Perussuomalaisten ryhmä moittii komission virkanimitysten valintatapaa epädemokraattiseksi. Europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) kertoo kritisoi komissaarien niputtamista nejän paketiksi, joka piti hyväksyä tai hylätä.

Jyrki Kataisen (kok.) valinta “pätkäkomissaariksi” tapahtui äänestyksessä, jossa piti kerralla hyväksyä tai hylätä neljä komissaariehdokasta. Ryhmämme toivoi äänestysten erittelyä siten, että jokaisesta ehdokkaasta äänestettäisiin erikseen, mutta suurimmat ryhmät EPP ja demarit halusivat niputtaa ehdokkaat epädemokraattisesti yhteen äänestykseen, Terho kertoo blogissaan.

Perussuomalaisten EU-ryhmä ECR äänesti kaikkia neljää ehdokasta vastaan, vaikka itse asiassa lähinnä Katainen oli ryhmän kannalta ongelmallinen. Terhon mukaan Katainen koettiin ryhmässä Jean-Claude Junckerin kaltaisena 1950-luvun EU-vision edustajana, Terho kertoo. Myös tukipakettipolitiikka hiersi.

–  Kataisen tukeminen nimenomaan talouskomissaarin virkaan oli tietysti mahdotonta jo siksikin, että hän on ollut pelastuspakettipolitiikan takuumies Suomessa. Tenttasin Kataiselta pelastuspaketeista jo maanantai-iltana talousvaliokunnassa, jolloin hän totesi “toivovansa” ettei uusia paketteja enää tarvita, mutta ei (odotetusti) torjunut ajatusta, että komissaarinakin jatkaisi pelastuspakettien jakamista, jos tarvetta tulisi, Terho täsmentää.

Junckerinkaan valinta ei saanut suupieliä koholle.

– Junckerin koettiin ryhmässämme olevan liian vahvasti sitoutunut EU:n vanhaan visioon loputtomiin yhdentyvästä unionista. Hänestä EU ei saa sellaista uudistajaa, jota me EU-kriitikot haluamme ja jollaista unioni kipeästi tarvitsee, Terho harmittelee.