
Tiina Elovaara: Missä on humanitaarinen interventio Syyrian siviilien kohdalla?
– Maailmanpolitiikan etiikan epätasapaino tulee näkyväksi, kun sodan osapuolena on suurvalta. Jos kyseessä olisi Afrikan alueella tapahtuva kansanmurha, olisi YK jo reagoinut voimakkaammin. Nyt Euroopan naapurissa teurastetaan siviilejä, eikä mitään tehdä, koska Venäjän kanssa ei haluta avoimeen konfliktiin, moittii ulkoasianvaliokunnan jäsen Tiina Elovaara (ps).
Hän muistuttaa, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä on aikojen saatossa toteutettu humanitaarisia interventioita – siis väliintuloja, joissa sotilaallisin keinoin puututaan toisen valtion tilanteeseen. Humanitaarinen interventio määritellään ”pakottavaksi tunkeutumiseksi valtion sisäisiin asioihin suuren mittakaavan ihmisoikeusloukkauksien torjumiseksi”.
– Syyrian Aleppon kaupungissa on meneillään siviilien teurastus, jossa Syyrian hallinnon ja Venäjän sotakoneet ovat pommittaneet kapinallisten hallussa olevia kaupunginosia jo kaksi viikkoa. Pommitusten kohteena on n. 250 000 siviiliä. Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja Venäjän joukot eivät ole piitanneet lainkaan ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Pommituksilla toteutetaan maahyökkäystä, jossa Syyrian hallinnon joukot yrittävät saada Aleppon haltuunsa. Kansainvälisen humanitaarisen intervention toteuttamiseen tarvitaan YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen päätös. Tätä ei luonnollisesti ole tulossa, sillä turvallisuusneuvoston jäsen Venäjä on Aleppoa pommittava osapuoli.
– Syyriasta on pahimmillaan tulossa USA:n ja Venäjän välinen taisteluareena, jota käydään välillisesti muiden kautta. Venäjä haluaa tasavahvan statuksen USA:n rinnalla ja toteuttaa Syyriassa nyt omaa Irakin sotaansa, Elovaara huomauttaa.
Humanitaarinen katastrofi syvenee Syyriassa ja kansainvälinen yhteisö pysyy sivustakatsojan roolissa. YK:n turvallisuusneuvosto on lamaantunut konfliktin osalta pysyvien suurvaltajäsenten erimielisyyksien vuoksi.
– Vetäytyminen ilman voittoja on arvovaltatappio, jota Venäjä ei halua. Syyrian sota on vaarassa pitkittyä. Missä on kansainvälisen yhteisön väliintulo, Elovaara kysyy, ja jatkaa: ”Maailma on edelleen yhtä kyvytön kansanmurhien estämisessä kuin ennenkin.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elovaara: Alaikäisten turvapaikanhakijoiden sijoittaminen suomalaisperheisiin mahdolliseksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.