Brysselin uusi toimenkuva yhteisvaluutan poliisina lisää vain vettä populistien myllyyn. EU:n tulisi sen vuoksi luopua tästä vakanssista välittömästi. Näin EPP:n ajatushautomon vanhempi tutkija ja ekonomisti Eoin Drea kirjoittaa Politico-lehden mielipidepalstalla.

Eoin Drea kirjoittaa olevansa jo perin kyllästynyt yhteisvaluutan jatkuvaan kipuiluun. Useat jäsenmaat ovat vuosien varrella olleet ongelmissa, ja eurokriisin vuoksi on pidetty suuri määrä kriisikokouksia. Nyt edessä ovat uudet taistelutantereet, kun EU ja Rooma ottavat yhteen Italian ensi vuoden budjettiesityksen vuoksi.

Drea on perehtynyt aiheeseensa. Mutta miten hän korjaisi nykyisen tilanteen?

Ensinnäkin euromaiden tulisi hylätä tukipakettiviritelmänsä ja palata aidosti yhteisvastuun estävän no bailout -säännön pariin. Toiseksi eurojohtajien suitsuttama kasvu- ja vakaussopimus lukuisine lisäyksineen tarvitsee remonttia. Drean mielestä euro lopulta romahtaa muussa tapauksessa.

Brysseliin on keskittynyt paljon valtaa. Poliisin valtuuksin toimiva EU jakaa määräyksiä. Drean mielestä tämä suuntaus ei toimi. Se on suututtanut kansalaisia ja saanut nämä äänestämään ”populisteja”.

Drean mukaan pohjoiset euromaat eivät koskaan tule suostumaan täysimittaiseen tulonsiirtounioniin. Eteläisissä maissa vallan keskittämistä ei katsota yhtään sen suopeammin. Brysselistä määrätyt fiskaaliset säännöt hyydyttävät niissä talouskasvun. Se johtaa taas poliittisen kentän pirstaloitumiseen.

Vallan hajautus toimii

Drea vertaa euroa Yhdysvaltain yhteiseen valuuttaan. New Yorkissa sijaitsevan pankin hakeutuminen konkurssiin ei aiheuta sekasortoa Montanassa. Yhdysvaltain osavaltiot laativat itse omat talouskurisääntönsä kuitenkin tietäen, että liittovaltiolta on turha ruinata rahaa. Tämän tietävät myös sijoittajat.

Vallan hajauttaminen on toiminut Yhdysvalloissa verraten hyvin. No bailout -sääntö piti jopa finanssikriisin aikana.

Drea kirjoittaa EU:n olevan hidas tunnistamaan ja korjaamaan yhteisvaluuttaan liittyviä ongelmia.

Henri Alakylä