

Wikipedia
Trump vai Biden? – Näissä osavaltioissa ratkeaa Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimi
Demokraattien Joe Biden jatkaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloslaskennan johdossa, kun ääntenlasku jatkuu jo kolmatta päivää. Tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole Donald Trumpille niin huono kuin miltä se näyttää, sillä presidentti johtaa yhä ääntenlaskentaa useissa osavaltioissa, joiden tulosta ei ole julistettu.
Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Biden jatkaa yhä Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan johdossa, kun vaalien lopullisen tuloksen saaminen uhkaa venyä viikkojen tai jopa kuukausien mittaiseksi prosessiksi.
Tilanne ei kuitenkaan ole istuvalle presidentille Donald Trumpille välttämättä niin huono kuin miltä se tällä hetkellä näyttää.
Tämänhetkiset laskentaennusteet näyttävät Trumpille vain 213 valitsijamiestä, kun Bidenilla olisi kasassa jo 253 voittoon tarvittavista 270 valitsijamiesäänestä.
Todellisuudessa kisa voi kuitenkin olla huomattavan paljon tiukempi. Tämä johtuu siitä, että useat osavaltiot joissa Trump johtaa ääntenlaskentaa eivät ole ilmoitetuissa luvuissa mukana, koska niistä ei ole vielä saatu tuloksia. Esimerkiksi ottamalla voitot Pennsylvaniasta, Georgiasta, Pohjois-Carolinasta sekä Nevadasta Trumpilla olisi kasassa tarvittava määrä valitsijamiehiä.
Biden on siis etulyöntiasemassa, mutta Trumpin kortit eivät ole vielä loppuneet. Käytännössä istuvan presidentin Trumpin pitäisi aluksi pystyä pitämään tämänhetkinen johtoasemansa useissa osavaltioissa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.
Katsotaanpa tilannetta tarkemmin.
Biden johtoon Michiganissa ja Wisconsinissa, kamppailu Pennsylvaniasta jatkuu
Yhdysvaltain koillisosan niin sanotulla ruostevyöhykkeellä kamppailu avainosavaltioiden voitosta jatkuu. Pelissä on kolme osavaltiota: Michigan, Pennsylvania ja Wisconsin. Nämä ovat perinteisiä työläisdemokraattiosavaltioita, jotka Trump käänsi itselleen 2016.
Nyt näyttää siltä, että Biden olisi voittamassa sekä Michiganin että Wisconsinin. Yhteensä näistä kahdesta irtoaisi 26 valitsijamiestä – merkittävä voitto Bidenin kampanjalle.
Trumpin kampanja saattaa vielä yrittää jotenkin haastaa näitä tuloksia. Esimerkiksi Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien ilmoittikin jo vaativansa Wisconsinin äänten uudelleenlaskentaa. Tämä on osavaltiossa mahdollista, jos voittomarginaali on alle prosentin, kuten se nyt näyttäisi olevan.
Sen sijaan Pennsylvaniassa Trumpin johto pitää edelleen, kun noin 10 prosenttia äänistä on laskematta. Tämä toisi Trumpille 20 valitsijamiestä, jos johto pitäisi loppuun saakka.
Trump johtaa yhä myös Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa
Trump johtaa kisaa myös 15 valitsijamiehen Pohjois-Carolinassa, jonka tuloslaskennan valmistumisessa uskotaan kuitenkin kestävän vielä jopa viikon ajan.
Pohjois-Carolinan rajanaapuri Georgiassa Trump johtaa niin ikään ääntenlaskentaa, jonka taas uskotaan valmistuvan pian. Georgian äänistä jo noin 99% on laskettu ja Trumpin marginaali on noin 20 000 äänen luokkaa. Osavaltion voitto toisi Trumpille 16 valitsijamiestä.
Arizona ehdittiin jo julistaa Bidenille – ennenaikaista?
Länsirannikkoa kohden Arizonan osavaltion kisa ehdittiin jo vaali-iltana julistaa Bidenin voitoksi, mutta ääntenlaskennan edetessä osavaltion tilanne on tasoittunut Trumpin eduksi niin paljon, että se on jälleen pelissä mukana.
Arizonassa, jonka Trump voitti 2016, on jaossa 11 valitsijamiestä. Bidenin johto on noin 70 000 äänen luokkaa, kun reilu 10 prosenttia äänistä on yhä laskematta.
Arizonan tilanne on samalla hyvä muistutus siitä, että myös media saattaa ottaa itselleen roolia voittajan julistamisessa, vaikkei siihen välttämättä olisi riittäviä perusteita.
Median omat laskennalliset tulosennusteet saattavat mennä pieleen tai sisältää vääristymiä hieman siinä missä gallup-tuloksetkin. Samalla näillä median etukäteisjulistuksilla voidaan myös luoda mielikuvia siitä, kuka oikeastaan on kisan johdossa ja kuinka paljon.
Ainakin jälkikäteen arvioiden tiettyjen mediayhtiöiden päätös Arizonan tuloksen julistamisesta jo vaali-iltana olikin kyseenalainen. Mukana oli myös republikaanien oma pää-äänenkannattaja Fox News.
Ratkaisu Las Vegasissa? – Myös pienemmät osavaltiot voivat nousta ratkaisijan rooliin
Normaalissa tilanteessa väkiluvultaan pienemmät osavaltiot kuten yhä ääntenlaskuaan tekevät Nevada ja Alaska eivät kerää suurta huomiota, mutta jos vaalituloksesta on tulossa hyvin tasainen, myös jokin pienempi osavaltio saattaisi nousta ratkaisijan rooliin.
Esimerkiksi tietyissä laskentaskenaarioissa uhkapelikaupunki Las Vegasista tunnettu Nevadan osavaltio ja sen kuusi valitsijamiestä saattaisivat jopa ratkaista presidenttiyden.
Biden on ääntenlaskennan tässä vaiheessa Nevadassa hienoisessa johdossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ääntenlaskenta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on käynnissä

Trumpin mahdollisuudet alkavat näyttää heikoilta, juridiikka astelee kuvioihin mukaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää