LEHTIKUVA
Saksan hallitus kuplii ja demareilla keittää yli: Maassenin “ylennys” ottaa koville
Saksan sisäisen tiedustelun johtaja Hans-Georg Maassen sai potkut ja ylennyksen. Kiista Maassenista repii Saksan kiikkerää hallitusta täydellä teholla.
Vaikka hallituspuolueiden pomot puristivatkin pikaisesti kyhätyn kasvojen säilyttävän kompromissin, on pala todella kova pala purtavaksi erityisesti demarileirissä. Demarinuorten puheenjohtaja ei näe syytä jatkaa hallituksessa.
Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) maalasi itsensä nurkkaan viime viikolla, kun puolueen puheenjohtaja Andrea Nahles meni uhoamaan julkisuudessa, että sisäisen tiedustelun johtaja Maassenin tulee lähteä. Hän vielä alleviivasi viestiään toteamalla, että Maassenhan myös lähtee.
Tästä oli pidettävä kiinni. Kannatusmontussa ja varjojen mailla luuhaavilla demareilla ei yksinkertaisesti ollut varaa menettää kasvojaan. Kun liittokansleri Angela Merkel (CDU) asettui samoille linjoille, piti koko eroseremonian olla taputeltu.
Toisin kävi.
Sisäministeri Seehofer varasti shown
Maan sisäministeri Horst Seehofer (CSU, CDU:n baijerilainen sisarpuolue) antoi kuitenkin varauksettoman tukensa Maassenille. Maassenin virka on sisäministerin vastuualueella, eikä Seehofer halunnut antaa Maassenille potkuja. Merkelkään tohtinut kävellä Seehoferin ylitse.
Merkel on tunnettu viime hetken kompromissien sorvaajana. Seehofer kertoi suostuvansa Maassenin potkuihin, jos hän nimittää tämän sisäministeriön alivaltiosihteeriksi. Hallitustrion pomot sopivat näin tapahtuvan. Sopimuksessa piti olla jokaiselle jotain.
Kukaan ei kuitenkaan selviytynyt voittajana. Raskaimman tappion palkinnon saajasta ei ole epäselvyyttä: SPD hävisi kaikista eniten. Kristillisdemokraattien tappiojärjestys on vielä epäselvä. Siihen saadaan selvyyttä vajaan kuukauden kuluttua, kun CSU:n kotikonnuilla Baijerissa käydään osavaltiovaalit.
Roima vaalitappio häämöttää kannatusmittausten valossa, ja se voi merkitä Seehoferin poliittisen uran vaihtuvan eläkepäiviin. Merkel toivoi Maassen-kohun hälvenemistä. Hallitus olisi voinut jatkaa työtään. Nyt Merkel ei näytä pystyvän pitämään lankoja käsissään ja se vahingoittaa ilman muuta liittokanslerin arvovaltaa.
Hallituksen riitely maahanmuuttopolitiikasta ja tiedustelupomon vakanssista on vaihtoehtopuolue AfD:ssä otettu ilolla vastaan.
Kytkennät tarkastetaan savun hälvettyä
Koko Maassen-kohu on ollut demareille itseaiheutettu oikosulku. Maassenin siirto sisäisen tiedustelun johtajan paikalta sisäministeriön alivaltiosihteeriksi on käytännössä ylennys. Hän tulee uudessa pestissään nostamaan noin 3 000 euroa muhkeampaa kuukausipalkkaa.
Maassenin uuteen toimenkuvaan kuuluu muun muassa sisäisen turvallisuuden ja liittovaltion poliisin johto. Seehofer ei osannut heti nimetä Maassenin seuraajaa.
Saksassa vitsaillaankin, että vielä pari mokaa tekemällä Maassen nousee liittokansleriksi. Entinen demaripomo Sigmar Gabriel arveli, että tätä menoa Maassen voidaan valita YK:n pääsihteeriksi.
Demarien nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnert ei peitellyt pettymystään Maassen-jupakkaan.
– Miksi meidän pitää olla mukana tässä hallituskoalitiossa? Kühnert kysyi.
Puolueen kansanedustaja Hilde Mattheis tiivisti hänkin puolueensa tilan.
– Emme me ole hornan partaalla. Olemme jo askeleen syvemmällä, hän muotoili.
Merkelin pikakompromissi onkin kuin epäonnistunut sähkökytkentä, joka tarkastetaan vasta savun hälvettyä. Ja kun puukko on näin syvällä demarien lihassa, on vaikeaa olla vääntämättä sitä: SPD:n oma alivaltiosihteeri tekee tilaa Maassenille tämän ylennyksen myötä.
He tekevät tämän kaiken ihan itse.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tiedustelupomo nolasi Merkelin – potkut tulossa, vaiko sittenkin hallituskriisi?
Saksassa raaka puukotus, vihaiset ihmiset protestoivat kadulla
Taloustieteilijä Thilo Sarrazin uutuuskirjassaan: islam uhkaa saksalaista yhteiskuntaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää