Maatilojen heikosta taloustilanteesta huolestuneet viljelijät ovat matkalla kohti Helsinkiä. Traktorimarssiksi nimetty mielenilmaus käynnistyy Senaatintorilla kello 11.

Viljelijät vaativat tuottajahintojen laskuun johtavan niinsanotun halpuuttamisen lopettamista ja byrokratian purkamista. Monet mainitsevat ”viimeiseksi pisaraksi” tietojärjestelmäongelmat, joiden takia maksatukset ovat viivästyneet.

Useat perussuomalaiset kansanedustajat ovat ilmaiseet tukensa mielenilmaukselle ja osallistuvat päivän tapahtumaan.

Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Pirkko Mattilan (ps.) mukaan viljelijöiden suuttumus asioidensa huonosta hoidosta on oikeutettua. Mattilan mielestä maatalouden EU-byrokratia on liian monimutkaista. Se, ettei tukia edes makseta kaikesta valvonnasta huolimatta on kaiken huippu.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo muistutti, että menneen ajan EU-vetoisella byrokraattisella holhoamisella on rakennettu kallis, jäykkä ja mammuttimainen tarkastusbyrokratia. Hänen mukaansa  perussuomalaiset tulevat suomalaisten maatalousyrittäjien kustannuskilpakyvyn kohentamiseksi vaatimaan normipurkutalkoissa turhien EU-säännösten ja kontrollien purkamisia kansallisilla päätöksillä.

– Sipilän hallitus ei saa antaa maataloustilojen mennä vasaran alle vedoten EU-säätelystä aiheutuviin tietokonevirheisiin. Maatalousyrittäjälle on maksettava tukirahat välittömästi ja mahdolliset tukien oikaisut voidaan tehdä tulevilla kasvukausilla, Slunga-Poutsalo lisäsi.

Kansanedustaja Kari Kulmala (ps.) kertoi blogissaan, että viljelijöiden purkauksen kohteiksi ovat joutuneet erityisesti Maaseutuvirasto ja sen henkilöstö, samoin kuin yleisesti EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja sen monimutkainen ja vaikeaselkoinen tukijärjestelmä. Hän toivoi Senaatintorille mahdollisimman paljon traktoreita, ja toive näyttää nyt toteutuvan.

Mielenilmauksen twitter-tagi on #traktorimarssi.

SUOMEN UUTISET