

Vaatimus tuulivoiman terveysselvityksistä etenee – “nouseeko verenpaine, kun tuulivoimalasta tulee JUMPS, JUMPS, JUMPS”
Perussuomalaisten vaatimus tuulivoiman terveysvaikutusten selvittämisestä etenee. Vaikutukset selvitetään vielä kerran kunnolla infraääniä myöten.
– Huolien hälventämiseksi on perusteltua tutkia vaikutuksia lisää. On selvää, että tuulivoimamelu häiritsee, jos asunto sijaitsee hyvin lähellä tuulivoimalaa. Myös huoli voi aiheuttaa terveyshaittoja, arvioi tutkija Anu Turunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Hän kertoi asiasta tiistaina 13.12. eduskunnan energiaremonttiryhmän tilaisuudessa.
Tällainen tutkimus ei valmistu muutamassa kuukaudessa, eli ennen kunnallisvaaleja se ei valmistu. Mutta 1-2 vuodessa sellainen syntyy.
Rekisteritutkimus katsoo taakse päin
Tutkimus voidaan tehdä Turusen mukaan esimerkiksi niin, että tutkitaan erilaisista rekistereistä, onko tuulivoima-alueille ilmestynyt entistä enemmän joitakin terveysoireita, jotka voisivat johtua tuulivoimasta.
Turusen mukaan ongelmana on, että tällaiset oireet, joita on julkisuuteenkin noussut, ovat hyvin yleisiä, eikä niiden syystä voi aina päästä selville.
Tilaisuuteen osallistui myös perussuomalaisten työmies Matti Putkonen, joka kantoi huolta oireita saaneista. Hän ei pitänyt tutkimusta näin ongelmallisena.
– Ei se sen vaikeampaa ole, kun etsitään infraääni ja asennetaan ihmisille mittarit, jotka kertovat, nouseeko verenpaine tai muuttuvatko sydänäänet, kun tuulivoimalasta tulee ”JUMPS, JUMPS, JUMPS”. Seurannan täytyy tapahtua viikon ja kellon ympäri parin-kolmen kuukauden ajan, Putkonen ehdottaa.
Tutkijat kannattavat uutta tutkimusta
Putkonen kysyi, vastustavatko tutkijat uutta tutkimusta. Tilaisuuteen osallistuneet asiantuntijat vakuuttivat kannattavansa uutta tutkimusta, jotta asiaan saadaan selvyys.
Tilaisuuteen osallistuivat myös melututkija Valtteri Hongisto Turun ammattikorkeakoulusta, joka toimii myös meluntorjunnan dosenttina Aalto-yliopistossa, sekä toiminnanjohtaja Anni Mikkonen Tuulivoimayhdistyksestä.
Vanha tutkimus ei löydä oireille selitystä
Hongisto selvitti kuulijoille aluksi vanhempaa ja sitten uudempaa tutkimusta. Ääntä mitataan korvan aistimusten perusteella. Nollaa desibeliä ei kuulla, kovin ääni muuttuu kivuksi, jota ei enää aistita äänenä.
Ympäristömelusta säädettiin vuoden 1992 laissa näin: melua saa olla pihalla päiväsaikaan 55 desibeliä, yöllä 50 desibeliä. Sisälle sai kantautua melua päivällä 35 desibeliä ja yöllä 30 desibeliä.
Vuonna 2014 tehtiin riippumaton keräystutkimus aiemmasta melututkimuksesta. Sen mukaan ainoa kiistaton terveysvaikutus on melun häiritsevyys, joka tulee ilmi yli 40 desibelin melussa.Siinä näyttäisi olevan jonkinlainen kynnys, jonka jälkeen häiritsevyys alkaa keskimäärin nousta. Näin kovalle äänitasolle altistuu kuitenkin hyvin harva suomalainen, joten tulokset ovat epävarmoja.
Millään tekijällä ei näyttänyt olevan terveydellisiä vaikutuksia – infraäänet mukaan lukien.
– Ne näkyisivät tutkimuksissa, Hongisto toteaa.
Tuulivoimamelu häiritsee enemmän
Hän sanoo tutkimusten vahvistavan kuitenkin, että tuulivoimamelu häiritsee enemmän kuin muu melu. Tämä otettiin huomioon uusissa melumääräyksissä niin, että elokuussa 2015 laskettiin tuulivoimamelun ohjearvoja päivällä 45 desibeliin ja yöllä 40 desibeliin.
Tuulivoiman häiritsevyyteen vaikuttavat monet tekijät. Häiritsevyys on suurempi jos äänitaso on suurempi, mutta myös se, onko asenne tuulivoimaa kohtaan kielteinen, asenne voimaloiden maisemavaikutuksiin kielteinen, luottamus virkamiehiin huono tai kokeeko henkilö huolta tuulivoiman terveysvaikutuksista.
– Meidän tuloksemme vastaavat ulkomaisissa tutkimuksissa saatuja tuloksia, Hongisto sanoo.
Ulkomainen tutkimus tehtiin pienistä voimaloista
– Vanhat tutkimukset tehtiin alle 1,5 megawatin voimaloista. Siksi tutkimme isompien voimaloiden vaikutuksia, Hongisto kertoo.
Suomessa tutkittiin vähintään kolmen megawatin voimaloita Porissa, Iissä ja Salossa.
