Perussuomalaiset ja suomalainen työ saivat erävoiton, kun puolustusministeriö ilmoitti, että maavoimien 150 kuorma-auton tilauskauppa palautetaan valmisteluun ja se käsitellään puolustus-, eikä siviilihankintana.

”Juridisesti asia on täysin selvä. Hankinnan kohde on kuorma-auto, joita on yleisesti markkinoilla. Kyse on siviiliajoneuvosta” sanoo vanhempi hallitussihteeri Ilkka Marttila puolustusministeriöstä. Se, että autolla kuljetetaan tarvittaessa ammuksia, ei hänestä tee autosta puolustustarviketta. ”Kyllähän pappamopollakin voi kuljettaa kranaatteja.” Nämä käsittämättömän – puolustusministeriön keskeisen virkamiehen – ylimieliset lausunnot julkistettiin Helsingin Sanomissa 23.3.

Tämä lausunto osoitti, että virkamiehet yrittävät ottaa itselleen myös poliittisen päätöksenteon vallan. Siksi on tärkeää, että virkamiesten väitteet kyseenalaistetaan julkisesti. Kaikista päätöksistä vastuun kantaa aina poliittinen päättäjä eduskunnasta kuntien valtuustoihin saakka. Sitä vastuuta ei pidä ulkoistaa virkamiehille.

Oli varsin kummallista, että Helsingin Sanomien pääkirjoitus riensi välittömästi puolustamaan puolustusministeriön virkamiesten tueksi. Lehden pääkirjoitus (27.3.2013) ”Sisulla päin protektionismia” tuomitsi suoralta kädeltä perussuomalaiset puolustusvaliokunnan jäsenet, Metallityöväen Liiton ja Ammattiliito Pro:n protektionistisiksi ja epäisänmaallisiksi, kun he puolustivat suomalaista työtä ja yrittämistä.

EU:n säännökset ovat yksiselitteiset  

Euroopan unionin yhteinen puolustustarvikeluettelo määritellee tuotteita, jotka ovat puolustustarvikkeita. Puolustustarvikeluettelon mukaisesti erityisesti sotilaskäyttöön suunnitellut tai muunnetut maakulkuneuvot, joita käytettään ampumatarvikkeiden kuljettamiseen, ovat puolustustarvikkeita.

Puolustusvoimien 150 kuorma-auton tilaus on yksiselitteisesti puolustushankinta. Tilattavat autot varustetaan sotaolosuhteisiin sopivilla valoilla, luodinkestävillä renkailla ja niiden tulee olla ADR-hyväksyttyjä ammusten kuljettamista varten. Näin täyttyvät EU:n puolustustarvikeluettelon kriteerit. Laki julkisista hankinnoista ei koske puolustustarvikkeita, vaan niille on säädetty oma laki.

– Huoltovarmuus ja kotimainen työllisyys ovat mielestäni tärkeitä näkökulmia hankintaa valmisteltaessa. Olenkin tyytyväinen, että puolustusministeriössä asia hiljattain palautettiin uuteen valmisteluun. Kyse kun on puolustus- ei siviilitarvikkeesta, sanoo Sisun tehtaalla juuri vieraillut puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö.

EU:n hankintadirektiivi ei kiellä palo-, pelastus- ja puolustusvälinehankintojen ohjaamista räätälöidyillä suorahankinnoilla kansallisille toimijoille. Periaatetta vahvistaa vuosikymmenten yhteinen kehitystyö, kuten puolustusvoimien ja Sisu-auton kanssa. Direktiivissä kehotetaan tulkitsemaan huoltovarmuutta laaja-alaisesti ja tästä tulee direktiivin sallima puolustusministeriön oikeus tehdä suorahankinta Raaseporin Sisun autotehtaalta.  Palo-, pelastus- ja puolustusvoimien materiaalihankinnoilla on turvattava tuotteen koko elinkaaren huoltovarmuus. Suomeksi se tarkoittaa, että kilpailuttamalla ei saa tuhota kotimaisten toimijoiden eli yritysten olemassaoloa. Päinvastoin, on turvattava huoltovarmuudelle kriittisten kotimaisten tuotantolaitosten toiminnan jatkuvuus.

Virkamiesten ylimieliset pappamopolausunnot on lopetettava heti alkuunsa. Virkamiesten on tehtävä kaikkensa, jotta valtion tilaukset työllistävät suomalaiset työntekijät ja yritykset. Muut EU-maat toimivat näin eli vetävät terveesti kotiinpäin. Puolustusministeriön juristeilla on lain mukaan mahdollisuudet ohjata hankinnat valtiontalouden kannalta kokonaisvaltaisesti edulliseen suuntaan. Ratkaisevana kriteerinä on oltava kansallinen työllisyys ja yrittäjyys. Virkamiehet on ohjattava toimimaan näin kaikissa valtion ja kuntien hankinnoissa. Tarvitaan vain tahtoa.

Loppuvihellykseen saakka

Kun pidämme kirkkaana toimintamottomme ”Ensin suomalainen työ ja yrittäminen, jos sitten aikaa ja rahaa jää, niin maailman parantaminen”, voimme varmistaa suomalaisen hyvinvoinnin. Ja kun vielä muistamme, ettei kannata sokeasti uskoa virkamiesten tulkintoihin.

Nyt on vahdittava paikallisyhdistysten, piirien, puoluetoimiston ja eduskuntaryhmän yhteisellä rintamalla, että vastaavat hankintaprojektit viedään loppuun saakka suomalaisen työllisyyden puolustamisessa. On myös oltava tarkkana, etteivät puolustusministeri ja ministeriön virkamiehet vedä vielä välistä.

Jokainen matsi on pelattava loppusekunteihin saakka. Vain niin voi varmistaa voiton. Tämän ovat saaneet kokea katkerasti ja riemuisesti suomalaiset jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijat. Sama on politiikan pelikentillä. Periksi ei saa antaa ennen kuin lopullinen päätös on tehty. On taisteltava viimeiseen saakka suomalaisen työn ja yrittämisen puolesta.

(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 6/2013 -lehdessä)

MATTI PUTKONEN