

Teollisuuden Voiman OL3 -laitosyksikön reaktorihalli 28. elokuuta 2015. / Martti Kainulainen
Toimitus suosittelee
EU:n ilmastopolitiikka muistuttaa Jimmy Carterin 1970-luvun karille ajanutta energiaohjelmaa
Miksi Yhdysvaltojen demokraattien tiedelinja vaihtui Rooman klubin skenaarioihin? Voiko Suomi ottaa oppia Yhdysvaltojen energiapoliittisista ratkaisuista? Kannattaako yhteiskunnan tukea tuulivoimaloita vai myöntää rakennuslupia ydinvoimaloille? Kestävän kehityksen asiantuntijatehtävissä toimiva Matti Hukari selvitti asiaa.
1970-luvun vaihteessa Yhdysvaltain demokraattipuolueen vasemmistolaiset tiedemiehet vastustivat Presidentti Richard Nixonin ajamaa ympäristönsuojelua, koska se heidän mielestään vei huomion pois Vietnamin sodasta ja mustien ongelmista. Israelista Yhdysvaltoihin muuttanut Columbian Yliopiston sosiologian professori Amitai Etzioni kirjoitti Science Magazine-lehdessä, että taistelu nälkää, aliravitsemusta ja rottia vastaan on tärkeämpää kuin ympäristöagendan mukaiset villieläinten suojelut sekä koulujen jätekeräykset ja jätteiden kierrätys. Mutta jo vuoden 1972 Presidentinvaalien aikaan moni demokraattien mielipidejohtaja kuten Ted Kennedy heittäytyi esivihreäksi. He arvostelivat Nixonin hallintoa liiallisesta teknologiaan panostamisesta avaruus-, ympäristö- ja puolustusalalla. Tosiasiassa koko kuusikymmenluvun avaruusohjelman kulut yhteensä olivat vähemmän kuin liittovaltion sosiaalimenot kolmen kuukauden ajalta vuodelta 1969.
Demokraattien suhtautuminen ympäristökysymyksiin muuttui Jimmy Carterin presidenttiaikana 1977-1980. Rooman Klubi oli julkaissut vuonna 1972 raportin ”kasvun rajat”. Raportin mukaan luonnonvarat (mm. öljy, vesi, kupari) olivat loppumassa vuoteen 2000 mennessä, ja saasteet pilaamassa ihmiskunnan tulevaisuuden, ellei talouskasvusta luovuta, ja saada talous pysähtymään. Rooman klubi perui kyllä jo vuonna 1976 aiempia näkemyksiään tunnustaen, että maailmanrauhan ylläpito vaatii talouskasvua. Se oli liian hyvä uutinen, sillä siihen mennessä talouskasvun rajoittamisesta oli jo ehtinyt tulla vasemmistoliberaalien ja ympäristöliikkeiden mantra, joka korvasi päättyneen Vietnamin sodan marssien kohteena. Carterkin oli jo ehtinyt hurahtaa Rooman Klubin ensimmäisen raportin skenaarioihin, ja syleili ajatusta talouskasvun turmiollisuudesta. Varmemman vakuudeksi Carter tilasi 23.5.1977 Boston Collegelta Global 2000-raportin, joka julkaistiin 24.7.1980. Raportti avasi pessimistisen näköalan ja siinä käytettiin ennennäkemättömän laajasti tietokonemallinnuksia. Carter sai tietysti tietoa raportin edistymisestä pitkin matkaa ja kävi yhä masentuneemmaksi.
Carterin energiaohjelma
Carter suunnitteli alkuvuodesta 1977 energiaohjelman, joka muistutti filosofialtaan nykyistä EU:n ilmastopolitiikkaa. Se sisälsi yhtäältä runsaasti erilaisia tukiaisia vaihtoehtoisille energiamuodoille ja pienikulutuksisille autoille (käytännössä japanilaisille tuontiautoille) sekä toisaalta lisäveroja suurikulutuksisille henkilöautoille (käytännössä amerikkalaisille autoille). Carterin tarkoitus oli hyvä, mutta toimenpiteiden seuraukset käytännössä onnettomia. Maakaasun ja öljyntuotannon säätely sisälsi neljän puhelinluettelon verran tekstiä. Nixon oli jo 50-luvulla Eisenhowerin varapresidenttinä aikaansaanut lain kotimaisen öljynetsinnän tukemisesta siten, että kotimainen öljy olisi aina kalliimpaa kuin ulkomainen. Carter sääti päinvastoin, rajoituksia kotimaiselle öljynetsinnälle. Tämä tietenkin ohjasi öljy-yhtiöiden koeporaukset ulkomaisiin kohteisiin ja aiheutti työttömyyttä. Näkyvin poliittinen tulos Carterin energiaohjelmassa oli uuden liittovaltiotason hallintohimmelin eli energiaosaston (US Department Of Energy) pystyttäminen. Kansantalouden kannalta ohjelman tulokset olivat vähemmän mairittelevia: inflaatio kiihtyi, vaihtotase huononi, verotus kiristyi ja työttömyys lisääntyi. Kolme viimeistä tulosta kuulostavat tutuilta myös Euroopan Unionin ”vihreässä taloudessa”.
Iranin vallankumouksesta johtuneet tuotantovaikeudet aiheuttivat toisen energiakriisin ja öljynhinnan kolminkertaistumisen vuosien 1978-79 aikana. Carterin energiaohjelmasta otettiin siksi kesällä 1979 käyttöön bensiinin säännöstely. Bensa-asemat saivat joinakin päivinä niin vähän myytävää, että pumput suljettiin jo aamukymmeneltä. Kesäkuussa 1979 Carter matkusti G-7 kokoukseen Tokioon, jossa seitsemän valtion päämiehet kuljetettiin 124 auton voimin lentokentältä Akasaka Palace – hotelliin. Tämän televisioinnin nähdessään kansalaisia hymyilytti, sillä vain muutama päivä aiemmin Carter oli maininnut televisiopuheessaan kuinka kaikkien tulee kuluttaa vähemmän energiaa ja bensiiniä. Saudiöljyn hinta nousi 14,5 dollarista 18 dollariin tynnyriltä tuon kokouksen aikana.
Japanista kotiuduttuaan Carter lähti Camp Davidiin. Matkan tarkoitusta ei kerrottu. Hän oli kutsunut sinne 134 yhteiskunnan merkkihenkilöä 8 päivän ajaksi keskusteluihin kanssaan. Mukana oli mm. piispoja sekä liberaaleja intellektuelleja kuten Jesse Jackson, Vernon Jordan ja John Kenneth Galbraith. Lisäksi oli lehtimiehiä, yliopistotutkijoita ja demokraattien nuoria poliitikkoja, kuten Arkansasin kuvernööri Bill Clinton. Vieraista vain neljä oli republikaaneja. Silmiinpistävää oli energia-alan asiantuntijoiden puuttuminen, vaikka energiakriisistä keskusteltiin paljon aamun pikkutunneille saakka, presidentin istuessa lattialla jalat ristissä. Carter puhui vierailleen kuinka hän on pessimistinen kansakunnan tilan ja tulevaisuuden suhteen. Carterin mielestä elintason tuli laskea ja hänen täytyi saada ihmiset ymmärtämään se.
Carterin hallituskriisi
15.7.1979 Carter piti (tunnettu ns. Malaise-puheena) TV-puheen lausuen: ”Ongelmamme ovat syvemmällä kuin energiakriisi, inflaatio ja taantuma. Olin Camp Davidissa kuuntelemassa Amerikan ääntä. Suurin uhka kansakunnalle on luottamuksen puute.”
Lopuksi Carter kehotti kaikkia välttämään autoilua ja säätämään huoneiden termostaatit siten, että energiaa kuluisi vähemmän. Tämä olisi Carterin mukaan patriotismia ja samalla antaisi luottamusta tulevaisuuteen. Puhe oli tarkoitettu vetoavaksi, mutta se kuulosti enemmän etelävaltioiden baptistisaarnaajalta kuin valtiomieheltä. Lehdistö antoi palautetta muistuttaen, että keväällä 1977 Carter puhui ensi kerran energiakriisistä ja sen jälkeen hän on lisännyt alan säätelyä. Kesällä 1979 kriisi on pahentunut juuri Carterin hallinnon toimenpiteiden seurauksena. Historia on osoittanut Carterin pessimismin olleen perusteetonta, sillä 80-luvulla Yhdysvaltain talouskasvu oli taas keskimäärin 4 % vuositasoa, kun se Carterin aikaan oli keskimäärin vain 1 %.
Carterin kauniin puheen kirjoittaja oli lapsinerona tunnettu Pat Caddell, joka toimi jo 22-vuotiaana McGovernin presidentinvaalikampanjassa 1972. Varapresidentti Mondalen mielestä Caddel oli Washingtonin ”Rasputin”, jonka kuunteleminen johtaa kauniilta kuulostavien teorioiden kautta kansakunnan talouden ja puolustuskyvyn heikkenemiseen. Mondale ei ollut yksin ajatuksineen, ja loppukesällä viisi hallituksen jäsentä irtisanoutui: Valtiovarainministeri Michael Blumenthal, Energiaministeri James Schlesinger, Liikenneministeri Brock Adams, Oikeusministeri Griffien Bell sekä Sosiaali- ja terveysministeri Joseph Califano. Time-lehti kirjoitti puhdistuksen olleen hallinnon suurin sitten vuoden 1841. Eronneet ministerit olivat kabinetin suosituimpia jäseniä kansan ja kongressin parissa. Texasin demokraattinen senaattori Charlie Wilson (tunnettu elokuvasta Charlie Wilsonin sota) sanoi ääneen että Carter savustaa lahjakkaimmat henkilöt ulos hallituksestaan ja vie maan tuhoon. Carterin suosio tippui 25 prosenttiin eli alemmaksi kuin Nixonin suosio Watergaten aikaan.
Ydinvoiman mahdollisuudet jäivät Harrisburgiin
Kesken energiaohjelman vastoinkäymisten Carterille tuli vielä yksi painajainen lisää. Huhtikuussa 1979 Harrisburgissa sijaitsevassa ydinvoimalassa vesijäähdytyksestä huolehtinut pumppu lakkasi toimimasta. Normaalisti turvajärjestelmä olisi aloittanut atomifission alasajon. Jostakin syystä näin ei käynyt ja hälytyssireenit alkoivat soida valvomossa ilmoittaen, että laitoksen sisällä on radioaktiivista kaasua. Kohta huomattiin muutamien uraanisauvoista (joita oli yhteensä 36 000 kpl) vaurioituneen. Ongelma oli, kuinka saada reaktorin kuumentunut sydän jäähtymään. Media kirkui Amerikan historian pahimmasta ydinonnettomuudesta. Käytännössä korkein tuosta ydinonnettomuudesta aiheutunut säteilyannos vastasi vajaata vuotuista taustasäteilyä ja väestön vuodosta saama keskimääräinen annos vastasi kuudesosaa keuhkoröntgenin annoksesta, sekä vain kymmenesosaa siitä määrästä minkä Yhdysvaltain ympäristövirasto (EPA) arvioisi vaaralliseksi. Samalla alueella oli muutama vuosi aiemmin todettu 40 kertaa suurempi määrä radioaktiivista säteilyä, kun Kiina oli toisella puolen maapalloa tehnyt ydinasekokeen. Faktat eivät läpäisseet julkisuutta. Tekniikkaa ymmärtämättömät poliitikot kiillottivat kilpiään ja näyttivät huolestunutta naamaa. Pennsylvanian kuvernööri Richard Thornburg kehotti ihmisiä pysymään sisällä ja sulkemaan ikkunat.
Onnettomuus oli taivaanlahja ydinvoiman vastustajille ja öljyteollisuudelle. Samaan aikaan Jane Fondan tähdittämä elokuva ”The China Syndrome” (suom. Kiina-Ilmiö) pelotteli kansalaisia reaktorin sulamista kuvaavalla tapahtumalla. Fakta ja fiktio sekoittuvat, ja siihen loppui uusien ydinvoimaloiden rakentaminen, eikä muutama rakenteilla ollut voimala koskaan valmistunut. Carterin hieno suunnitelma ydinvoiman lisäämisestä fossiilisten polttoaineiden korvaajana valui hiekkaan. Samoihin aikoihin Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia julkaisi raportin, jonka mukaan ilman ydinvoiman lisäämistä hiilidioksidipäästöt saattaisivat nostaa maapallon lämpötilaa. Tässä raportissa siis arvioitiin ensimmäisen kerran asiayhteyttä, josta on sittemmin tullut kansainvälisen ilmastopolitiikan kulmakivi. Silti ydinvoimatutkimukseen panostaminen on ollut hyvin vaatimattomasti esillä – ainakin julkisten lähteiden perusteella – kansainvälisissä ilmastokokouksissa. Samaa linjaa jatkoi myös Pariisin ilmastokokous joulukuussa 2015.
Julian L. Simon innoitti Reagania tämän presidenttikaudella
Marylandin yliopiston liiketaloustieteen professori Julian L. Simon kirjoitti vuonna 1981 tietokirjan Ultimate Resource (suom. Viime käden voimavara). Kirjassaan hän todisti, että raaka-aineet eivät suinkaan loppuisi, vaan päinvastoin useimpien raaka-aineiden hinnat laskisivat vuoteen 2000 mennessä. Hän käsitteellisti ns. markkinatalouteen perustuvan ympäristönsuojelun. Simonin teesien mukaan luonnonvarat eivät lopu, koska teknologian kehittymisen myötä niitä etsitään yhä tehokkaammin ja toisaalta kulutetaan yhä säästeliäämmin. Tänään tiedämme Professori Simonin olleen oikeassa. Presidenttikautensa 1981 aloittanut Ronald Reagan huomasi kirjan luettuaan ymmärtäneensä saman asian jo Kalifornian kuvernöörinä toimiessaan. Reaganin ympäristöajattelun lähtökohta oli, että taloudellisesti vaurastuva kansakunta pystyy huolehtimaan hyvin ympäristöstä ja kehittää teknologiaa tämän mukaisesti. Kehittyvä teknologia puolestaan säästää luonnonvaroja. Ympäristömyönteinen teknologia kehittyy kilpailukykyiseksi kun huolehditaan tutkimusresursseista.
Reaganin panostukset tieteeseen ja tutkimukseen näkyvät tänä päivänä energiantuotannossa aurinkoenergian teknologian kehittymisenä ja liuskekaasuvallankumouksena. Tuo liuskekaasun poraustekniikka on mahdollistanut myös geotermisen energian hyödyntämisen, mitä Espoossakin jo kokeillaan.
Niin ei tule toimia, että poliitikot valitsevat jonkin valmiin teknologian jota tuetaan niin, että veronmaksajien taskut tyhjenevät, eikä rahaa enää riitä markkinavetoisiin investointeihin. Juuri näin on Suomessa toimittu tuulivoiman kohdalla.
Onko EU:n ilmastopolitiikka vain pisteiden keräilyä?
Eija-Riitta Korhola (kok.) kertoo väitöskirjassaan, kuinka ilmastonmuutoksesta tuli EU:n ykkösprioriteetti. Vuonna 2004 komission puheenjohtaja José Manuel Barroso määritteli virkaansa astuessaan kolme prioriteettia viisivuotiskaudelleen: Lissabonin strategia, solidaarisuus uusille jäsenmaille ja turvallisuus. Todettuaan, ettei mikään näistä prioriteeteista tuottanut tuloksia, läheinen työntekijä neuvoi Barrosolle, että ilmastonmuutos mahdollistaisi EU:lle uuden mandaatin kansainvälisillä areenoilla. Kun EU:n ympäristöpolitiikan motiivit ovat yllä kuvatulla tasolla, ei tuloksistakaan voi kummoisia odottaa. EU on ilmastopolitiikassaan käpertynyt kiristämään yksipuolisesti omia ilmastotavoitteitaan, vaikka sen osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on alle kymmenen prosenttia. Mainostettu EU:n energiaunioni tuo taas melkoisen nipun uusia säädösesityksiä päästöjen vähentämiseksi. Ne johtavat teollisuuden mahdottomiin tilanteisiin, joista se yrittää selvitä autonvalmistajien päästöhuijausten kaltaisilla toimilla.
Iso-Britannian pääministeri David Cameron on viime vuosina osoittanut, kuinka tuskallista on vihreästä idealismista herääminen. Tullessaan valtaan toukokuussa 2010 Cameron julisti hallituksensa olevan kaikkien aikojen vihrein. Mutta marraskuussa 2013 Cameron huomasi Daily Mail- lehdessä mitä vihreyden hedelmät maksavat veronmaksajille ja ilmoitti haluavansa eroon vihreästä valheesta. Lokakuussa 2015 Cameron havahtui Financial Times-lehden haastattelussa todellisuuteen, että tukiaisrahojen hupenemisen ohella tulee eteen sellainenkin ongelma, että Iso-Britannian sähköntuotantokapasiteetti ei lähivuosina riitä kuluttajien tarpeisiin. Brittien energiaministeri Amber Rudd puolestaan analysoi Telegraph-lehdessä marraskuussa 2015, että Euroopastakin sammuu kirjaimellisesti valot, mikäli vihreiden politikointi saa kulkea talouden edellä.
EU on jo vuosia kulkenut Carterin tyylisen pessimismin tiellä, jolla energiapolitiikka on alistettu vihreälle ilmastopolitiikalle. Olisiko Cameronista Reaganin veroiseksi johtajaksi, joka vapauttaisi Euroopan veronmaksajat tukiaispolitiikasta terveeseen markkinatalouteen? Siitä hyötysi ympäristökin, sillä esimerkiksi terästeollisuuden kasvihuonekaasujen päästöt tuotantoon suhteutettuna ovat Länsi-Euroopassa vain 40 % Kiinaan verrattuna.
Matti Hukari
Kirjoittaja toimii yhteiskuntavastuuseen ja kestävään kehitykseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä. Hän on kirjoittanut kansainvälistä energiapolitiikkaa koskevia artikkeleita ja kirja-arvioita mm. Kanava-lehteen. Tässä artikkelissa esitetyt näkemykset ovat henkilökohtaisia.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreää energiapolitiikkaa Afrikkaan?

Turunen vie sähkösiirtohintojen jättikorotukset talousvaliokuntaan: ”Kaikki palikat eivät näyttäisi olevan kohdallaan”

Vähämäki: Sähköverkon myynti oli virhe – demarit voivat katsoa peiliin

Margaret Thatcherkin epäili, onko EU hyväksi eurooppalaisille

Putkoselta rajut moitteet ministeri Tiilikaiselle: Sinisilmäisyys ilmastoasioissa maksatetaan suomalaisilla duunareilla

”Inspiroiva, historiallinen ja käänteentekevä” ilmastosopimus hidastaisi lämpenemistä enintään 0,2 asteella – suomalainen teollisuus maksaisi raskaan hinnan

Hukari: Keskusteltiinko Suomen mediassa lainkaan Yhdysvaltain vaalien olennaisimmista asioista?

Missä punalippu, siellä inhimillinen katastrofi – sosialismi nujersi ennen niin vauraan Venezuelan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää