

LEHTIKUVA
Turunen vie sähkösiirtohintojen jättikorotukset talousvaliokuntaan: ”Kaikki palikat eivät näyttäisi olevan kohdallaan”
Moni suomalainen koki melkoisen järkytyksen viime viikon päätteeksi, kun Suomen suurin sähkönjakeluyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa sähkönsiirtohintoja osassa maata keskimäärin 27 prosenttia.
Myös muut verkkoyhtiöt ovat ilmoittaneet tuntuvista siirtohintojen korotuksista. Esimerkiksi Kuluttajaliitto pitää korotuksia kohtuuttomina, sillä siirtohintoja ei voi kilpailuttaa.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen ilmoitti sunnuntaina aikovansa viedä asian talousvaliokunnan käsiteltäväksi.
– Julkisuuteen tulleet tiedot määristä ovat todella suuria, puhutaan kymmenien prosenttien korotuksista. Carunan 27 prosentin keskimääräinen korotus tarkoittaa joillekin ihmisille jopa 45-55 prosentin korotusta siirtomaksuihin. Kun siirtomaksujen osuus sähkölaskusta alkaa nykyään olla 70-80 prosentin luokkaa, on asian kohtuullisuus selvitettävä, Turunen painottaa.
Asia pengotaan juurta jaksain
Talousvaliokunta aikoo ottaa asian käsittelyyn jo ennen helmikuun puoliväliä ja penkoa sen juurta jaksain. Talousvaliokunta tulee kuulemaan niin ministeriötä, verkkoyhtiöitä, Energiavirastoa kuin Kuluttajaliittoakin sen kartoittamiseksi, onko lainsäädännölle muutostarpeita ja toimittaa kuulemisten pohjalta valmistelemansa mietinnön hallituksen käsiteltäväksi.
– Verkkoyhtiöiden asiakkaille tilanne on erittäin harmillinen, koska he eivät pysty siirtohintoja kilpailuttamaan. Nykykäytännön mukaan Energiavirasto tarkistaa neljän vuoden välein, ovatko monopoliyhtiöiden korotukset kohtuuttomia, mutta tuoreisiin korotuksiin se voi puuttua vasta vuonna 2020. On selvitettävä, olisiko muutostarvetta näin jälkijättöisesti toimivalle systeemille, mihin näin suuret korotukset perustuvat ja ovatko ne ylipäätään perusteltavissa, Turunen sanoo.
Laki säädettiin viime vaalikaudella
Turunen ei näe tarvetta valtionyhtiön perustamiseksi kohtuuhintaisen sähköntuotannon varmistamiseksi, sillä sähkö itsessään on Suomessa kohtuuhintaista. Ongelmana on sähkönsiirto, joka vie leijonanosan sähkölaskusta ja on asiakkaiden kannalta aivan liian kallista.
– Korotusten taustalla on viime vaalikaudella säädetty laki, jossa sähkönsiirtoyhtiöt velvoitettiin tekemään investointeja sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi. On sinänsä hyvä, että toimitusvarmuutta parannetaan, mutta näin suuret korotukset ovat suorastaan järkyttäviä.
– Jotain pitäisi tehdä sillekin tosiasialle, että tässä eivät kansalaiset ole tasa-arvoisessa asemassa hinnoittelun suhteen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla maksat sähkön siirrosta paljon vähemmän kuin vaikkapa Kainuussa tai Järvi-Suomessa, Turunen huomauttaa.
Shokki myös teollisuudelle ja yrityselämälle
30-40 prosentin korotukset sähkönsiirtohintoihin tulevat olemaan lamaannuttavia myös teollisuudelle ja yrityselämälle. Turusen arvion mukaan ”aivan kaikki palikat eivät näyttäisi olevan kohdallaan”, mutta on paras tutkia asia tarkkaan ja selvittää, minkälaisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ja minkälaisiin toimenpiteisiin lopulta ryhdytään.
– Kun tieto hinnankorotuksista tuli viime viikon lopulla, oli siinä mielestäni melkoisen raju uutinen. Koko lauantain mietin, mitä pitäisi tehdä ja sunnuntaina tulin siihen tulokseen, että talousvaliokunnan on puututtava tilanteeseen. Nyt on sähköposti tukossa ja oikeastaan puhelinkin, mikä osoittaa, miten valtavan tärkeä tämä asia on kansalaisille ja yrityksille, Turunen sanoo.
Yli 50 miljoonan euron liikevoiton vuonna 2014 tehneen Carunan omistukset ja rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan holdingyhtiön kautta. Suomi hyötyi Carunan liikevoitosta yhteisöveron kautta vain 1,6 prosenttia eli hieman yli 800 000 euroa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ryhmyri myönsi SPD:n osuuden sähkön siirtohintojen jättikorotuksiin: ”Tapahtui vakavia virhearviointeja”

Turunen Carunasta: Tämä peli ei vetele!

EU:n ilmastopolitiikka muistuttaa Jimmy Carterin 1970-luvun karille ajanutta energiaohjelmaa
Viikon suosituimmat

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.