– Yli kolmen megawatin voimaloista saatiin samat tulokset kuin ulkomaisissa tutkimuksissa alle 1,5 megawatin voimaloista, kun tarkasteltiin samoja äänitasoja. Sen mukaan voimalan koolla ei oleva vaikutusta melun häiritsevyyteen, Hongisto kertoo.
Alueella on kuitenkin suuri merkitys. Porissa saatiin huonompi tulos kuin Iissä, vaikka äänitasot olivat samoja. Paikallisesti asioista voidaan ajatella eri tavoilla. Haittaa koetaan, jos henkilö on huolissaan tuulivoiman terveysvaikutuksista.
– Yksittäisen tapauksen perusteella ei voi tehdä yleisiä johtopäätöksiä, Hongisto korostaa.
Hongisto sanoo, ettei hän ole löytänyt kirjallisuudesta mainintoja infraäänien aiheuttamista oireista. Hän tietäisi, jos siitä olisi kirjoitettu.
1980-luvulla tehtiin ns. myötätuulivoimaloita, jotka aiheuttivat 10-20 desibelia voimakkaampaa infraääntä kuin saman tehoiset vastatuuliturbiinit.
Terveyshaittojen pitäisi näkyä tilastoissa
– Jos äänistä olisi terveysriskejä, niiden pitäisi näkyä epidemiologisissa tilastoissa, joita on tehty Kanadassa, Ruotsissa ja Hollannissa. Ainoa haitta, joka jäi tutkimuksessa jäljelle, oli äänen häiritsevyys. Tämä on sama tulos kuin vuoden 2014 suomalaisessa kirjallisuustutkimuksessa. On epätodennäköistä, että edes infraäänet aiheuttaisivatnegatiivisia terveysvaikutuksia tai sairauksia, Hongisto sanoo.
Mutta tieto ei poista asukkaan kokemusta. Hongisto pitääkin uutta tutkimusta perusteltuna.
– Infraäänistä on ollut liikkeellä paljon väärää tietoa. Lääkärilehden mukaan pelot ja huolet aiheuttavat ihmisille haitallista huolta ja sitä kautta myös oireita ja terveysvaikutuksia voi tulla esiin, Hongisto toteaa.
Jatkotutkimuksen pitäisi olla Hongisto mielestä monitieteinen ja laajasti rahoitettu.
Putkonen vaatii teknistä tutkimusta
Putkonen esitti tähän väliin oman näkemyksensä tutkimuksen tarpeesta.
– Toivomme, että hallituksen tutkimus tehdään sellaisilla laitteilla, joilla nähdään infraäänet ja kuinka ne heijastuvat terveyteen, jopa ihmisen autonomiseen hermostoon. Tämä on vakava asia, jolla ei voi leikkiä. Kaikki ihmiset eivät voi olla luulosairaita. Infraäänten vaikutukset täytyy tutkia, Putkonen korosti.
THL:n tutkija Anu Turunen kertoo myös THL:n toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Hän on erikoistunut työssään asuinympäristön meluun. Vuosina 2015-16 tutkittiin yhdeksän suomalaista tuulivoima-aluetta: Tervola, Simo, Vähäkyrö, Honkajoki, Hauhia, Raahe, Kauhajoki, Siikainen ja Luhanka.
Siinä kysyttiin esimerkiksi, häiritseekö melu sisällä ja häiritseekö se unta. Alle kaksi prosenttia katsoi voimalan häiritsevän paljon, silloinkin alle 2,5 kilometrin etäisyydellä. Viiden kilometrin päässä häiriötä koki 0,7 prosenttia.
– Tuulivoima häiritsee siis varsin harvoja. Harvaan asutuilla alueilla se häiritsee enemmän, mutta tutkimusaineistokin on siellä pienempi, Turunen sanoo.
Turunen sanoo,kysyttyjen oireiden yleisyys oli sama kaikilla etäisyyksillä tuulivoimaloista. Mitkään tunnetut tuulivoimaan liittyvät mekanismit eivät selitä havaittuja haittoja. Turusen mukaan on siis epätodennäköistä, että ne johtuisivat tuulivoimasta. Mainitut oireet ovat hyvin yleisiä, eikä niiden syytä voida läheskään aina selvittää. Tällainen on esimerkiksi verenpaine.
Turusen mukaan vaikutusten pitäisi näkyä asukkaiden terveystiedoissa, jos vaikutuksia olisi. THL aikookin tehdä rekisteritutkimuksen, joka kerää tiedon tuulivoima-alueiden asukkaiden terveystiedoista. Näin nähdään, onko aiemmasta poikkeavia oireita ilmaantunut voimaloiden rakentamisen jälkeen. Vastaavaa tutkimusta tehdään myös Tanskassa.
– Asiaa on perusteltua tutkia lisää huolien hälventämiseksi. On selvää, että tuulivoiman kuultava melu häiritsee, jos asunto sijaitsee hyvin lähellä tuulivoimaloita. Myös huoli voi aiheuttaa terveyshaittoja. Tieteen käsitys on nyt, että tuulivoiman terveysvaikutukset ovat epätodennäköisiä, mutta aihetta on järkevää tutkia lisää, Turunen korostaa.
Muutos 22.12.2016 klo 22:55. Tehty useita pieniä sanamuotojen täsmennyksiä ja tarkennuksia. Poistettu yöllisestä desibelimäärästä kertova virke. Muutettu virheellinen nimi Honkonen -> Hongisto.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää