Saksan ja Suomen media ja poliitikot ovat viime päivinä levittäneet innokkaasti huhuja Chemnitzissä riehuneistä joukkioista, jotka lähtivät kaduille lynkkaamaan ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Nyt Saksin osavaltion pääministeri on sanonut, että mitään ihmisiä hakkaavia ryhmiä ei ole ollut. Valeuutinen ”etnisesti valikoituneesta katuväkivallasta” on kuitenkin ehtinyt jo levitä laajalle.

”Chemnitzissä poikkeuksellista on se, että äärioikeistoa tukevat mielenosoittajat olivat valmiita rikkomaan perusoikeuksia ja käyttämään väkivaltaa sattumanvaraisiin ihmisiin, jotka valikoituivat uhreiksi ulkonäkönsä vuoksi. Kun kansalaiset lähtevät kostoretkille ja lynkkaamaan ulkomaalaisten näköisiä, oikeusvaltio on epäonnistunut ja vakavassa kriisissä.” Näin maalaili HS 28.8 kirjoituksessaan.

Valitettavasti hesarin uutisointi meni pahan kerran metsään.

Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer (CDU) antoi keskiviikkona Saksin maapäiville virallisen lausunnon Chemnitzin tapahtumista. Asiasta kertoo Bild-lehti.

– Chemnitzissä ei ollut ihmisiä hakkaavia ryhmiä eikä ajojahtia, sanoi Saksin pääministeri Kretschmer puheessaan.

Maapäivien istunto alkoi minuutin hiljaisella hetkellä kuoliaaksi puukotetun Danielin muistoksi. Puolitoista viikkoa sitten tapahtunut henkirikos on jäänyt uutisoinnissa täysin taka-alalle, kun media on keskittynyt kohisemaan äärioikeistosta ja nyt valeuutiseksi osoittautuneista lynkkauspartioista.

Vain osa Danielin surmaajista saatu kiinni

Danielin surmasta on otettu kiinni kaksi turvapaikanhakijaa: 22-vuotias irakilainen ja 23-vuotias syyrialainen. He olivat toimineet osana suurempaa, noin 10 ulkomaalaisen jengiä. Media on suhtautunut asiaan siten, että kiinniottojen myötä henkirikos on selvitetty, joten se voidaan unohtaa.

Nyt poliisi on kuitenkin ilmoittanut etsivänsä surmasta epäiltynä myös kolmatta turvapaikanhakijaa. Etsintäkuulutetulla 22-vuotiaalla irakilaismiehellä on myös aiempaa rikosrekisteriä Saksassa.

Toimittaja: median tulisi pysyä tosiasioissa

Saksassa asuva toimittaja Pertti Rönkkö kertoo Facebook-sivullaan, että huhut ulkomaalaisia joukolla jahtaavista äärioikeistolaisista olivat alun perin Antifan liikkeelle laskemia valeuutisia, joita media välitti kritiikittömästi eteenpäin.

– Noloa Saksan kannalta on, että myös liittokansleri Merkel ja hänen päätiedottajansa Seibert uskoivat fake newsiin, kommentoi Pertti Rönkkö.

– Medialla olisi käytettävissään pistämätön keino kamppailussa poliittisia ääriä vastaan: on pysyttävä tosiasioissa ja oltava valmis oikaisemaan ehkä kiireen vuoksi väärin painotettua tietoa sitä mukaan, kun faktoja tulee lisää – siis noudatettava hyvän ja vastuullisen journalismin periaatteita, Rönkkö sanoo.

Pertti Rönkkö on seurannut Chemnizin tilannetta tarkasti viime viikkojen ajan. Hän on kirjoittanut sivuilleen kymmeniä aihetta käsitteleviä päivityksiä. Saksankielisiä medioita seuraavan Rönkön näkemys on täysin erilainen kuin se, minkälaisena Suomen media asian esittää.

Rönkkö nosti jo viikko sitten esiin chemnitziläisen vasemmistoliberaalin paikallislehden Freie Pressen paikan päältä tekemän uutisoinnin, joka erosi suomalaismedioiden tarinasta suuresti.

– Kun lukee monien suomalaislehtien uutisointia ja vertaa sitä vaikkapa chemnitziläisen vasemmistoliberaalin paikkallislehden Freie Pressen paikan päältä tehtyyn uutisointiin, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä. Äärioikeisto ei ottanut oikeutta käsiinsä, eikä pahoinpidellyt kiinni saamiaan ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Tuhansista tilanteesta huolestuneista ja torille kokoontuneista aivan tavallisista chemnitziläisistä poliisi luokitteli noin 50 ihmistä väkivaltaan orientoituneiksi äärioikeistolaiseksi, Rönkkö kirjoitti.

– Siinä kun asiallisuudestaan tunnettu chemnitziläislehti tyytyy uutisoimaan todellisia ja itse todennettuja tapahtumia sekä pidättäytyy kannanotoissa poliisin ja muiden viranomaisten antamiin tietoihin, niin Karjalaisessa, Kansan Uutisissa ym medioissa päästetään mielikuvitus laukkaamaan ilmeisesti ilman minkäänlaista journalistista vastuuta, hän jatkoi.

SUOMEN UUTISET