Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen vaatii järjen käyttöä pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon.

– Kunnat maksavat sakkoina maltaita tarpeettomasta tietosuojasta, joka estää niitä kohdistamasta työllisyystoimenpiteitä pitkäaikaistyöttömiin, Turunen valittelee.

Helsinki suurin maksaja

Kunnat joutuvat maksamaan pitkäaikaistyöttömistä Kelalle ns. kelasakkoa. Viime vuonna voimassa olleen lain mukaan kunnat joutuivat maksamaan Kelalle yhteensä 215 miljoonaa euroa. Sakko muodostui puolikkaasta pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos 500 päivän työttömyysraja ylittyi.

– Maksulla pyritään aktivoimaan kuntia työllistämiseen. Tietoa henkilöistä, jotka lähestyvät aikarajaa, ei kuitenkaan ole käytettävissä. Nykyisen lain mukaan henkilötiedot voidaan antaa kunnalle ja TE-keskukselle vasta kun 500 päivän raja on täynnä.

– Esimerkiksi Helsingin kaupunki maksoi Kelalle työmarkkinatukimaksuja viime vuonna 26,4 miljoonaa euroa, Tampere liki 18 miljoonaa ja Turku 12,7 miljoonaa, Oulu 10 ja Vantaa 9,7 miljoona euroa. Maksu on merkittävä pienemmillekin kaupungeille. Esim. Mikkeli maksoi noin 2,5 miljoonaa, Savonlinna n. 1,5 miljoonaa ja Lappeenranta n. 3,5 miljoonaa, Turunen luettelee.

Sakot voivat kaksinkertaistua

Viime vuonna kunnat maksoivat sakkoa yleensä 500-800 euroa työtöntä kohti.

– Nämä sakot kerätään kunnilta eli siis jokaiselta kunnan veronmaksajalta. Tällaisia kuluja pitäisi pystyä pienentämään, Turunen sanoo

Tämän vuoden alusta tuli voimaan laki, joka pudottaa 500 päivän rajan 300 päivään, mutta tietosuojaan ei tullut muutosta. Kunnissa tehtyjen arvioiden mukaan rajan muutos voi jopa kaksinkertaistaa Kela-sakkojen summan.

– Kunnat eivät voi varautua aikarajan täyttymiseen, koska tietoa henkilöistä, jotka lähestyvät aikarajaa ei ole käytettävissä. Tietojen antamisen estää voimassa oleva työttömyysturvalaki.

– Tältä osin lakia on muutettava pikaisesti. Toivon, että hallitus ottaa lakialoitteestani kopin ja hoitaa tämän merkittävän kuntatalouteen vaikuttavan asian vielä tällä vaalikaudella. Asia pitää hoitaa myös inhimillisyydestä pitkäaikaistyöttömiä kohtaan, Turunen vaatii.

SUOMEN UUTISET

Tagit