SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman otti vastuun Carunan sähkönsiirtohintojen korotuksista edelliselle hallitukselle, joka teki suuret jättikorotukset mahdollistavat päätökset.

– Kyllähän tässä asiassa koko edellisellä hallituksella on peiliin katsomisen paikka, Lindtman aloitti.

– Tapahtui vakavia virhearviointeja. Silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi, että Fortum-kauppa ei nosta sähkön hintaa, Lindtman muisteli.

Hän toivoi elinkeinoministeri Olli Rehniltä (kesk.) esitystä, jolla asiaan voidaan puuttua.

Perussuomalaiset ovat syyttömiä

Tähän tarttui talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen.

– Tässä on puhuttu, että virheitä on tehty edellisellä hallituskaudella. Tosiasiahan on se, että ainoastaan kaksi puoluetta on näistä virheistä vapaat: perussuomalaiset ja keskusta, jotka tiesivät, että hinnat tulevat nousemaan, Turunen muistutti.

– Nyt on kyseessä siirtohintojen lisäksi perusmaksujen korotukset ja yrityksille erittäin merkittävät tehonsiirtomaksujen korotukset. Jos tästä jonkin viestin voisi Carunalle lähettää, niin se voisi mahdollisimman nopeasti oma-aloitteisesti peruuttaa nämä korotukset.

Hallitus puuttuu korotuksiin

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) totesi, että hallitus aikoo puuttua korotuksiin.

– Nämä jopa 27 prosentin keskikorotukset iskevät kipeästi isoon joukkoon. Pidän näin suurta kertakorotusta kuluttajien kannalta kohtuuttomana. Esitän lakimuutosta, jotta tällaiset kohtuuttomat korotukset kyetään jatkossa välttämään, Rehn sanoi, mitä jopa oppositio tervehti ilahtuneesti.

– Olen ollut yhteydessä kuluttajaviranomaisiin. Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen tapaa perjantaina Carunan johtoa ja suositellee neuvotteluteitse näiden kohtuuttomien hinnankorotusten kohtuullistamista. Kuluttaja-asiamies harkitsee tarvittaessa myös ryhmävalituksen tekemistä. Hallitus käyttää siis kaikki keinot kohtuuttomien hinnankorotusten estämiseksi ja toivoo hyvää yhteistyötä eduskunnan kanssa.

Raja kertakorotuksille

Rehn kertoi, että lainmuutoksella estetään jatkossa näin suuret kertakorotukset ja säädettäisiin aikaraja sille, kuinka usein pienempiä korotuksia voidaan tehdä.

Rehn lupasi, että eduskunta saa hallituksen esityksen käsiteltäväkseen niin pian kuin suinkin, lainmuutoksen valmistelu on jo käynnistetty elinkeinoministeriön energiaosastolla. Rehn toivoo eduskunnalta ripeää toimintaa ongelman ratkaisemiseksi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit