

LEHTIKUVA
Turunen Carunasta: Tämä peli ei vetele!
Eduskunnan talousvaliokunta antoi kovat ukaasit torstaina Caruna Oy:n sähkönsiirtohintojen korotuksista. Carunan edustajat kävivät valiokunnan kuultavina monien muiden alan toimijoiden, kuten Energiaviraston ja Kuluttajaliitto ry:n kanssa.
– Tämmöinen peli ei vetele! Aikaisemmin yhtiöt ovat toimineet rauhallisesti ja ovat ymmärtäneetkin asiakasta. Mutta nyt on markkinoille tullut yhtiö, joka toimii tästä toimintaperiaatteesta aika rajusti – ja nyt tarvitaan pientä suitsimista, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) totesi.
Talousvaliokunta selvitti siirtokohua omana asianaan, kun Carunan lähes 30 prosentin kertakorotus kohautti paitsi kansaa, myös eduskuntaa yli puoluerajojen. Valiokunta oli päätynyt samoihin keinoihin, joita työ- ja elinkeinoministeriö oli jo miettinyt tahollaan, kuten elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) torstain kyselytunnilla kertoi.
Korotuskatto maksuihin, voitoilla investointeja
Talousvaliokunta toivoo kertakorotuksille katon: enintään 10-15 prosenttia vuodessa. Lisäksi säädettäisiin, kuinka usein korotuksia saisi tulla. Siirtohintoja käsitellään 4-8 vuoden jaksoissa.
Lisäksi säädettäisiin tarkemmin, mitä laskutetuilla rahoilla pitäisi tehdä. Säännöt suitsivat sitä jo nyt.
– Tarkkailussa täytyy huomioida, onko maksuilla investoitu. Jos on ylilaskutettu, rahat pitää palauttaa. Pitää vain miettiä, miten palautetaan: kerralla vai osissa ja korkoa korolle. Se on asiakkaalta lainattua rahaa, kokoomuksen Harri Jaskari totesi.
– Haluamme tehdä katon siihen, kuinka paljon yritys voi siirtää voittovaroja omistajilleen. Voittovaroilla pitäisi myös investoida sähköverkkoon. Se pienentäisi painetta asiakasmaksujen korotuksiin. Muuten vaarana on, että yhtiö ottaa kaikki voittovarat omistajilleen ja rahoittaa investoinnit asiakasmaksuilla, Turunen korosti.
Kaikki yhtiöt eivät ole korottaneet maksujaan
Caruna perusteli suuria korotuksia suurilla korotustarpeilla, kun siirtoyhtiöiden täytyisi rakentaa myrskynkestävä järjestelmä vuoteen 2028 mennessä.
Tiedotustilaisuudessa pohdittiin myös mahdollista lykkäystä yritykselle, joka ei selviäisi ilman suuria maksujen korotuksia.
– Kaikki yhtiöt eivät ole korottaneet maksujaan, Turunen huomautti. Linjatöiden tarpeet vaihtelevat eri puolilla maata.
Turunen tukee Kuluttajaliittoa sen neuvotteluissa Carunan kanssa jo päätettyjen korotusten kohtuullistamiseksi.
– Jos tulosta ei synny, Kuluttajaliitolla on mahdollisuus ryhmäkanteeseen oikeusteitse, Turunen totesi. Hän kuitenkin ihmetteli, miksei sopimusta tulisi.
Uudet lait voimaan 2017
Turunen kertoo, että valiokunnan toivomat ja TEM:n jo esittämät keinot voisivat tulla eduskunnasta ulos jo loppuvuonna, jolloin ne tulisivat voimaan vuonna 2017. Ne ehkäisisivät tulevia väärinkäytöksiä. Carunan tapaukseen vastataan Kuluttajaviraston keinoilla.
– Ne keinot eivät toimi kuitenkaan yrityspuolella. Siirtohintojen korotukset nostavat myös yritysten kuluja. Juuri sain tekstiviestin Närpiöläiseltä viljelijältä, jonka sähkölasku kasvoi kolmella miljoonalla. Se saattaa ajaa yrityksen sanomaan työntekijöitä irti menojen sopeuttamisen vuoksi, Turunen totesi.
Siirtoyhtiön myyminen suurin emämunaus
Jotta yrityksetkin varjeltuisivat vastaavilta korotuksilta, Energiavirastolle annetaan lakiin tarkemmat pykälät, joiden nojalla se voi säädellä korotuksia ja voittovarojen käyttöä.
– Carunan korotukset ovat ikävä temppu, mutta suurin emämunaus oli kuitenkin Fortumin siirtoyhtiön myyminen kansainvälisille sijoittajille, mitä perussuomalaiset vastustivat sinnikkäästi, Turunen totesi.
Hän piti varsin kohtuuttomana myös tuoretta kohtuullista 5,3 prosentin voittoprosenttia, jonka laki sallii Carunan kaltaiselle yhtiölle.
– Lähes 6 prosenttia on kohtuuton monopoliyhtiölle, Turunen moitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ryhmyri myönsi SPD:n osuuden sähkön siirtohintojen jättikorotuksiin: ”Tapahtui vakavia virhearviointeja”

Vähämäki: Sähköverkon myynti oli virhe – demarit voivat katsoa peiliin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.