

Historioitsija Teemu Keskisarja. Lehtikuva.
Teemu Keskisarja: Pohdintaa Yleisradion tulevaisuudesta
TV1:ltä tulevat tänään: Isä Brown ja hänen laumansa, Norja ilmasta nähtynä, Ruotsin kuninkaallinen linna ja Lentäjät Kirgiisiaroilla. Ehkäpä nämä ovat hyviä ohjelmia, ei siinä mitään. Mutta parahin katsoja, luuletko, että Maikkari ja Nelonen eivät osaa samoja ostaa ja esittää – ilman 600 miljoonan euron vuosittaista piikkiä veronmaksajan lihassa?
Yleisradiossa ei työskentele liikaa toimittajia, käsikirjoittajia, ohjaajia, kuvaajia, äänittäjiä ja leikkaajia. Pikemmin heitä on liian vähän. Omatekoisuuden vajeesta johtuu ulkolaisten täytebiisien paljous.
”Tämä on tukala talo”, sanoi Hannu Karpo aikoinaan. Ylen kirous oli ja on yletön johtaminen. Jokaiseen aikeeseen painavat puumerkkinsä eri portaiden päällystö ja ylipäällystö. Byrokratia on siinnyt vuosikymmenten varrella liikarahoituksesta. Yhteinen ei-kenenkään raha sataa, sataa ropisee ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Lattian purkaminen on melko mahdotonta, vaikka Yle fyysisiä tilojaan pienensikin.
Tv-luvan tarkastajat painuivat historiaan, mutta suomalaiset eivät loputtomiin suostu maksamaan hömppäveroakaan. Yleisradion saneeraus on tuskaisa urakka sille, ken hallintoneuvostossa seuraavaksi istuu voiman oikealla puolella. Mikä Ylessä on säästämisen arvoista?
Perinteiset syömähampaat ovat tylsyneet. Tutkiva journalismi sattuneista syistä alasajettiin. Uutisia tulee kaikista tuuteista tunnin välein uusintoina, toisintoina ja mukaelmina. Asiaohjelmien monopoli on huomaamatta murtunut. Kelpo keskusteluita kokoavat nykyisin nettiin yksityiset nyrkkipajat ihan ilmaiseksi. A-studion tai brittiläisittäin ”A-Talkin” sota-, talous- ja terveysviisaiden puhuvat päät eivät liene kansakunnan tiedonvälityksen elinehto.
Korvaamattomimmillaan Yle on suomalaisen kulttuurin, tieteen, taiteen ja sivistyksen parissa. Sitä roolia en äkkiseltään sälyttäisi toisaalle.
Yle on omakuvaltaan sitoutumaton, poliitikkojen suuntaan peloton ”vallan vahtikoira”. Mieleen tulee tosin myös puudeli, joka työntää kaulansa pantaan innokkaammin kuin taluttaja tahtookaan. Julkisrahoitteisuus kytkeytyy aina muoti-ideologioihin. Yle laatii ”vastuullisen sananvapauden” mukaisia ”eettisiä ohjeita”. Ne periytyvät 1970–80-luvun rivon rokin soittokielloista sekä ”neuvostovastaisuuden” sensuurista ja itsesensuurista.
Ylen johdossa tai vähäisissäkään esimiesasemissa ei kai vaikuta yhtään julkipersua. Kun ensimmäinen ilmoittautuu, tarjoan hänelle ison helmeilevän A-tuopin hotelli Pasilassa (Ylen ruokaloissa ja kabineteissa anniskelu on tietenkin kuivahtanut). Muutakaan lääkettä en tiedä ”arvopohjan” avartamiseen.
Kyhäsin tämän kirjoituksen vastaukseksi kysymykseen: ”Miksi Teemu muka vastustat Yle-veroa, kun itse teet Ylelle ohjelmia?” No juuri siksi. Uikutus hiljenee oikealla, vasemmalla ja keskustassa, jahka yleisö saa äänestää jaloillaan ja kaukosäätimellään. Mikäli mutasarjan perussuomalainen historiadokumentti sapettaa, älä maksa siitä pennin hyrrää!
TEEMU KESKISARJA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Teemu Keskisarja: Sananen Tampereen strategiselta vaalitaistelupaikalta

Teemu Keskisarja: Talo, johon on helppo päästä sisään
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Työelämägallup: Ulkomaisen työvoiman kannatus on laskenut merkittävästi
Tiettyjen tahojen hokema ”huutava työvoimapula” ei uppoa enää suomalaisiin. Suomen Yrittäjien työelämägallupin mukaan enää 44 prosenttia kannattaa ulkomaisen työvoiman haalimista suomalaisille työmarkkinoille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää