

LEHTIKUVA
Tietoturva-asiantuntija USA:n vaalisotkusta: ”Sähköinen äänestäminen on hullu idea”
Suut avautuvat hiljalleen Iowan esivaalien äänestyssotkun jälkeen ja asiantuntijan tuomio on julma: nettiäänestys käy vain paperilla saadun tuloksen testaamiseen. Mobiilisovelluksella toteutettavaan äänestämiseen sisältyy suuria riskejä demokratialle.
USA:n presidentinvaalien alkusoitto eli demokraattien esivaali Iowassa päättyi enemmän tai vähemmän kaaokseen. Ääntenlaskuun kehitetty mobiilisovellus eli applikaatio ei toiminut. Esivaalien ääniä jouduttiin perkaamaan käsipelillä ja tulosten laskeminen kesti kolme vuorokautta. Virallinen selitys kämmille oli koodausvirhe.
Sovelluksessa jo testiongelmia
Äänestysapplikaation oli tehnyt amerikkalainen Shadow Inc. Sovellusta testattiin CNN:n mukaan vaaleja edeltäneellä viikolla ja ongelmia havaittiin jo tuolloin. Iowan demokraatit olivat tiettävästi maksaneet sovelluksesta useamman kymmenen tuhatta dollaria.
Tietoturva-asiantuntija Karl Emil Nikka pitää demokraattien käyttämää sovellusta raakileena sekä teknisesti, että käyttöliittymältään.
– Sovellus otettiin käyttöön huonosti valmisteltuna ja ilman riittävää testausta, Nikka sanoo SVT:lle.
– Heidän ratkaisunsa ei ollut tarpeeksi varma ja turvallinen toimiakseen itsenäisesti. Se olisi voinut toimia vertailutyökaluna varsinaiselle paperiäänestämiselle, mutta ei missään nimessä olisi saanut korvata sitä.
Paperia tarvitaan vielä pitkään
Paperia tarvitaan Nikan mukaan vaaleissa ja ääntenlaskennassa vielä pitkään. Äänestysliput voi aina laskea uudestaan, sillä ne eivät katoa bittiavaruuteen. Vaalituloksen läpinäkyvyys on demokraattisesti johdetuissa valtioissa ensiarvoisen tärkeää.
– Sähköisesti toteutettavat vaalit ovat toistaiseksi hullu idea. Tietoturvallinen ja anonyymi äänestäminen ei onnistu tuosta vaan demokratiassa. Järjestelmät eivät vielä ole niin varmoja, että voisimme luottaa niihin sokeasti, Nikka sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Dosentti Ruotsila Verkkouutisissa: Trumpin uudelleenvalinta näyttää todennäköiseltä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.