

Liittokansleri Angela Merkel. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Tiedustelupomo nolasi Merkelin – potkut tulossa, vaiko sittenkin hallituskriisi?
Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen on maan hallituksen sisäpiiritietojen mukaan saamassa potkut huomenna. Maan liittokansleri Angela Merkel (CDU) on saksalaismedioiden mukaan päättänyt irtisanoa Maassenin riippumatta siitä, miten Maassenia puolustanut sisäministeri Horst Seehofer (CSU) asiaan suhtautuu. Maassen on viime torstaina kertonut Seehoferin sanoneen eroavansa, jos Maassen saa potkut.
Merkel on Bild-lehden mukaan antanut periksi sosiaalidemokraateille (SPD). Saksan demarit ovat äänekkäästi vaatineet Maassenin eroa.
Kiistelty ihmisjahti
Saksin osavaltion Chemnitzin kaupungissa puhkesi mielenosoituksia sen jälkeen, kun saksalaismies puukotettiin hengiltä. Puukotuksesta otettiin nopeasti kaksi ulkomaalaista epäiltyä kiinni.
Mielenosoituksista on kiistelty videotallenne. Merkelin mukaan kyseisessä videossa on nähtävissä selkeää jahtia, jossa äärioikeistolaiset ajaavat takaa ulkomaalaisia henkilöitä. Maassenin mukaan järjestelmällisestä jahdista tai vainosta ei ole näyttöä. Saksin presidentti Michael Kretschmer (CDU) jakoi Maassenin näkemyksen.
Demarileiristä alkoi kantautua Maassenin eroa vaativia puheenvuoroja sen jälkeen, kun tiedustelupomo oli 7. syyskuuta epäillyt videotallenteen aitoutta. Lausunto asetti Merkelin vähintäänkin outoon tilanteeseen.
Saksan hallitus taas kriisin partaalla
Saksan hallitus koostuu Merkelin kristillisdemokraateista (CDU), sen baijerilaisesta sisarpuolueesta (CSU) ja sosiaalidemokraateista (SPD). Hallitus on aiemminkin ollut kriisissä, kun Seehofer vaati rajatarkastuksia.
Kriisiherkkä hallitus on heittäytymässä uuteen kriisiin. Saksan hallitus ei ole suostunut kommentoimaan Maassenin eropäätöstä. Kaikki perustuu siten arvailuun.
Syvät poterot
Kaikki osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle omiin poteroihinsa, ettei Saksan hallituksen kaatumistakaan voi jättää pois laskuista.
Mikäli Maassen ei eroa tai häntä eroteta, joutunee SPD eroamaan hallituksesta. SPD:n kannatus pyörii 17-18 prosentissa. Viime vaaleissa puolue sai vain 20,5 prosenttia äänistä. SPD:lle mahdolliset uusintavaalit olisivat siten katastrofi katastrofin päälle.
Merkel tietää tämän. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 45-48 prosentin kieppeillä. Vaaleissa trio keräsi vain niukan enemmistön, 53,4 prosenttia äänistä.
Jos taas Seehofer eroaa ja vie CSU:n ulos hallituksesta, hallitus jää täpärästi alle enemmistön. CDU ja CSU miehittäisivät vain 353 liittopäiväpaikkaa 709:stä. CSU:n eron jälkeen tuntuisi epäluontevalta ajatella, että puolue liittoutuisi heti uudelleen CDU:n kanssa.
Ja jos Seehofer ei suostu erottamaan Maassenia tai tämä eroa itse, voi Merkel tuskin jäädä istumaan käsiensä päälle.
Seehofer puolestaan haluaa padota äänestäjävuotoa vaihtoehtopuolue AfD:hen. CSU:n kotiosavaltio Baijerissa järjestetään pian osavaltiovaalit, ja CSU voi menettää enemmistönsä juuri AfD:n nousun vuoksi.
Jokaisella osapuolella on siten paljon pelissä. Osapuolet eivät voi perääntyä menettämättä kasvojaan. Merkel tuskin halusi koota tällaista hallitusta yhtäjaksoisten liittokanslerikausiensa päätteeksi. Eurooppakaan tuskin ilahtuu riitelevästä Saksan hallituksesta. Brexitin lähestyessä EU:n arvovalta ei varmastikaan kaipaa uusia sisäisiä kolauksia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää