Suomella ei ole aikaa viivytellä yhteiskuntasopimuksen kanssa. Näin sanoi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström tiistaina eduskunnassa Suomen Uutisille.

Maanantaina näytti, että hallituksen pyrkimykset työmarkkinoiden ja talouden tehostamiseksi menevät solmuun. Työmarkkinajärjestöt vaativat, että hallituksen esittämästä yhteiskuntasopimuksesta neuvotellaan vasta vuoden kuluttua. Samalla ne vaativat, että ansiosidonnaista työttömyystukea ei leikattaisi.

Hallitus lykkäsikin työttömyystukeen kaavailtuja leikkauksia vuoden 2017 alkuun. Julkisuuteen näytti tulevan yhä kahdenlaista viestiä siitä, jatkuvatko uudistukset vai ei.

Ensin jatketaan
työllisyys- ja kasvusopimusta

Tässä on nyt kaksi asiaa, jotka pitää erottaa toisistaan. Toinen on työllisyys- ja kasvusopimus, jonka viimeinen vuosi on nyt sovittavana. Toivon, että se onnistuu, Lindström sanoi.

– Sen jälkeen pitää välittömästi ottaa esille yhteiskuntasopimus, joka on oma juttunsa.

Akava vaatii jatkoaikaa

Esimerkiksi Akavan puheenjohtaja Store Fjäder (kok.) esitti kuitenkin, että yhteiskuntasopimuksesta pitäisi neuvotella vasta vuoden kuluttua. Voiko työmarkkinajärjestöillä olla tällaista sananvaltaa tässä asiassa vai käynnistääkö hallitus neuvottelut heti?

– Tämä on sellainen asia, jota on turhan aikaista lähteä tässä vaiheessa kommentoimaan. Paras sanoma löytyy siitä, että mennään yhteisen pöydän ääreen ja katsotaan, mitä rupeamme yhdessä tekemään.

– Olen lukenut heidän viestinsä ja totta kai otamme ne vakavasti, mutta kyllä hallituksella on aito halu tunnustella näitä asioita mahdollisimman pikaisesti. On ihan turhaa tuhlata aikaa tämän asian kanssa, Lindström painotti.

Hän ei ottanut kuitenkaan suoraa kantaa ay-järjestöjen viesteihin ja toiveisiin aikalisästä.

– Hallituksen on pakko edetä näin, Lindström painotti.

Veli-Pekka Leskelä