Saksan hallituksen riitely on saanut saksalaiset miettimään jo uusia vaaleja. Lähes joka toinen saksalainen (47 prosenttia) toivoo jo uusia vaaleja, kun alle 29 prosenttia ei kannata uusia vaaleja. Luvut tulivat julki yleisradioyhtiö ARD:n julkaisemassa kyselyssä. Asiasta uutisoi muun muassa Welt.

Kysely paljastaa myös sosiaalidemokraattien SPD:n kannatuksen syöksykierteen. Kansallismielinen AfD (Alternativ für Deutchland, suom: Vaihtoehdo Saksalle) nousi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.

Merkelin puolue putoaa, AfD ja vihreät nousussa

Kristillisdemokraatit pysyivät suurimpana puolueena, mutta kannatus laski prosenttiyksikön 28 prosenttiin. AfD kiri kaksi prosenttiyksikköä ja sen nykyinen kannatus on 18 prosenttia. SPD putosi prosenttiyksiköllä 17 prosenttiin.

Kolmikon takana demarien niskaan hönkii vihreät, joita äänestäisi nyt 15 prosenttia saksalaisista. Kannatus nousi prosenttiyksikön. Maan vasemmistopuolue Linke pysyi 10 prosentissa ja liberaalidemokraatit (FDP) nousi prosenttiyksiköllä 9 prosenttiin.

ARD:m kysely aloitettiin maanantaina. Tiistaina koettu hallituksen järjestämä nimitysfarssi ei siten näy kyselyssä koko voimallaan.

Kyselyssä kysyttiin myös siitä, minkäliasta tukea sisäministeri kiistelty Horst Seehofer nauttii. Kuvaavaa on, että ainoastaan AfD:n kannattajien keskuudessa enemmistö katsoi sisäministerin toimivan oikein. Kaikkien vastaajien keskuudessa Seehofer nautti vain 29 prosentin suosiota. Pudotusta tuli rumat 11 prosenttiyksikköä. 59 prosenttia saksalaisista uskoo Seehoferin valinnan sisäministeriksi olleen huono.

Henri Alakylä