Kaksivuotias tyttö tuotiin alkuvuodesta eteläruotsalaiseen lastensairaalaan vaikean aliravitsemuksen tähden. Hoitohenkilöstön nopean toiminnan ansiosta lapsi jäi henkiin. Lapsen vanhemmille on nyt luettu syytteet törkeästä ruumiinvamman tuottamisesta.

Syytteen mukaan kaksivuotiaan saama vegaaniravinto oli täysin riittämätöntä: ruskeata riisiä, mehua ja salaattia sekä kyytipojaksi rintamaitoa…

Tapahtumat saivat alkunsa helmikuun puolivälissä, kun vakavasti aliravittu lapsi oli saatu sairaalaan. Hoitohenkilöstö teki tapauksesta välittömästi lastensuojeluilmoituksen ja viranomaiset kiirehtivät paikalle. Syyttäjä pitää Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan tapausta ainutlaatuisena.

Lapsella oikeus monipuoliseen ravintoon

– Lapsi ei ole saanut täysipainoista vegaanista ruokaa, vaan ravinto on koostunut rintamaidosta, ruskeasta riisistä, mehusta ja salaatista, jutun syyttäjä kertoo.

– En ole koskaan aikaisemmin törmännyt tällaiseen tapaukseen, hän jatkaa.

Vanhemmat syyllistyvät Ruotsissa tuottamukselliseen tekoon, joshe eivät anna lapselleen riittävän monipuolista ja täysipainoista ravintoa. Kaiken kukkuraksi kyseinen lapsi on vielä pidetty yhteiskunnan valvovan silmän ulottumattomissa. Tyttö on ilmeisesti syntynyt kotonaan, koska häntä ei oltuedes henkikirjoitettu, syyttäjä siunailee.

Pelastus viime hetkellä

Tyttö kärsi sairaalaan tuotaessa vakavasta vitamiinipuutoksesta ja hänen veriarvonsa olivat hengenvaarallisella tasolla. Hoitohenkilöstön poliisille antaman lausunnon mukaan lapsi pelastettiin aivan viime hetkellä.

Tyttöä hoitanut lääkäri ei ole hänkään nähnyt urallaan mitään vastaavaa.

– Ruotsissa on mahdotonta, että lapsi kärsisi vitamiinien puutteesta, hän lausui kuulustelupöytäkirjan mukaan poliisille.

Lääkärin mukaan lapsen huono kunto ei ollut sattumaa, vaan se oli seurausta jatkuvasta ja pitkäaikaisesta laiminlyönnistä.

Tytön vanhemmat kiistävät lähes kaikki syytteet. Heidän mukaansa lapsi oli kärsinyt ainoastaan vatsakivuista ja allergiasta. Isä myöntää yhden syytteen, koska poliisi löysi häneltä huumausainetta kuulustelun yhteydessä.

Suomen Uutiset