Maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto ei yllättynyt maatalousväen tunteiden vahvasta kuohunnasta. Päinvastoin, se olisi voinut olla Hongiston mukaan vieläkin rajumpaa.

– Ei yllättänyt. Siitä vain yllätyin, ettei tätä tapahtunut jo aiemmin. Se kertoo pitkästä pinnasta, mutta nyt ollaan jo rajoilla. Suomalainen viljelijä haluaa hoitaa asiansa rauhallisesti. Jos nyt oltaisiin ulkomailla, täällä jo renkaat palaisivat, Hongisto uskoi Helsingin Senaatintorilla järjestetyssä mielenilmauksessa.

”Tummeli, talikko ja tunkio ovat tuttuja”

Hongisto kertoo pienviljelijän arjen olevan hänelle tuttua: poliisin tehtävistä Vimpelistä eduskuntaan noussut edustaja kasvoi Alajärvellä seitsemän lehmän pientilalla.

– Olen pientilan poika. Tummeli, tissi, talikko, tunkio ja käsinlypsy ovat minulle tuttuja asioita, Hongisto muisteli.

Veteraaniperheen pojan maatalousideologia on sekoitus smp:tä ja alkiolaisuutta. Kotona ei puhuttu politiikkaa, mutta poika on päässyt näköalapaikoille.

– Maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtajana olen päässyt pelipaikoille. Tänäänkin oli listalla EU-tukijärjestelmän yksinkertaistaminen. Se sopii teemaan.

Ylijohtajalle omituinen bonus

Hongisto manasi sitä, että maatalousyrittäjien tuet ovat osittain jopa 8 kuukautta myöhässä, eikä parannusta ole saatu aikaan lupauksista huolimatta. Tilat ovat ottaneet lainaa, jonka eräpäivä on ollut tukien maksupäivä. Monella tilalla ovat tuhansien eurojen maksut myöhässä.

– Kaiken huipuksi Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola on saanut bonuksen ”hyvin hoidetusta työstä”! Jos hän olisi hoitanut työnsä hyvin, nämä ihmiset olisivat kotona töissä, eivätkä täällä torilla, Hongisto murahti.

”Savotassakin otettiin kottia”

Viivästysten syyksi tarjottiin järjestelmäongelmia: EU muutti maksatusohjelmaansa, minkä vuoksi Maaseutuvirasto joutui muuttamaan oman tietokoneohjelmansa, jonka se tilasi Maanmittauslaitokselta.

– Se ei ole kyennyt toimittamaan ohjelmaa ajoissa. Eikä maksatusta ole järjestetty muuten. Tämä on täydellinen munaus, Hongisto ärähti.

Hän ihmetteli, miksei tähän hätään ole keksitty mitään muuta keinoa maksaa ihmisille heidän rahojaan.

– Savotassakin otettiin kottia. Täällä se ei ole näköjään mahdollista, vaikka näillä ihmisillä on hätä.

Kuvassa: Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto esittelemässä huolestuneen maanviljelijän mielenilmauskylttiä.

VELI-PEKKA LESKELÄ