

Julien Warnand
Taas takapakkia Kreikka-neuvotteluissa
Keskiviikkona alkanut euromaiden valtiovarainministereiden kokous keskeytettiin tuloksettomana. Uusi kokous on tiedossa tänään torstaina. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat kokouslähteiden mukaan toisensa vielä myöhään yöllä.
Saksa on vaatinut, että Kreikan parlamentin tulee saada sopimuksen lakiesitykset voimaan maanantai-iltaan menneessä. Saksan parlamentti ei aio hyväksyä sopimusta ennen Kreikkaa.
Sopimuksen tulisi olla valmis kaikilta osin tiistaina, sillä samana päivänä Kreikalta erääntyy Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n 1,5 miljardin euron tukiluottoerä. Kreikan hallitus on kertonut, ettei sillä ole rahoja tämän erän hoitamiseen. Ilman sopimusta Kreikka jää ilman toisen tukipaketin viimeistä noin 7,2 miljardin euron maksuerää.
Tsipras ihmettelee: Mikään ei kelpaa
Kreikalta on usean kuukauden ajan vaadittu sellaista vyönkiristysohjelmaa, jolla tavoitteiksi asetettuihin perusylijäämälukuihin päädytään. Aiemmissa Kreikan toimittamissa ohjelmissa ei velkojien mielestä tähän olla päästy. Perusylijäämä tarkoittaa lainanhoitokuluista siivottua valtiontalouden ylijäämää.
Viikonlopun aikana Kreikka toimitti viime hetkillä uuden luonnoksen, jonka mukaan vaaditut talouden oikaisutoimet toteutettaisiin. Luvassa oli ensisijaisesti veronkorotuksia rikkaille. Tämäkään ei kelvannut velkojille. Velkojat haluavat Kreikan leikkaavan eläkkeitä rajummin. Tämä käy ilmi velkojien vuotaneesta sopimusehdotuksesta.
Kreikan pääministeri Tsipras ihmetteli yhteisöpalvelu Twitterissä velkojien asennoitumista.
– Koskaan aiemmin eivät tietyt instituutiot ole toistuvasti hylänneet samansuuruisia vaihtoehtoesityksiä. Näin ei tehty Portugalin tai Irlannin kanssa. Tämä omituinen asenne antaa vaikutelman, ettei velkojat haluakaan sopimusta – tai sitten heillä on jotain aivan erityisiä tavotteita, Tsipras kirjoittaa kahdessa tviitissään.
The repeated rejection of equivalent measures by certain institutions never occurred before-neither in Ireland nor Portugal. #Greece (1/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 24. kesäkuuta 2015
This odd stance seems to indicate that either there is no interest in an agreement or that special interests are being backed. #Greece (2/2)
— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) 24. kesäkuuta 2015
Tsiprasin on tulkittu viittaavan Joki ja Uusi demokratia -oppositiopuolueiden puheenjohtajien Stavros Theodorakisin ja Antonis Samarasin kokoontumista EU-komissaari Pierre Moscovicin kanssa.
Joki-puolueen Theodorakis on ilmaissut kannattavansa kaikkia sopimusesityksiä, jotka turvaavat maan eurojäsenyyden. Samaras on puolestaan viime kauden pääministeri, ja toimi tiukassa yhteistyössä euromaiden päättäjien kanssa.
Mikäli päähallituspuolue Syrizan rivit repeävät niin, että puolueesta riittävän moni kannattaisi velkojien sopimusesitystä, se voisi mennä läpi oppositiopuolueiden tuen turvin.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää