Eduskunnan talousvaliokunta antoi kovat ukaasit torstaina Caruna Oy:n sähkönsiirtohintojen korotuksista. Carunan edustajat kävivät valiokunnan kuultavina monien muiden alan toimijoiden, kuten Energiaviraston ja Kuluttajaliitto ry:n kanssa.

– Tämmöinen peli ei vetele! Aikaisemmin yhtiöt ovat toimineet rauhallisesti ja ovat ymmärtäneetkin asiakasta. Mutta nyt on markkinoille tullut yhtiö, joka toimii tästä toimintaperiaatteesta aika rajusti – ja nyt tarvitaan pientä suitsimista, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) totesi.

Talousvaliokunta selvitti siirtokohua omana asianaan, kun Carunan lähes 30 prosentin kertakorotus kohautti paitsi kansaa, myös eduskuntaa yli puoluerajojen. Valiokunta oli päätynyt samoihin keinoihin, joita työ- ja elinkeinoministeriö oli jo miettinyt tahollaan, kuten elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) torstain kyselytunnilla kertoi.

Korotuskatto maksuihin, voitoilla investointeja

Talousvaliokunta toivoo kertakorotuksille katon: enintään 10-15 prosenttia vuodessa. Lisäksi säädettäisiin, kuinka usein korotuksia saisi tulla. Siirtohintoja käsitellään 4-8 vuoden jaksoissa.

Lisäksi säädettäisiin tarkemmin, mitä laskutetuilla rahoilla pitäisi tehdä. Säännöt suitsivat sitä jo nyt.

– Tarkkailussa täytyy huomioida, onko maksuilla investoitu. Jos on ylilaskutettu, rahat pitää palauttaa. Pitää vain miettiä, miten palautetaan: kerralla vai osissa ja korkoa korolle. Se on asiakkaalta lainattua rahaa, kokoomuksen Harri Jaskari totesi.

– Haluamme tehdä katon siihen, kuinka paljon yritys voi siirtää voittovaroja omistajilleen. Voittovaroilla pitäisi myös investoida sähköverkkoon. Se pienentäisi painetta asiakasmaksujen korotuksiin. Muuten vaarana on, että yhtiö ottaa kaikki voittovarat omistajilleen ja rahoittaa investoinnit asiakasmaksuilla, Turunen korosti.

Kaikki yhtiöt eivät ole korottaneet maksujaan

Caruna perusteli suuria korotuksia suurilla korotustarpeilla, kun siirtoyhtiöiden täytyisi rakentaa myrskynkestävä järjestelmä vuoteen 2028 mennessä.

Tiedotustilaisuudessa pohdittiin myös mahdollista lykkäystä yritykselle, joka ei selviäisi ilman suuria maksujen korotuksia.

– Kaikki yhtiöt eivät ole korottaneet maksujaan, Turunen huomautti. Linjatöiden tarpeet vaihtelevat eri puolilla maata.

Turunen tukee Kuluttajaliittoa sen neuvotteluissa Carunan kanssa jo päätettyjen korotusten kohtuullistamiseksi.

– Jos tulosta ei synny, Kuluttajaliitolla on mahdollisuus ryhmäkanteeseen oikeusteitse, Turunen totesi. Hän kuitenkin ihmetteli, miksei sopimusta tulisi.

Uudet lait voimaan 2017

Turunen kertoo, että valiokunnan toivomat ja TEM:n jo esittämät keinot voisivat tulla eduskunnasta ulos jo loppuvuonna, jolloin ne tulisivat voimaan vuonna 2017. Ne ehkäisisivät tulevia väärinkäytöksiä. Carunan tapaukseen vastataan Kuluttajaviraston keinoilla.

– Ne keinot eivät toimi kuitenkaan yrityspuolella. Siirtohintojen korotukset nostavat myös yritysten kuluja. Juuri sain tekstiviestin Närpiöläiseltä viljelijältä, jonka sähkölasku kasvoi kolmella miljoonalla. Se saattaa ajaa yrityksen sanomaan työntekijöitä irti menojen sopeuttamisen vuoksi, Turunen totesi.

Siirtoyhtiön myyminen suurin emämunaus

Jotta yrityksetkin varjeltuisivat vastaavilta korotuksilta, Energiavirastolle annetaan lakiin tarkemmat pykälät, joiden nojalla se voi säädellä korotuksia ja voittovarojen käyttöä.

– Carunan korotukset ovat ikävä temppu, mutta suurin emämunaus oli kuitenkin Fortumin siirtoyhtiön myyminen kansainvälisille sijoittajille, mitä perussuomalaiset vastustivat sinnikkäästi, Turunen totesi.

Hän piti varsin kohtuuttomana myös tuoretta kohtuullista 5,3 prosentin voittoprosenttia, jonka laki sallii Carunan kaltaiselle yhtiölle.

– Lähes 6 prosenttia on kohtuuton monopoliyhtiölle, Turunen moitti.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit