Maatalousyrittäjät osoittivat tänään mieltään Helsingin Senaatintorilla. Mielenilmaus järjestettiin maataloustukien jo kahdeksan kuukautta jatkuneen myöhästymisen vuoksi, jota perusteltiin uuden tietokonejärjestelmän viivästymisellä.

Paikalla olleita viljelijöitä selitykset eivät vakuuttaneet. Perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Kari Kulmalakin kummasteli tilannetta, sillä tuotantotukien ohella myös Maaseuturahaston maksamat hanketuet ovat myöhässä. Niillä maksetaan tilojen investointeja.

Satojen miljoonien tuet ”pöytälaatikossa”

Kulmalan mukaan noin 200 miljoonan hanketuet odottavat ”pöytälaatikossa”, vaikka tilat ovat ottaneet velkaa näitä tukia vastaan.

– Tein joulukuussa kirjallisen kysymyksen Maaseuturahaston käynnistämisvaikeuksista ja kysyin, miten asiaan aiotaan puuttua. Ministeri vastasi kysymykseeni, että ennakkomaksujen osalta hanketukien maksatus aloitetaan kevään 2016 aikana ja muiden tukien osalta sitten, kun sähköinen tietojärjestelmä Hyrrä valmistuu. Ministeri ei kuitenkaan kerro, milloin Hyrrän on ajateltu valmistuvan. Vuoden 2015 loppuun mennessä Hyrrän kehittämiseen on laitettu jo yli 5 miljoonaa euroa – eikä loppua näy.

– Virkamiesten on helppo kiinteällä kuukausipalkalla kehitellä Hyrrää, ilman että heidän oma elintasonsa kärsii. Tukien maksun viivästyminen vaikuttaa suoraan yrittäjien, maanviljelijöiden sekä heidän perheidensä toimeentuloon, elintasoon ja elämänlaatuun. Asiaan on löydyttävä ratkaisu. Hyrrä-järjestelmän valmistumiselle on välittömästi saatava aikataulu, josta on pidettävä kiinni, Kulmala vaati.

Kuvassa: Perussuomalaisten kansanedustajat Pirkko Mattila ja Kari Kulmala maanviljelijöiden mielenilmauksessa.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit