Keskustan liikenneministeri Anne Berner kertoi tänään tiedotustilaisuudessa valtion tieverkkoa ja taksipaveluiden vapauttamista koskevista näkemyksistään. Ajatukset olivat aiheuttaneet kohua jo etukäteen. Bernerin mukaan kyse on vasta esityksistä, jotka lähtevät nyt lausuntokierrokselle. Soinia ja Terhoa ei ”villin lännen meininki” kuitenkaan ilahduttanut. 

Berner kertoi maanantain tiedotustilaisuudessa ns. liikennekaaresta, joka mahdollistaisi hänen mukaansa entistä paremmat liikennepalvelut.

Yhtenä keinona hän esittää taksipalveluiden vapauttamista.

Toinen esitys koskee valtion tieverkkoa: Berner kaavailee järjestelyä, jossa tieverkko yhtiöitettäisiin valtion kokonaan omistamaan yhtiöön. Yhtiön toiminta rahoitettaisiin käyttömaksuilla. Investointeihin voitaisiin hankkia lainaa mm. Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankeista.

Taksiluvasta yrityskohtainen?

Bernerin mukaan taksiliikenteen yrittäjyyttä helpotettaisiin vaatimuksia keventämällä. Taksiliikennelupa tarvittaisiin yhä, mutta siitä tulisi yrityskohtainen. Ajoneuvo- ja kuljettajakohtaisesta luvasta luovutettaisiin. Taksinkuljettajalle asetettuja vaatimuksia kevennettäisiin.

Esityksen mukaan taksiyrittäjä saisi muutosten myötä vapautta kehittää toimintaansa kysynnän mukaan. Lupakiintiöistä luovuttaisiin ja asemapaikkavelvoite purettaisiin. Taksi saisi ottaa paluukyytiläisiä, mikä tehostaisi järjestelmää.

10 000 euroa vuodessa ilman toimilupaa

Samalla annettaisiin tilaa pienimuotoiselle toiminnalle. Pienimuotoiset henkilö- ja tavarakuljetukset eivät edellyttäisi toimilupaa. Pienimuotoisen toiminnan rajana olisi maksimissaan 10 000 euroa vuodessa, mikä verotettaisiin ansiotulona.

Korkeintaan 40 kilometriä tunnissa kulkevat traktorit voisivat kuljettaa tavaraa ilman lupaa. Henkilö- ja tavarankuljetuksissa vaadittu yrittäjäkurssin suorittaminen poistettaisiin.

Soini ja Terho: Ei käy

Perussuomalaisten ministeriryhmä vastusti taksiliikenteen vapauttamista koskevaa hanketta jo perjantaina. Äänenpainot jyrkkenivät tänään maanantaina. Niin Soini kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) ilmoittivat vastustavansa Bernerin kaavailuita. Soini kirjoitti plokissaan, ettei Bernerin esitys edusta hallituksen kantaa.

– Liikenneministeri Anne Berner on esitellyt näkemyksiään tiedotustilaisuudessa. Nämä ovat ministerin eivät hallituksen kanta, saati perussuomalaisten kanta. Näiltä pohjilta liikennekaari ei mene eteenpäin, Soini kirjoitti.

– Perussuomalaiset ovat yksiselitteisesti taksilupien vapauttamista vastaan. Emme hyväksy villin lännen meininkiä. Hallitusohjelma ei sisällä Bernerin esityksiä eikä hallitus ole niitä käsitellyt.  Asioita ei voi viedä eteenpäin ilman yksimielisyyttä hallituksessa. Sitä ei nyt ole, eikä liikennekaari etene, hän jatkoi.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ilmoitti sunnuntaina plokissaan, ettei hän hyväksy kenenkään kyttäämistä liikkumista seuraavilla laitteilla, joiden mukaan hän arveli maksuja perittävän.

– Kaukovarjostimet eivät kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan. Jokainen saa ajaa missä tykkää, kunhan liikennesääntöjä noudattaa, Soini kirjoitti viitaten George Orwellin klassikkoteokseen Vuonna 1984.

Ei kytäten

Berner kiisti kyttäystarkoituksen. Hän uskoi liikenne- ja viestintäministeriön päin vastoin valvovan tietosuojan toteutumista.

– Myös taksiliikennettä koskeva esitys lähtee vasta lausunnoille ja siitä voidaan muokata sellainen ratkaisu, jonka myös perussuomalaiset voivat hyväksyä, Berner pohti.

– Timo Soinin kanssa olemme yhtä mieltä siitä, että haluamme nähdä tämän lausuntokierroksen ja nähdä sen palautteen. Haluamme myös nähdä, millä tavalla liikennekaarta, joka on tärkeä kokonaisuus myös perussuomalaisille, voidaan kehittää lausuntokierroksen aikana, Berner otaksui.

Veli-Pekka Leskelä