Epäonnisen autokauppahankkeen Sunny Car Center Oy:n toimitusjohtaja Markku Ritaluomasta ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemungista (sd.) tehdyt tutkintapyynnöt ovat edenneet syyteharkintaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ismo Soukola ja Hämeenlinnan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Lulu Ranne jättivät asiassa ensimmäisen tutkintapyynnön poliisille jo syyskuussa 2014. Ranne teki Iisakki Kiemungista toisen tutkintapyynnön lokakuussa, ja nyt myös se on päätynyt syyttäjän pöydälle.

Kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ovat asianomistajarikoksia, jotka etenevät poliisitutkintaan ja syyttäjälle yleensä lähinnä rikoksen uhrin vaatimuksesta.

Perättömiä väitteitä tietovuodosta

Markku Ritaluoman osalta kyse on epäillystä törkeästä kunnianloukkauksesta. Kiemunkiin kohdistuvat tutkintapyynnöt koskevat törkeää kunnianloukkausta sekä törkeää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. Kiemunki toimi alkuvuoteen 2014 asti myös Sunny Car Center Oy:n hallituksen jäsenenä.

Kunnianloukkauksia koskevan tutkintapyynnön taustalla on 1.9.2014 Hämeen Sanomissa julkaistu juttu, jossa Ritaluoma ja Kiemunki esittivät väitteitä, joiden mukaan Ranne ja Soukola olisivat vuotaneet Sunny Car Center -hankkeeseen liittyviä kaupunginhallituksen salaisia tietoja Sambiaan ja muihin Afrikan maihin.

Sunny Car Center-hanke sai laajasti julkisuutta myös kansainvälisessä mediassa, kun elokuussa 2014 paljastui, että Ritaluoman mukaan yksi autokaupan mahdollinen rahoittaja olisi Sambian ex-presidentin leski Regina Chiluba. Chiluban tiedottaja kuitenkin ilmoitti, ettei tämä ole sijoittamassa hankkeeseen 33,6 miljoonaa euroa eikä ole koko hankkeesta koskaan kuullutkaan.

Syytökset ja loukkaukset levisivät laajasti

Perussuomalaisiin kohdistuneet valheelliset syytökset ja loukkaukset jatkuivat lokakuussa 2014. Tuolloin Sunny Car Centerin piti 1. lokakuuta maksaa Hämeenlinnan kaupungin tilille sopimuksen mukaisesti 8,4 miljoonaa euroa tontin ostoa varten. Rahoja ei odotetusti kuulunut ja hanke tyssäsi.

Samana päivänä julkaistiin Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa ja SDP:n Hämeen Kaiku-verkkolehdessä Kiemungin haastattelut, joissa hän jatkoi sellaisten väitteiden esittämistä, joiden epäillään loukkaavan Ranteen ja hänen lastensa yksityiselämää.

Kiemunki jatkoi samaista menettelyään myöhemmin blogikirjoituksissa sekä 8. lokakuuta 2014 julkaistussa Hämeenlinnan kaupunkiuutisten mielipidekirjoituksessa. Kiemungin väitteitä ja kannanottoja myös jaettiin facebookissa.

Ranne: Käsittämätöntä ja epätodellista

Lulu Ranne sanoo, että ensin syyskuussa lehtiartikkelissa julkaistut väitteet sekä myöhemmin Iisakki Kiemungin haastattelussa ja mielipidekirjoituksissa esittämät, laajalti myös sosiaalisessa mediassa levinneet väitteet ovat tuntuneet käsittämättömiltä ja epätodellisilta.

– Sitä ensimmäistä sambiajuttua syyskuussa ei ehkä alussa voinut ottaa täysin vakavasti, vaikka väitteet olivat rankkoja. Ne tuntuivat epätodellisilta. Tämä toinen tapaus, eli Iisakki Kiemungin minua ja perheeni yksityiselämää loukkaavat ja perättömät väitteet ovat vaikeuttaneet perheeni elämää. Oli perheeni ja oman oikeusturvani kannalta välttämätöntä tehdä tutkintapyyntö.

Eduskuntavaalikampanjaan valmistautuva Ranne muutenkin ihmettelee aiheettomia hyökkäyksiä perussuomalaisia vaikuttajia vastaan.

– Kun mitään muuta moitittavaa ei löydy, sitten esitetään tällaisia perättömiä juttuja ja tongitaan yksityiselämää. Tälle näkemykselle olen saanut tukea yli puoluerajojen. Monille muillekin on selvää, ettei lasten tai perheen yksityisasioita saa levitellä eikä virheellisiä ja loukkaavia väitteitä pitäisi esittää.

ILKKA JANHUNEN