

Valiokunta ei hyväksynyt sukupuolineutraalia avioliittolakia – ”demarit luovuttivat äänensä vastustavalle taholle”
Eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi tänään kansalaisaloitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista äänin 10-6. Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan äänestivät kaikki perussuomalaisten, keskustan ja muutos2011:n edustajat, vastaan paikalle saapuneet sosialidemokraatit, vasemmistoliitto, RKP ja vihreät. Kokoomuksen osalta mielipide jakautui.
Erikoista äänestyksessä oli se, että paikalta puuttuivat aloitetta aiemmassa käsittelyvaiheessa puoltaneet demarit Suna Kymäläinen ja Mikael Jungner, vaikka päivämäärästä oli jo kuukautta aiemmin sovittu. Koska SDP:llä ei ollut paikalla omaa varajäsentä, istahti poissaolijan paikalle lakialoitetta vastaan äänestänyt keskustan Eeva-Maria Maijala.
– Toisin sanoen demarit tavallaan luovuttivat äänensä vastustavalle taholle. Sitä en tiedä, oliko se tarkoituksellista vai ei. Mietintö etenee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä, missä jokainen kansanedustaja voi ottaa asiaan kantaa, sanoo perussuomalaisten Kaj Turunen.
Adoptioasia suurin kynnys
Turusen mielestä avioliitto on lähtökohtaisesti miehen ja naisen välinen liitto. Hän aprikoi myös, olisiko aloitteella voinut olla paremmat läpimenomahdollisuudet, jos adoptio-oikeus ja avioliitto sanana olisi jätetty siitä pois ja puhuttu sen sijaan vaikka pariliitosta.
– Jos lakialoite tällaisenaan hyväksyttäisiin, se vaatisi hyvin suuria muutoksia muuhun lainsäädäntöön. Tämä veisi aikaa vähintään kaksi vuotta. Minulle henkilökohtaisesti suurin kynnyskysymys on adoptioasia, koska silloin ei puhuta enää aikuisten vaan lasten oikeuksista, ja mielestäni jokaisella adoptiolapsella on oltava oikeus vähintään äitiin.
Jos Suomessa hyväksyttäisiin sukupuolineutraalien parien adoptio-oikeus, vaikeutuisi myös adoptiolasten saanti, sillä on olemassa paljon maita, jotka eivät lähetä lapsia maihin, joissa homopareilla on oikeus heitä adoptoida.
Kysymys on arvovalinnasta
Myös Mika Niikko (ps.) on sitä mieltä, että lakivaliokunnan ratkaisu oli täysin oikea. Kysymys ei ole pelkästään perhe-, vaan myös arvokysymyksestä.
– Avioliitto on pidettävä kunniassa, miehen ja naisen välisenä liittona, ja myös adoptiolapselle on suotava oikeus sekä isään että äitiin. Kun sukupuolineutraali avioliittolaki Ruotsissa hyväksyttiin, ei mennyt kuin puoli vuotta ennen kuin kirkossa alettiin vihkiä homopareja, jottei kirkko olisi joutunut ristiriitaan lainsäädännön kanssa. Tämä on hyvin tärkeä asia myös, koska vaikka kansalaisaloitteessa ei kirkkovihkimistä vaaditakaan, on se luonnollinen seuraamus sukupuolineutraalista avioliittolaista, mikä asiantuntijakuulemisissa myös hyvin tuli esille, Niikko sanoo.
Moni arvelee, että asiasta joudutaan vielä eduskunnan suuressa salissa äänestämään. Niikko kuitenkin uskoo, etteivät ihmiset ole valmiita hyväksymään ennen kaikkea homoparien adoptio-oikeutta.
– Perussuomalaisten puolueena ei tule taipua tällaisten vaatimusten edessä. Meillä tulee olla selkeä linja siitä, mikä on puolueen tahtotila avioliittokäsitteen kanssa.
Lakialoitetta vastaan äänestivät Kaj Turunen (ps.), Mika Niikko (ps.), Arto Pirttilahti (kesk.), Markku Mäntymaa (kok.), Anne Holmlund (kok.), Kari Tolvanen (kok.), James Hirvisaari (muutos 2011), Ari Torniainen (kesk.), Peter Östman (kd.) ja Eeva-Maria Maijala (kesk.). Puolesta äänestivät Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Stefan Wallin (rkp.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Jaana Pelkonen (kok.).
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.