Lännen pitäisi miettiä päivittää koko turvapaikkajärjestelmä, ehdotti Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos MTV:n Huomenta Suomessa. Grönroos viittasi kehitysmaatutkijoiden Alexander Bettsin ja Paul Collierin viime vuonna julkaistuun kirjaan Refuge: Transforming a Broken Refugee System, jossa tutkijat ehdottavat Eurooppaan suuntautuvan humanitaarisen maahanmuuton lopettamista ja avun kohdentamista pakolaisleirien olojen kehittämiseen.

Grönroos oli maanantaiaamuna Huomenta Suomessa keskustelemassa turvapaikkajärjestelmästä perjantaina julkistetun Suomen Perustan raportin Maahanmuutto -Kriitikon käsikirja tiimoilta.

– Meillähän on yli 50 vuotta sitten tehtyihin sopimuksiin perustuva pakolaisjärjestelmä, joka on jäänyt aivan ajastaan jälkeen, Grönroos sanoi.

– Meillä tällä hetkellä tulee Eurooppaan ihmisiä tuhansia kilometrejä Aasiasta ja Afrikasta, mahdollisesti yli kymmenen turvallisen maan läpi, ja täällä sitten Euroopassa viranomaiset joutuvat pohtimaan heidän tarinansa uskottavuutta, Grönroos hämmästeli.

Valtaosa maailman oikeasti hädänalaisista pakolaisista, kymmenet miljoonat ihmiset kehitysmaissa, ovat pakolaisleireillä ja hyvin heikoissa oloissa, samaan aikaan kun Euroopassa maat käyttävät todella suuria resursseja tällaisten henkilöiden tarinoiden selvittämiseen, Grönroos kummeksui järjestelmän valuvikaa.

Nykyjärjestelmä on tehoton ja epäreilu

– Kun miettitään että kuinka paljon tänne Eurooppaan tuleva pakolainen maksaa, ja kuinka paljon ihmisiä voidaan auttaa vaikka pakolaisleireillä, niin ne on todella suuria ne erot. Yksi turvapaikanhakija joka tulee Eurooppaan, se maksaa todella paljon, esimerkiksi viime vuonna Suomessakin käytettiin kotouttamiseen lähes puoli miljardia euroa. Jossain Jordanian pakolaisleirillä yhden pakolaisen elämä maksaa noin 2000-2500 euroa vuodessa, joten kotouttamiseen käytetyillä rahoilla olisi voitu jo auttaa 200 000 ihmistä Jordanian pakolaisleireillä, Grönroos laskee.

– Tää on todella epätehokas ja epäreilu systeemi että me autetaan pientä määrää ihmisiä, joilla on ollut rahaa maksaa ihmissalakuljettajille Eurooppaan pääsystä, ja samaan aikaan me ei käytetä juurikaan resursseja isojen ihmismäärien auttamiseen. Ja samaan aikaan me saadaan humanitaarisen maahanmuuton myötä Eurooppaan sellaisia ongelmia, mistä monet Lähi-idän maat kärsii.