

Unkarin pääministeri Viktor Orban saapuu EU-kokoukseen 19.2.2016. / Stephane de Sakutin
Unkari vie EU:n taakanjakopäätöksen kansanäänestykseen
Viime syksyn EU:n enemmistöpäätöksella tekemä päätös jakaa pakolaisia eri EU-maihin joutuu Unkarissa kansanäänestyksen alle. Kiistanalainen päätös syntyi viime vuoden syyskuussa, kun EU-johtajat päättivät äänestyksen jälkeen sijoittaa turvapaikanhakijoita EU-maihin. Asiasta kirjoitti Financial Times.
Unkari oli yksi niistä maista, jotka alun perin äänestivät esitystä vastaan. Suomi äänesti tuolloin tyhjää, mikä myöskin tarkoitti vastaääntä.
EU ei juurikaan turvaudu jäsenmaidensa suvereeniteetin piiriin kuuluvissa asioissa enemmistöpäätöksiin, vaan on noudattanut kuuliaisesti yksimielisyysperiaatetta. Tämän vuoksi 160 000 ihmisen uudelleensijoittelu on nostattanut kulmakarvoja pitkin Eurooppaa.
Unkarin suosionosteessa oleva pääministeri Viktor Orbán piti kansanäänestystä luontevana tapana kertoa Brysselille, että mitä mieltä maan kansalaiset ovat EU:n enemmistöpäätöksestä. Orbánin mukaan Brysselillä ei ole oikeutta muokata Unkarin “kulttuurellista, uskonnollista ja etnistä alkuperää”.
– Esitys pakolaisten uudelleensijoittelusta ilman kansan mandaattia on vallan hyväksikäyttöä, Orbán jyrisi.
Brysselillä paha ongelma
Unkarin ilmoitus on uusin Brysselin arvovaltaa nakerava tapaus. EU:n päämaja on viime päivinä toiminut lähinnä tietotoimistona vastaanottamassa eri jäsenmaiden yksipuolisia ilmoituksia näiden toimenpiteistä. Bryssel on saanut kuulla Belgian rajavalvonnasta Ranskan rajalla, sekä Itävallan päätöksestä laittaa turvapaikanhakijoille päivittäiset kiintiöt.
Orbánin suosio on noussut raketinomaisesti hänen otettua tiukaksi mielletty linja Euroopan pakolaiskriisissä. Aluksi monet EU-maat paheksuivat Unkarin päätöksiä, mutta ovat myöhemmin alkaneet noudattaa Unkarin linjaa osapuilleen sellaisenaan.
Jos Orbánin suosion noususta ja suosion lähteestä voi jotain arvata, niin unkarilaiset sanovat jyrkästi “ei” Brysselin päämajalle. Se lisäisi entisestään EU:n uskottavuuskriisiä. EU ei ole onnistunut hillitsemään pakolaisvirtaa lukuisista eri yrityksistään huolimatta.
“Kontrollin” sijaan sulkuja
Vielä viime vuonna monet kilpiään kiilloitelleet EU-maat julistivat ensisijaisesti turvapaikanhakijoiden virran olevan holtitonta, ja että se pitäisi saada kuriin ja järjestykseen. Nyt pakolaisvirran alle joutuneet jäsenmaat ovat alkaneet puhua suorasukaisemmin, että virran täytyy tyrehtyä kokonaan.
Jo viime keväänä EU-maiden viesti oli, että Eurooppa ei kykene huolehtimaan asianmukaisesti uusista turvapaikanhakijoista.
Monet järjestöt, mukaanlukien YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, ovat kritisoineet Euroopan maiden toimia siitä, etteivät ne hoida Geneven sopimuksen mukaisesti turvapaikanhakijoista.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi, että kun kyseessä ovat miljoonat siirtolaiset, niin Geneven sopimuksen noudattaminen käy hyvin haastavaksi.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”
Suomen yliopistoja riivaa sekin epäkohta, että eritaustaiset väestönosat eivät ole samalla tavalla edustettuina korkeakouluissa. Jyväskylän yliopisto on keksinyt epäkohtaan mainion ratkaisun: tehdään suomea toisena kielenä koulussa lukeneille oma väylä yliopistoon. Näin pystytään vastaamaan “muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa".

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin
Kurdien terroristijärjestö PKK lopetti aseellisen taistelun Turkissa ja avasi samalla aivan uusia näkymiä maailman suurimmalle etniselle ryhmälle ilman omaa valtiota. Poliittinen ratkaisu luo pohjan kurdien valtiolliset rajat ylittävän asuinalueen rauhoittumiselle. Turvallinen tila mahdollistaa pakolaisiksi lähteneiden paluun rakentamaan kotiseutunsa ja kansansa uutta tulevaisuutta.