Viime syksyn EU:n enemmistöpäätöksella tekemä päätös jakaa pakolaisia eri EU-maihin joutuu Unkarissa kansanäänestyksen alle. Kiistanalainen päätös syntyi viime vuoden syyskuussa, kun EU-johtajat päättivät äänestyksen jälkeen sijoittaa turvapaikanhakijoita EU-maihin. Asiasta kirjoitti Financial Times.

Unkari oli yksi niistä maista, jotka alun perin äänestivät esitystä vastaan. Suomi äänesti tuolloin tyhjää, mikä myöskin tarkoitti vastaääntä.

EU ei juurikaan turvaudu jäsenmaidensa suvereeniteetin piiriin kuuluvissa asioissa enemmistöpäätöksiin, vaan on noudattanut kuuliaisesti yksimielisyysperiaatetta. Tämän vuoksi 160 000 ihmisen uudelleensijoittelu on nostattanut kulmakarvoja pitkin Eurooppaa.

Unkarin suosionosteessa oleva pääministeri Viktor Orbán piti kansanäänestystä luontevana tapana kertoa Brysselille, että mitä mieltä maan kansalaiset ovat EU:n enemmistöpäätöksestä. Orbánin mukaan Brysselillä ei ole oikeutta muokata Unkarin ”kulttuurellista, uskonnollista ja etnistä alkuperää”.

– Esitys pakolaisten uudelleensijoittelusta ilman kansan mandaattia on vallan hyväksikäyttöä, Orbán jyrisi.

Brysselillä paha ongelma

Unkarin ilmoitus on uusin Brysselin arvovaltaa nakerava tapaus. EU:n päämaja on viime päivinä toiminut lähinnä tietotoimistona vastaanottamassa eri jäsenmaiden yksipuolisia ilmoituksia näiden toimenpiteistä. Bryssel on saanut kuulla Belgian rajavalvonnasta Ranskan rajalla, sekä Itävallan päätöksestä laittaa turvapaikanhakijoille päivittäiset kiintiöt.

Orbánin suosio on noussut raketinomaisesti hänen otettua tiukaksi mielletty linja Euroopan pakolaiskriisissä. Aluksi monet EU-maat paheksuivat Unkarin päätöksiä, mutta ovat myöhemmin alkaneet noudattaa Unkarin linjaa osapuilleen sellaisenaan.

Jos Orbánin suosion noususta ja suosion lähteestä voi jotain arvata, niin unkarilaiset sanovat jyrkästi ”ei” Brysselin päämajalle. Se lisäisi entisestään EU:n uskottavuuskriisiä. EU ei ole onnistunut hillitsemään pakolaisvirtaa lukuisista eri yrityksistään huolimatta.

”Kontrollin” sijaan sulkuja

Vielä viime vuonna monet kilpiään kiilloitelleet EU-maat julistivat ensisijaisesti turvapaikanhakijoiden virran olevan holtitonta, ja että se pitäisi saada kuriin ja järjestykseen. Nyt pakolaisvirran alle joutuneet jäsenmaat ovat alkaneet puhua suorasukaisemmin, että virran täytyy tyrehtyä kokonaan.

Jo viime keväänä EU-maiden viesti oli, että Eurooppa ei kykene huolehtimaan asianmukaisesti uusista turvapaikanhakijoista.

Monet järjestöt, mukaanlukien YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, ovat kritisoineet Euroopan maiden toimia siitä, etteivät ne hoida Geneven sopimuksen mukaisesti turvapaikanhakijoista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi, että kun kyseessä ovat miljoonat siirtolaiset, niin Geneven sopimuksen noudattaminen käy hyvin haastavaksi.

Henri Myllyniemi