenyt aamulla, niin silloin pitää mennä kyytiin, Mattila toteaa.

Veli-Pekka Leskelä