Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossa tiistaina 16. huhtikuuta väärinkäytösten ilmoittajien suojelua käsittelevän direktiivin äänin 591 puolesta, 29 vastaan ja 33 tyhjää.

Uudistuksella pyritään suojaamaan väärinkäytösten ilmoittajia kostotoimenpiteiltä, kuten irtisanomisilta ja alempiin työtehtäviin siirtämisiltä. Säännöillä suojataan myös ilmoittajien lähipiiriä, kuten työkavereita ja sukulaisia.

Suomessa ja monessa muussakaan EU-maassa ei tällä hetkellä ole väärinkäytösten ilmoittajien asemaa turvaavaa lainsäädäntöä. Tämän johdosta he ja heidän lähipiirinsä joutuvat usein vastatoimien kohteeksi ja kärsimään henkilökohtaisesti.

Kattavaa ja riippumatonta apua

Uusien sääntöjen myötä väärinkäytösten ilmoittajille taataan suojatut kanavat, joiden kautta epäkohdista voidaan raportoida ilman pelkoa kostotoimista. Ilmoituksen voi tehdä joko organisaation sisällä tai vaihtoehtoisesti suoraan viranomaisille.

Jäsenmaiden on myös varmistettava, että väärinkäytösten ilmoittajille taataan maksuttomasti kattavaa ja riippumatonta tietoa ja oikeusapua.

Ilmoittajien suojelu tärkeää

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (PS/ECR) on tyytyväinen täysistunnon äänestystulokseen. Väärinkäytösten ilmoittajien suojelu on ollut yksi hänen työnsä painopisteistä kuluneella parlamenttikaudella. Ruohonen-Lerner on toiminut myös asiaa käsitelleen valiokuntalausunnon varjovalmistelijana.

– Jos väärinkäytöksiä havaitsevat eivät voi luottaa ilmoitusten asianmukaiseen käsittelyyn, ilmoitukset todennäköisesti jäävät tekemättä. Tällöin rikollinen toiminta voi jatkua vuosikausia, hän täsmentää.

Nyt hyväksytyn uudistuksen lisäksi väärinkäytösten ilmoittajien tilanne on ollut esillä myös talousrikoksia, veropetoksia ja veronkiertoa käsitelleen TAX3-erityisvaliokunnan työssä. Useat Panaman paperien ja LuxLeaksin kaltaiset veronkierto- ja rahanpesuskandaalit ovat tulleet julki nimenomaan väärinkäytösten ilmoittajien ansiosta.

Yhdysvalloissa peritty merkittäviä summia

Maaliskuun lopulla täysistunnon hyväksymässä TAX3-loppumietinnössä väärinkäytösten ilmoittajien suojeluun vaaditaan huomattavia parannuksia. Heidän avustamiseksi esitetään erillisen EU-rahaston perustamista. Komissiota kehotetaan lisäksi selvittämään, voidaanko Yhdysvaltain väärinkäytösten ilmoittajien palkitsemisjärjestelmästä ottaa mallia EU:ssa.

– Yhdysvalloissa on saatu perittyä takaisin huomattavia summia rikosten johdosta menetettyjä varoja.

Jäsenmaiden hallituksia edustavan neuvoston on vielä hyväksyttävä täysistunnon hyväksymät uudet säännöt. Tämän jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä.

SUOMEN UUTISET