

LEHTIKUVA
Terho: Tieverkon käyttö on jokaisen perusoikeus – ei rahastamisväline
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho korostaa, että liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) esitykset valtion tieverkon yhtiöittämisestä ja taksipalveluiden vapauttamisesta ovat vain teoreettisia esityksiä. Perussuomalaiset ei Terhon mukaan kannata Bernerin esitysten toteuttamista.
– Hallituksessa ei ole päätetty toteuttaa vaan ainoastaan selvittää tieverkon yhtiöittämistä. Perussuomalaiset ja muut hallituspuolueet ovat sitoutuneet vain selvityksen tekemiseen, Terho sanoo.
Berner kertoi maanantaina liikennekaaresta, joka mahdollistaisi hänen mielestään entistä paremmat liikennepalvelut. Yhtenä keinona hän esittää taksipalveluiden vapauttamista ja toisena keinona valtion tieverkon yhtiöittämistä.
– Myös taksipalvelujen vapauttamisesta perussuomalaiset ovat jo aiemmin selkeästi ilmoittaneet, ettemme tue tällaisia esityksiä, Terho toteaa.
Autoilun kustannuksia ei saa nostaa
Tieverkon yhtiöittämisestä tehtävän selvityksen on vastattava Terhon mukaan moniin huoliin.
– On vastaisuudessakin oltava täysin selvää, ettei autoilun kustannuksia saa nostaa. Tieverkosta ei saa tulla rahastuksen väline, vaan sen käytön tulee olla jokaisen perusoikeus, Terho painottaa.
Bernerin mukaan yhtiön toiminta rahoitettaisiin pääosin liikenneverkon käyttöön perustuvilla käyttömaksuilla.
– Käyttömaksun perimisessä on paljon selvitettävää. Tapa ei saa olla kallis, emmekä hyväksy millään laitteilla kyttäämistä. Autoilijan yksityisyyden tulee olla loukkaamaton, Terho muistuttaa.
Kannatus mitattava eduskuntavaaleilla
Liikenneministeri Bernerin mukaan päätökset uudesta yhtiöstä tehdään aikaisintaan syksyllä 2017 ja tavoitteena on, että väylät omistava valtionyhtiö aloittaisi toimintansa vuoden 2018 alussa. Terhon mukaan aikataulu on mahdoton.
– Pidän Bernerin esittämää aikataulua liian hätäisenä jo ajatuksen tasolla. Kyseessä on valtava uudistus, joka vaatisi pitkän selvitysjakson ja kansalaiskeskustelun. Lisäksi tulisi käydä eduskuntavaalit, jossa nähtäisiin ottaisiko joku puolue asian ajaakseen ja saisiko se sille kansalaisten tuen. Vasta seuraavalla vaalikaudella se voitaisiin aikaisintaan neuvotella hallitusohjelmaan, Terho arvioi.
Terho muistuttaa, että hallituksessa ei sooloilla.
– Mikäli hallitusohjelmasta poikkeavia esityksiä halutaan tehdä tai sinne halutaan lisätä jotain, niin se tulee tapahtua hallituspuolueiden yksimielisellä päätöksellä.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soinin terveiset Bernerille: ”Perussuomalaiset ovat yksiselitteisesti taksilupien vapauttamista vastaan”

Soini: Perussuomalaiset vastustavat taksilupien peukalointia

Perussuomalaisten ministeriryhmä: Emme hyväksy taksiliikenteen avaamista kilpailulle
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.