Vihapuhe ja valeuutiset ovat hallinneet länsimaista sananvapauskeskustelua viime vuodet. Nyt myös Venäjä on huolestunut ”valeuutisista”. Venäjän parlamentin alahuone eli duuma on hyväksynyt ensimmäisellä käsittelykierroksella kiistellyt lakiehdotukset, jotka kieltävät ”valeuutisten julkaisemisen” ja ”päättäjien loukkaamisen”, kertoo uutisjulkaisu Meduza.

Valtion päättäjien halventamisesta voisi saada maksimissaan 15 päivää vankeutta, kun taas mediat ja yksilöt, jotka jakavat valeuutisia, voisivat saada sakkoja.

Lainsäädäntöä vastustivat kommunistinen puolue ja Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraattinen puolue. Niiden mukaan lakiehdotus on muotoiltu liian epämääräisesti.

Sananvapauden rajoituksilla on sekä pääministerin kabinetin että presidentin hallinnon tuki, Meduza kirjoittaa. Lakiesitys etenee nyt komiteaan, jonka edustajat voivat tehdä tekstiin muutoksia. Sitten esitys tulee duuman toiseen ja kolmanteen käsittelyyn. Jos laki menee duumasta läpi, se etenee liittoneuvoston käsitteöyyn ja presidentin hyväksyttäväksi.

Venäjän koventuneesta sananvapauslinjasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset.

Suomen Uutiset