Keskuspankkien kepeistä rahapoliittisista toimista johtuen saatoimme välttää todella suuren pudotuksen kymmenisen vuotta sitten. Toisaalta arvopapereihin puhkuttu tekohengitys voikin vetää maailman uudelleen syvään taantumaan ja kenties jopa lamaan.

Viralliset ennustelaitokset eivät lupaa ensi vuodeksi suuria ryppyjä talousrintamalla. Usein näillä ennusteilla on tarkoituksena olla keikuttamatta venettä liikaa. Talousrintamalla on kuitenkin nähty pörssikurssien syviä laskuja. Onko finanssimaailma täydessä tikissä vai horjummeko kohti uutta lamaa?

Keskuspankeilla ennennäkemättömät taseet

Maailman suurimmat keskuspankit ovat ostaneet taseisiinsa jos jonkinlaista arvopaperia. Ostojen vuoksi taseisiin on eksynyt pääosin valtioiden velkakirjoja, mutta taseissa on myös yrityslainoja ja yritysten osakkeita.

Melko hälyttävistä talousennusteista varoittanut GnS Economics kertoo seikkaperäisesti sen, millaisiin arvopaperiostoihin suuret keskuspankit ovat äityneet talouskriisin aikana.

Näihin taseiden paisutuksiin kuuluvat muun muassa Euroopan keskuspankki EKP:n lähes 3 000 miljardin euron arvopaperiostot, jotka pitäisi nyt lopettaa. Tämän osto-ohjelman lisäksi niin EKP kuin muutkin maailman keskuspankit ovat ostaneet markkinoilta pois kaikenlaisia arvopapereja.

Talouden kasvu vaarassa kääntyä

Alkuvuodesta kurssikäyrät osoittivat vielä pohjoiseen. GnS Economics muistuttaa talouden kasvujaksojen käyttäytyvän kuin lapset. Jokaisella kasvupyrähdyksellä on oma ”genetiikkansa” ja niiden yhdistelmistä ja huoltamisesta riippuu se, millaisia aikuisia näistä aikanaan kasvaa.

Nykyinen lapsi on suoraan sanottuna ”äpärä”. Huono kasvatus juontaa juurensa monesta eri epäkohdasta. Soppaa hämmentää moraalikato, vivuttaminen, valvonnan pettäminen ja massiivinen spekulointi.

Talouden kasvu onkin vaarassa kääntyä taantumaan. Kymmenien tuhansien miljardien elvytykset ovat johtuneet siitä, että jokaiseen pieneen töyssyyn on vastattu punnertamalla lisää uunituoretta keskuspankkirahaa markkinoille.

Mahdollisuudet jopa maailmanlaajuiseen lamaan

GnS:n mielestä jokaisen tukioston jälkeen alta paljastuvat yhä suuremmat velat. Keskuspankkien kaavailtujen tukiostojen lopettaminen johtaa inhaan kierteeseen.

Ensin iskee taantuma. Sen jälkeen seuraavat arvopaperien myynnit, jolloin osakekurssit ja velkakirjojen arvot putoavat. Myyntipaniikki yhdistettynä vahvaan vipuun muodostaa maailmanlaajuisen laman.

Keskuspankit voivat toki yrittää viivyttää lopputulemaa uusilla osto-ohjelmillaan, mutta ne eivät voi enää peitellä luomaansa ”finanssihirviötä”.

Henri Alakylä