Suomessa toimivan median HBO Nordicin talkshow-isäntä Bill Maher kysyy uusimmassa jaksossaan: Eikö feminismi olekaan liberaalien juttu? Maher esittää juonnossaan niin kovaa uskontokritiikkiä, että moni saattaa kysyä, lasketaanko se vihapuheeksi.

Maher on tunnettu amerikkalainen televisiojuontaja ja poliittinen kommentoija. Hänen showtaan katsotaan ympäri maailmaa. Näin hän puhui:

– Vastustan sitä kun nainen peitetään pressulla kuin moottorivene.

– Oletteko kokeilleet sellaista. Se on tukahduttava. Naiset peitetään päästa varpaisiin osittain siksi – ettei miesten tarvitsisi olla vastuussa erektiostaan. Toistan: miehet siis pakottavat naiset kulkemaan äänestyskoppi yllään – ettei heidän tarvitsisi olla vastuussa erektiostaan. Sinun siirtosi #metoo.

Land of free press?

Maherin vieraina on lähes joka jaksossa amerikkalisia huippupoliitikkoja ja toimittajia. Hän käsittelee ohjelmassaan sekä ajankohtaisia poliittisia aiheita että mediailmiöitä.

Suomi on ollut tällä viikolla kansainvälisen mediahuomion kohteena lehdistönvapauden tiimoilta . Huomioita sai Helsingin Sanomien kampanja, jossa toivotettiin presidentit vapaan lehdiston maahan, Welcome to the land of free press.

Olisiko tämän kaltaisen juonnon tekeminen suomalaisessa tv-studiossa mahdollista.

Professori: ei aineksia syytteeseen

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio vastaa Suomen Uutisille.

– Suomessa on kriminalisoitu uskonnon pyhien arvojen pilkkaaminen ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Jos puhutaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai uskonvastaisuudesta voidaan ensiksi kysyä, onko sanoma uhkaava tai panetteleva. Tässä juonnossa ei ole mitään aineksia syytteeseen, hän selventää.

Nuotio analysoi tekstiä ja sanoo sen olevan satiirista pilkkaa, joka sivaltelee joka suuntaan.

– Kun puhutaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan otetaan asiayhteys aina huomioon. Poliittista keskustelua ei saa estää, kun ollaan demokratian ytimessä, hän sanoo ja lisää:

– Tässä juonnossa ei ole loukkaamistarkoitusta. Mikä tahansa ei ole kuitenkaan ole sallittua, mutta jos puhutaan rappisanoituksista, satiirista tai pilakuvasta, on aika selvää että sananvapaus sallii enemmän, hän tarkentaa.

Näin Maher juonsi

– Tässä maailmassa kaikkein eniten pitää tarkastella ja kritisoida uskontoja. Tarkoitan kaikkia uskontoja. Kaikkia. Liberaalien harrastaman naurettavan islamin fetissoiniin on loputtava”.

– Se on uskonto siinä missä muutkin. Vanhentunut ja vaarallinen. Se on fundamentalistisempi kuin muut, ja tämä ei ole kohteliaisuus.

Onko Trumpin muslimien maahanmuuttokielto hyvä, Maher pohtii.

– Ei, se on yksi hänen huonoimmistaan. Se on kielteisesti vaikuttava. Tarpeeton ja kiihkoileva.

Mutta mikä on liberaalien vastaus asiaan. He syyttävät islamin pelosta, kun uskontoa kritisoidaan:

– Enkö saisi kritisoida uskontoa? Ettekö tunne minua?

– Olen jo käynyt tämän läpi katolilaisten kanssa. He yrittivät savustaa minut ulos televisiosta 10–12 vuotta sitten. Catholic Leaguen johtaja William Donaghue kampanjoi kovasti ja halusi tapella kanssani. Juuri sitä Jeesus olisikin toivonut, Maher väittää.

– Sanoin hänelle etten vastusta katolilaisuutta. Vastustan lastennussimista. Järjestössäsi on jääty siitä useasti kiinni. Minä en siis ole tarinan pahis.

Islamofobia vai naisviha

– En vastusta mitään ihmisryhmiä. Vastustan homoseksuaalien terrorisointia. Luulin sitäkin liberaalien jutuksi. Näin yliopistokampuksella t-paidan: “Queer-henkilöt islamkammoa vastaann. Olisi tehnyt mieli sanoa: Käytä tuota Pakistanissa. Katsotaan kiinnittääkö kukaan huomiota muuhun kuin queeriin, Maher pilkkaa.

– Amerikassa kukaan ei ole turvassa. Täällä on sananvapaus. Kaikki vitsit ovat tietyllä tapaa epäreiluja.

– Jos Saksassa tapahtuu jotain, koomikot vääntävät natsivitsejä. Saksassa ei juurikaan ole natseja enää. Täällä on sen sijaan. Meillä on natseja. Näin se vain menee. Ranskalaiset antautuvat aina. Huippumallit oksentavat aina lounaansa. Punaniskat panevat aina siskojaan. Osuiko omaan nilkkaan.

Maherin mielestä mikään ei naurata -väki ei saa voittaa.

– Meidän on saatava nauraa. Herkkänahkaisimmat ovat haluamassa muuttaa pelisääntöjä siitä, mikä saa olla hauskaa. Jos jokin muistuttaa etäisesti jotain surullista, huono homma. No paskat siitä. Vastaan siihen näin: Mel Brooks teki Hitleristä musikaalin ja laulaa: ‘Kevät koittaa Hitlerille’.

– Jos pinnistelisin oikein kovasti, löytäisin taustalta surullisen yhteyden. Mutta me valitsemme nauramisen. Ei siksi, että se on helppoa, vaan siksi että se on vaikeaa, Maher päättää JFK:n imitointiin.

Heli-Maria Wiik