

Matti Matikainen
Toimi Kankaanniemi: Euro ahdistaa Suomea
Kansanedustajaveteraani Toimi Kankaanniemellä on takanaan 24 vuoden katkeamaton eduskuntakokemus vuosilta 1987-2011, jolloin hän ehti hankkia Suomen ennätyksen valiokunnista istuttuaan niistä lähes kaikissa joko jäsenenä tai varajäsenenä. Vuodet 1991-94 Kankaanniemi toimi ministerinä ulkoministeriössä sekä sosiaali- ja terveysministeriössä ja kuului kaikkiin ministerivaliokuntiin. Kristillisten puheenjohtajana hän istui vuodet 1989-1995.
– Omat arvoni ja asenteeni eivät ole muuttuneet, mutta kristillisdemokraattien linja suhteessa EU-politiikkaan, kuntapolitiikkaan ja perustuslakiin muuttuivat siinä määrin, että edessä oli puolueesta eroaminen vuonna 2011, Kankaanniemi kertoo.
Kunnallisvaaleissa Kankaanniemeä kosiskeltiin viiden puolueen listoille Uuraisilla, mutta perussuomalaiset oli hänelle ainoa varteenotettava vaihtoehto. Kuntavaaleissa Kankaanniemi sai valtavan äänivyöryn, 14. eniten ääniä koko maassa.
– Puolueen jäsenenä olen ollut perussuomalaisten linjaan hyvin tyytyväinen, koska perusasioissa se vastaa omia näkemyksiäni. EU:n liittovaltiokehitystä vastustan äärimmäisen jyrkästi. Toivoisin, että perussuomalaiset ottaisivat rahaliittoon vieläkin jyrkemmän kannan. Rahaliitosta on erottava, vaikka se sitten johtaisi koko unionista eroamiseen. Tilalle on saatava löyhä ja Euroopan laajuinen vapaakauppa-alue, joka takaisi kaupan esteettömän toteutumisen koko mantereella. Nykyisellään EU ja euro ahdistavat Suomea, vaikka niiden pitäisi edistää kansan hyvinvointia.
Tällaisenaan EU tulee romahtamaan
Kuluneen puolen vuoden aikana Kankaanniemi on saanut lukuisia pyyntöjä asettua ehdolle eurovaaleihin ja on joutunut pohtimaan asiaa kahdelta kantilta: olisiko hänestä siellä hyötyä ja onko hänellä mitään syytä kieltäytyä. Koska terveys on hyvä ja eduskunnassa Kankaanniemelle pääsi kertymään valtava kokemus EU-asioista, hän päätti lopulta antaa suostumuksensa.
– Mieleeni jäivät erityisesti vuodet 2003-2007 suuressa valiokunnassa Timo Soinin kanssa, jossa meillä kahdella oli asioista täysin yhteneväiset näkemykset, kun kaikki muut olivat päinvastaista mieltä. Aikanaan vastustin Suomen liittymistä unioniin sillä perusteella, että näin jo silloin sen kehittyvän liittovaltioksi juuri siten kuin nyt tapahtuu. Linjani on pysynyt aivan samana koko ajan, Kankaanniemi painottaa.
Kankaanniemen suuri missio on unionin liittovaltiokehityksen vastustaminen. Sen ohessa hän näkee itsensä maakuntien puolestapuhujana – kaupunkeja unohtamatta. Talous- ja työllisyyspolitiikka kulkevat käsi kädessä: karsintakirves pitää heittää Brysselin päähän. Suomen maksuosuutta on vähennettävä ja tukipaketit etelän konkurssikypsille maille kerta kaikkiaan lopetettava.
– Toivon että järki voittaa ja aletaan rauhallisesti ja harkitusti suunnittelemaan unionin alasajoa. Tällaisenaan EU tulee romahtamaan. Jos se tapahtuu hallitsemattomasti, on siitä kaikille ikävät seuraukset.
Eduskunnasta jääminen oli valtava elämänmuutos
Kun Toimi Kankaanniemen hektinen arki eduskunnassa päättyi vuonna 2011, oli edessä valtava elämänmuutos hänen löydettyään itsensä kotoa pienestä maalaispitäjästä. Sen jälkeen hän ei ole suurempia harrastuksia ehtinyt eikä halunnutkaan hankkia lukuun ottamatta kunnallispolitiikkaa, jossa hän vaikuttaa edelleen lukuisissa luottamustoimissa. Lisäksi hän lukee jonkin verran, pyrkii pitämään huolta kunnostaan ja matkustelee.
– Olen naimisissa ja minulla on kaksi poikaa, yksi tytär ja neljä lastenlasta, jotka käyvät usein ja tuovat paljon iloa vaarin elämään, Kankaanniemi hymähtää.
Toimi Kankaanniemi oli presidenttiehdokkaana vuonna -94 ja eurovaaliehdokkaana vuonna -96, joten hän tietää millaista on olla ehdokkaana silloin, kun vaalipiirinä on koko Suomi. Se on vaativaa. Vaalityö on mukavaa mutta matkustaminen on raskasta ja valtakunnallinen mainoskampanja vaatisi paljon varoja. Kankaanniemi toivookin voivansa tunnettuutensa ja EU-kriittisen historiansa ansiosta pärjätä mahdollisimman intensiivisellä ja lyhyellä vaalikampanjalla.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.