Turun puukotuksissa olisi voinut kuolla enemmän ihmisiä – lisäuhreilta vältyttiin nopean ensihoidon ansiosta
Turun terrori-iskussa onni onnettomuudessa oli se, että sekä poliisi että pelastustoimi ehtivät paikalle muutamassa minuutissa. Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalajohtajan mukaan ensihoidon nopea toiminta pelasti useamman ihmishengen.
Puukotukset loppuivat vasta, kun poliisit ampuivat tekijää reiteen. Nyt poliisi ehti pysäyttää joukkomurhan muutamassa minuutissa ensimmäisestä puukotuksesta. Pienemmällä paikkakunnalla poliisia olisi jouduttu odottamaan paljon kauemmin. Sen lisäksi puukotuksista loukkaantuneista paljon useampi olisi todennäköisesti kuollut, jos isku ei olisi tapahtunut aivan yliopistollisen keskussairaalan nurkilla.
Viimeinen Turun joukkopuukotuksessa loukkaantunut henkilö, 32-vuotias nainen, kotiutui Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks) tänään. Hänen vammansa vaativat leikkauksen ja sitä seuranneen tehohoidon lisäksi vielä hermon korjausleikkauksen, mikä on pidentänyt toipumisaikaa sairaalassa.
Kaikkiaan Tyksissä hoidettiin kahdeksan puukotuksen uhria, joista kuusi pääsi kotiin tapahtuman jälkeisellä viikolla ja seitsemäs seuraavan viikon alkupuolella, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kertoo.
Kaksi henkilöä kuoli puukotuksesta saamiinsa vammoihin, toinen tapahtumapaikalla ja toinen matkalla sairaalaan. Puukotuksesta epäillyn ja vangituksi määrätyn miehen poliisi siirsi Tyksistä Hämeenlinnan vankisairaalaan 23.8.2017.
Enemmiltä uhreilta vältyttiin nopean ensihoidon ansiosta
– Sairaanhoitopiirin ensihoidon kenttäjohtajat johtivat uhrien auttamista kentällä erittäin nopeasti ja tehokkaasti. Näkemyksemme mukaan ensihoidon nopea toiminta auttoi pelastamaan puukotusuhrien henkiä, sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo.
Tyksissä olisi ollut valmius hoitaa enemmänkin potilaita.
– Valmistautumista ja varautumista suurempaankin vahinkoon tehtiin monissa muissakin yksiköissä. Siihen ei onneksi ollut tarvetta, mutta varautuminen osoitti, että valmius vieläkin ikävämpään tilanteeseen olisi ollut olemassa. Henkilökunta ansaitsee todella suuren kiitoksen, Virolainen toteaa.
Ensihoito sai hälytyksen klo 16.04 ja viiden minuutin kuluttua ensimmäinen ensihoitoyksikkö oli perillä. Kaikkiaan paikalle saapui kahdeksan ambulanssia, ensihoidon kenttäjohtoyksikkö ja Finnhems-lääkäriyksikkö.
Päivystyksen ylilääkäri laukaisi suuronnettomuushälytyksen klo 16.15. Sen ansiosta Tyksiin saatiin nopeasti paljon ensihoidon, päivystyksen ja leikkaussalien henkilökuntaa. Alle puolessa tunnissa käytettävissä oli viisi leikkaustiimiä.
Viimeinen ambulanssi lähti tapahtumapaikalta sairaalaan klo 16.35. Ensimmäinen potilas oli leikkaussalissa klo 16.46 ja viimeinen klo 17.10. Lopulta vain kaksi uhria ja teosta epäilty vaativat leikkaushoitoa ja sen jälkeistä tehohoitoa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita