

LEHTIKUVA
Suurta draamaa Ranskan poliittisella kentällä
Ranskan poliittinen kenttä on riitaantunut pahoin presidentinvaalien jälkeen. Erityisesti sosialistit ovat olleet järjestämässä suurta draamaa.
Sosialistien ex-pääministeri Manuel Valls (kuvassa vasemmalla) on onnistunut pelaamaan itsensä paitsioon. Puolue on hajoamassa ainakin kahteen osaan. Lisäksi Kansallinen rintama on menettämässä yhden nuorista tähdistään. Konservatiiviset Tasavaltalaiset voivat hyötyä sekavasta tilanteesta kesäkuun parlamenttivaaleissa.
Valls suututti omansa
Valls suututti sosialistit pahoin hävittyään sosialistien presidenttiehdokasvaalit viime vuonna julistamalla sosialistipuolueen kuolleeksi. Valls hävisi hieman yllättäen puolueensa presidenttiehdokkuuden Benoît Hamonille. Hamoin onnistui keräämään presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella noin 6,4 prosenttia äänistä.
Tulos oli rökäletappio parrasvalojen paisteeseen tottuneelle sosialistipuolueelle. Hamon kertoi aikovansa oikoa vasemmiston uuteen uskoon.
”Emme ole kierrätyspalvelu”
Valls ilmoitti hakevansa parlamenttipaikkaa tulevan presidentti Emmanuel Macronin tuliterän puolueen siipien alla. Sosialistit puolestaan ovat erottamassa Vallsin riveistään.
Macronin Tasavalta liikkeessä -puolueen parlamenttiehdokkaat valitseva Jean-Paul Delevoye kaatoi kuitenkin saavillisen jäävettä Vallsin niskaan toteamalla tylysti, ettei Valls ole tervetullut puolueen kansanedustajaehdokkaaksi.
– Emme ole kierrätyspalvelu, Delevoye ilmoitti.
Ei kiitollisuudenvelkaa
Kolme vuotta sitten Valls taivutti presidentti François Hollanden nimittämään Macronin maan talousministeriksi. Macron oli kokonaan politiikan ulkopuolella ja tehnyt miljoonaomaisuutensa Rotschildin investointipankkiirina.
Macron ei tunne olevansa Vallsille poliittisessa kiitollisuudenvelassa ja siten Valls on jäämässä kokonaan ulos parlamenttikisasta. Tasavalta liikkeessä aikoo ilmoittaa kaikki 577 parlamenttiehdokastaan tänään.
Laidoilla tuulee
Laitavasemmiston presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon ilmoitti, ettei hän kaipaa kommunistien apua parlamenttivaaleissa. Mélenchon nousi yllättäen neljänneksi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella keräten lähes 20 prosenttia äänistä.
Oikealla laidalla ei ole sen tyynempää. Kansallinen rintama on vaihtamassa nimeään. Usean puolueen kärkihahmon odotetaan saavan lähtöpassit. Puolueen nuori tähti Marion Maréchal-Le Pen kertoi, ettei hän hae uudelle kaudelle parlamentissa. Hän keskittyy tyttäreensä.
Konservatiivinen Tasavaltalaiset -puolue voi hyötyä muiden hajaannuksesta. Konservatiivien keskuudessa osa haluaisi tukea Macronia, osa taas haluaa päihittää tämän uuden puolueen omilla vahvuuksillaan.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan varaliittokansleri hoputtaa Saksaa Ranskan kanssa euromaiden yhteisvastuuseen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää