Saksalaislehti Handelsblatt on tuonut julkisuuteen tutkimuksen, jonka mukaan Kreikan tukemiseen käytetyistä yli 200 miljardista eurosta vain noin viisi prosenttia on ohjattu Kreikan valtion budjettiin.

Tukipaketteja ei olisi pitänyt aloittaa

Suurin osa miljardeista on virrannut Saksan ja Ranskan pankeille ja yksityisille velkojille.

– Olemme sanoneet alusta asti, että tukipolitiikalla pelastetaan Saksan ja Ranskan pankkeja, ei ongelmissa olevia maita. On väärin, että euromaat ovat kollektiivisesti joutuneet kantamaan vastuun yksittäisten pankkien ja lainanantajien huonoista päätöksistä. Mitään EU-tukipaketteja ei koskaan olisi pitänyt ryhtyä antamaan eikä vakausmekanismeja rahoittamaan, vaan jo 2010 olisi pitänyt antaa Saksan ja Ranskan veronmaksajien päättää pankkiensa kohtalosta, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

– Aivan näihin päiviin asti perussuomalaisten eurotukipolitiikkakritiikkiä on pidetty populistisena vouhkaamisena. Meille on naurettu ja syytetty ymmärtämättömyydestä, mutta nyt on selvää kuka oli oikeassa.

Kärkipoliitikot menivät ansaan

Terho sanoo, että Saksan ja Ranskan ansaan menivät lähes suomalaiset kärkipoliitikot.

–  Järki ja pragmaattisuus unohtuivat Eurooppa-uskovaisuuden huumassa. Miksi pienen Suomen veronmaksajien, joilla ei ollut osaa eikä arpaa Keski-Euroopan pankkien huonoihin lainapäätöksiin, piti osallistua näiden pankkien pelastamiseen?

”Europolitiikan tiukin linja jatkuu”

Terho huomauttaa, että vasta perussuomalaisten hallitusvastuu toi politiikkaan muutoksen.

– Viime kesänä Suomen hallituksella oli Euroopan tiukin linja, kun Kreikan tilanteesta jälleen kerran neuvoteltiin. Vaadimme Kreikkaa ulos eurosta.

–  Suomen kanta ei yksin riittänyt. Aiemman hallituksen neuvotteleman sopimuksen takia meillä ei valitettavasti ollut mahdollisuutta yksipuolisesti irrottautua Kreikan tukemisesta. Mutta perussuomalaiset pitää huolen, että Suomen europolitiikan historian tiukin linja jatkuu. Tämä hallitus ei tee uusia huonoja sopimuksia, Terho painottaa.

SUOMEN UUTISET