SAKSA | Maan tunnetuimman yhteiskuntakriitikon uutuuskirja on herättänyt odotetusti paljon keskustelua Saksassa. Aiemmin muun muassa Saksan keskuspankin johtokunnan jäsenenä toiminut Thilo Sarrazin tunnetaan ennen kaikkea talousasiantuntijana. Puoluekannaltaan hän on sosialidemokraatti, mutta Sarrazin on jo kertaalleen väliaikaisesti erotettu puolueestaan islamin arvostelemisen takia.

Sarrazinin uusimman kirjan otsikko on suomennettuna ”Vihamielinen valtaus – kuinka islam estää edistyksen ja uhkaa yhteiskuntaa”. Stern-lehden haastattelussa Sarrazin varoittaa, että muslimit voivat saavuttaa Saksassa enemmistön jo parin-kolmen sukupolven kuluessa, minkä jälkeen he voivat muuttaa lakeja mielensä mukaan ja muokata Saksasta ja Euroopasta sellaisen kuin haluavat.

Stern-lehden haastattelussa Thilo Sarrazin syyttää muslimeja maailmanherruuden tavoittelemisesta. Liittokansleri Angela Merkeliä Sarrazin syyttää Välimereen hukkuneiden määrän kasvattamisesta: jos ihmisillä ei olisi odotettavissa apua, he eivät myöskään lähtisi vaaralliselle merenylitykselle.

Kovista puheistaan huolimatta Sarrazin kiistää toimittajan väitteen, että hän olisi ”vihasaarnaaja”.

Kriitikot: yleistyksiä ja mustavalkoista ajattelua

Uutuuskirjaa on käsitelty lukuisissa saksalaislehdissä. Kirja-arvosteluissa Sarrazinia syytetään ”ekonomistiksi, joka yrittää esiintyä islamin tuntijana”.

Bild-lehden mukaan Sarrazin tekee asiattomia yleistyksiä kirjoittaessaan, että ”muslimimiehen kunnia on naisten jalkovälissä” tai väittäessään, että muslimeilla olisi yleisesti ottaen taipumus loukkaantua helposti.

Edellinen kirja myi 1,5 miljoonaa kappaletta

Vuonna 2010 ilmestynyt Sarrazinin edellinen kirja Deutschland schafft sich ab (Saksa lopettaa itsensä) oli suuri menestys. Sitä myytiin yli 1,5 miljoonaa kappaletta ja se on toisen maailmansodan jälkeisen ajan myydyin ei-kaunokirjallinen teos Saksassa. Kirjaa ei ole käännetty suomeksi eikä edes englanniksi.

Myyntiluvuista huolimatta Sarrazinilla oli vaikeuksia löytää uudelle Feindliche Übernahme (Vihamielinen valtaus) -kirjalleen kustantajaa. Sarrazinin ensimmäisen kirjan julkaissut DVA-kustantamo kieltäytyi yhteistyöstä. Lopulta julkaisijaksi löytyi taloustieteellisiin teoksiin erikoistunut kustantamo. Ensimmäinen painos on 120 000 kappaletta.

SUOMEN UUTISET