Viime viikkoina on julkisuudessa puhuttu runsaasti kotimaisen maatalouden kannattamattomuudesta ja EU:n maataloustukien maksuviivästyksen viljelijöille aiheuttamista pahoista maksuvaikeuksista. Viljelijöiden purkauksen kohteiksi ovat joutuneet erityisesti Maaseutuvirasto (MAVI) – ja sen henkilöstö, samoin kuin yleisesti EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja sen monimutkainen ja vaikeaselkoinen tukijärjestelmä. Tulehtuneen tilanteen takia viljelijät kokoontuvat tulevana perjantaina mielenilmaisuun Senaatintorille.

”Tilanne on paha”

Perussuomalaisten maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Reijo Hongisto allekirjoittaa täysin viljelijöiden tuntemukset, sillä maatilojen kannattavuus on romahtanut ja viljelijät ovat joutuneet todelliseen talousahdinkoon.

– Kaikki tuotannonalat ovat olleet jo pitkään vaikeuksissa. Kun tähän ”soppaan”, lisätään vielä viikoilla taikka jopa kuukausilla viivästyneet tukimaksatukset ja Venäjälle asetetut pakotteet ja vastapakotteet niin tilanne on todella paha. Pientalonpoikana tunnen todella sympatiaa viljelijöitä kohtaan.  Heidän traktorimarssinsa pääkaupunkiin on todella oikeutettu, Hongisto sanoo.

”Näin ei voi jatkua”

Myös perussuomalaisten hallitusneuvottelija, kansanedustaja Pirkko Mattila oikeuttaa viljelijöiden toiminnan.

– Viljelijät ovat yhteiskunnassamme olleet jo pitkään ”unohdetun kansan edustajia”, joten on hyvä, että he tuovat äänensä nyt kuuluviin, sanoo Mattila.

Luottamus EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan horjuu. Molemmat kansanedustajat ovat myös yhtä mieltä siitä, että kriisi tulee saada ratkaistua vaikka sitten EU:n rahavarojen avulla.

– On selvää, että näin ei voi jatkua kovinkaan pitkään. Homma pitää saada raiteilleen.

SUOMEN UUTISET