Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari totesi Ylen viimeisessä presidentinvaalitentissä, että rajat auki -politiikka lisää terrorismia. Sdp:n ehdokas Tuula Haatainen otti tilaisuudessa sensorin roolin ja totesi, ettei tällaista puhetta voi hyväksyä. Ylen toimittajat antoivat Haataisen vapaasti hoitaa heidän tehtäviään.

Ylen toimittaja Jan Andersson antoi ensin Huhtasaarelle puheenvuoron.

– Rajat kiinni, sanoo Huhtasaari. Millainen keino se olisi terrorismin torjuntaan?

Huhtasaari muistutti Ranskan sisäisen turvallisuuden johtajan Patrick Calvarin varoituksesta, jonka mukaan Ranskassa on jopa sisällissodan uhka päällä.

Ranska on Huhtasaarelle esimerkki epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta. Sen vastakohtia ovat esimerkiksi Sveitsi, Australia ja Japani.

– Ei se, että meillä on rajat auki ja että me annamme päätösvallan pois, lisää Suomen kansainvälisyyttä tai meidän vientiä. Päinvastoin, me olemme paljon houkuttelevampi maa kun me tehdään tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kuten esimerkiksi Sveitsi tekee, valitsemme tarkkaan tänne tulijat, ja sen jälkeen me vaadimme, että ollaan maassa maan tavalla, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaari mainitsi epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan esimerkkinä myös Ruotsin.

– Niillä ei ole ollut kanttia puolustaa ruotsalaisia arvoja, ja sen takia siellä on varjoyhteiskuntia, joissa eletään sharia-lain mukaan.

Haavisto uskoo yhä kotouttamiseen

Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto uskoi, että jos vain maahanmuuttajat kokisivat kuuluvansa tähän yhteiskuntaan, terrorismia ei olisi, ja että Huhtasaaren puheet haittaavat maahanmuuttajien integrointia.

Huhtasaari vastasi toteamalla, että Perussuomalaisten linjasta on tulossa uusi normaali koko Euroopassa. Huhtasaari viittasi Tony Blair -instituutin tuoreeseen tutkimuksen, jonka mukaan kansallismielisyys ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa tekevä kansallisvaltio on nouseva trendi.

Haavisto kysyi Huhtasaarelta, mitä tämä tekisi maahanmuuttajille, jotka ovat jo Suomessa.

– Meidän joukossamme on näitä muualta tulleita, meidän täytyy heidän tarpeisiinsa vastata ja saada heidät integroitumaan yhteiskuntaan. Ei tämä rajat kiinni -politiikka vaikuta yhtään siihen mitä täällä maan sisällä näille ihmisille tapahtuu, Haavisto sanoi.

– Ja rajat auki -politiikka vaikuttaa, että tänne tulee lisää ihmisiä, jotka kenties ovat terroristeja tai muuta rikollista, Huhtasaari aloitti vastauksensa.

”Tällaista puhetta en voi hyväksyä”

– Aivan väärin leimata heitä terroristeiksi, tämä on syrjivää puhetta, vastasi Haavisto.

Tässä vaiheessa Tuula Haatainen puuttui keskusteluun kuin olisi vaalitentin juontaja.

– Tätä puhetta ei nyt… tähän pitää puuttua. Tällaista puhetta en voi hyväksyä.

Huhtasaari sai Haataisen monologin väliin huudettua sen itsestäänselvyyden, että rajat auki -politiikka lisää terrorismia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri otti heti kantaa Facebookissa.

– Aivan uskomatonta. Ylen presidentinvaalitentissä Laura toi esille maahanmuuton ongelmia ja rajavalvonnan puutteiden vuoksi lisääntyneen terrorismiuhan.

Meri kummasteli, miten rajat auki politiikkaa ajava Haatainen saattoi vaatia keskustelun lopettamista ja puhua päälle, että tällaista puhetta ei sallita.

– Toimittajat antoivat hänen puhua Lauran vuorolla ja sen jälkeen vaihdettiinkin puheenaihetta ja kun Laura yritti vastata hänelle sanottiin että malttakaa nyt, Meri sanoi.

– Supo on nostanut viime kesänä terrorismiuhkaa Suomessa ja uusi uhka Euroopalle on Afrikasta tulevat maahanmuuttovirrat. Sitten asioista ei saa puhua. Hyssyn, hyssyn ja asiat on sillä hoidettu.

Suomen Uutiset