Saksassa Chemnitzissä on käynnissä mellakka kaupungissa tapahtuneen puukotuksen vuoksi. Kaksi nuorta pakolaismiestä puukotti sunnuntaina aamuyöllä 35-vuotiaan miehen kuoliaaksi kymmenin puukoniskuin. Kaksi muuta haavoittui. Kaduilla on käynnissä voimakkaita protesteja.

Tunteita rajusti kuohuttanut tapaus on nostattanut julkisuuteen kovia puheenvuoroja. Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) liittopäiväedustaja Markus Frohnmaier twiittasi, että ellei valtio pysty enää suojelemaan kansalaisia, nämä tekevät sen itse kaduilla. Jokaisen kansalaisen velvollisuus on pysäyttää puukkomaahanmuutto.

– Se olisi voinut olla isäsi, poikasi tai veljesi!, Frohnmaier kirjoittaa.

Tunteet käyvät myös Chemnitzin kaduilla kuumana. Karl Marx -patsaan juurella on käynnissä kaksi mielenosoitusta – puukotusta protestoivien mielenosoitus sekä vasemmistolainen vastamielenosoitus. Molemmat huutavat toisilleen suoraa huutoa.


Antifa-tunnuksia vastamielenosoittajien puolella. Kuvakaappaus, Ruptly

RT:hen kuuluva Ruptly-uutispalvelu lähetti livekuvaa paikan päältä:

RT:n videolla näkyy myös vastamielenosoitus.

Mitä Chemnitzissä oikein tapahtuu?

Saksasta raportoiva toimittaja Pertti Rönkkö avaa taustoja:

– Uutiskanava N-tv ym välittivät suorana Chemnitzistä lehdistötilaisuuden, jossa poliisipäällikkö, ylipormestari, syyttäjän edustaja ja Saksin sisäministeri ottivat kantaa eiliseen veritekoon, jossa saksalaismies kuoli kaupunkijuhlassa useisiin veitseniskuihin ja kaksi muuta haavoittui. Teosta epäiltyinä on pidätetty syyrialainen ja irakilainen pakolainen. Odotusten vastaisesti ministeri ja viranomaiset eivät ottaneet kantaa itse verityöhön surunvalittelua lukuun ottamatta mutta tuomitsivat teon johdosta järjestetyt mielenosoitukset ja niiden yhteydessä tapahtuneeksi ilmoitetut välikohtaukset. Myöskään paikalla olleet toimittajat eivät kysyneet itse teosta vaan sen vastareaktioina järjestetyistä mielenosoituksista. Surmaan liittyviä asioita ei sivuttu lainkaan.

Protestoijia on saksalaisen DW-lehden mukaan koonnut muun muassa Kaotic Chemnitz -niminen jalkapalloseura sekä AfD-puolue.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on varoittanut, ettei katuoikeutta suvaita. Asiasta kertoi BBC.

Merkelin mukaan protestoijat ”metsästivät” sunnuntaina ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä.

Chemnitzin pormestari Barbara Ludwig kertoi medialle olevansa kauhuissaan sunnuntain tapahtumista.

Welt-lehden eilen julkaisema videokooste Chemnitzistä:


SUOMEN UUTISET