

Vähämäki: Ranskalaisille patonkia – suomalaiset leipäjonoon?
Saavatko patongin syöjät pitää työpaikkansa ja joutuvatko suomalaiset asiantuntijat leipäjonoon, kysyy perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki. Hän on huolestunut suomalaisten työpaikkojen puolesta, kun Nokia ilmoitti keskiviikkona ostavansa ranskalais-yhdysvaltalaisen verkkolaiteyhtiön Alcatel-Lucentin. 15,6 miljardin euron yrityskauppa aiotaan toteuttaa osakevaihdolla.
– Meillä poliitikot eivät ole varmaan huomanneet edes tämmöistä uhkaa, että saattaisi olla työpaikkoja lähdössä Suomesta. Iso fuusio on tulossa ja joitakin kustannussäästöjä tullaan varmaan hakemaan, mutta sitä ei vielä tiedä mistä ne otetaan ja tuleeko yt-neuvottelut, Vähämäki sanoo.
Kriisipaikkakunnille lisätukea
Nokia Oyj:n pörssitiedotteen mukaan yhdistynyt yhtiö voisi säästää kuluja esimerkiksi tuotanto- ja toimitusketjuissa. Ammattiliitto Pro ja Insinööriliitto ilmoittivat keskiviikkona, että ne pelkäävät yhdistymisen aiheuttavan irtisanomisia Suomessa. Hyvin usein kahden suuryhtiön yhdistyminen on aiheuttanut toimintojen päällekkäisyyksiä, joilla on ollut vaikutuksia työntekijöiden määrään.
– Valtiovallan tulisi katsoa tätä tilannetta huolellisesti ja etenkin niitä paikkakuntia mistä Nokia on jo potkinut paljon väkeä ulos. Mikäli näillä paikkakunnilla tapahtuu jotain tämän suuntaista kehitystä, niin niille alueille pitää myöntää lisätukia, Vähämäki vaatii.
Suomessa huonommat työehdot
Julkisuudessa on kerrottu, että ranskalaisille työntekijöille on annettu erityissuoja ja yhtiö sitoutuu sadan miljoonan euron investointeihin Ranskassa. Vähämäen mukaan työntekijä on helpompi ja halvempi irtisanoa Suomessa kuin Ranskassa.
– Valtiovallan ja eduskuntaan valittujen poliitikkojen tulisi puolustaa Suomen etua isojen fuusioitten osalta. En halua jälleen uutta tilannetta, jossa Suomen yksiköistä potkitaan väkeä pois ihan vaan sen takia, että täällä on huonommat työehdot kuin toisessa maassa, Vähämäki huomauttaa.
Koodausta ulkoistettu Aasiaan
Nokian ja Alcatel-Lucentin mahdollisen yhdistymisen valoisena puolena Vähämäki pitää sitä, että se takaisi Nokialle helpomman pääsyn Yhdysvaltoihin.
– Sinne markkinoille on vaikea päästä. Kaupan avulla Nokia saisi valmiin jalansijan ja sitä kautta pääsisi laajenemaan. Siellä täytyy olla, jotta saadaan suomalaista teknologiaa kaupaksi, Vähämäki toteaa.
Voisiko Suomeen tulla Nokian laajentumisen myötä uusia tilauksia?
– Totta kai voi tulla lisää hankintoja. Kuitenkin yleisellä tasolla ohjelmahankintojen suhteen on olemassa valitettava ongelma. Suomesta on tehty usein hankintoja, mutta koodausasia on ulkoistettu esimerkiksi Intiaan. Silloin näyttää, että kyseessä olisi suomalainen ohjelmistotuote, mutta se on kuitenkin valmistettu muualla, Vähämäki kertoo.
Pohjoisen ostovoima palautettava
Oululainen Vähämäki tietää hyvin kuinka Pohjois-Suomi on joutunut kärsimään pääosin Nokian ja sen alihankkijoiden henkilöstövähennyksistä.
– Pohjois-Suomesta on lähtenyt 120 miljoonaa euroa ostovoimaa viime vuosina ja työttömyys on kasvanut. Oulu on maailmantilastojen kärjessä siinä, että miten paljon täällä on koulutettuja tekniikan-alan ihmisiä työttömänä. Ostovoima pitää palauttaa ja valvoa Pohjois-Suomen etua. Tästä ei tule mitään, jos ranskalaiset saavat pitää työpaikkansa ja me täällä joudutaan leipäjonoon, Vähämäki sanoo.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.